Υγιεινές & Καλοκαιρινές ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ DR.LINDBERG

 

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος παθολόγος-διαβητολόγος Dr. Fedon Lindberg μοιράζεται μαζί μας συνταγές που συνδυάζουν πρωτεΐνη, χαμηλά γλυκαιμικούς υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Οι προτάσεις του μας βοηθούν να επιλέγουμε υγιεινά και νόστιμα πιάτα σε κάθε μας γεύμα, ώστε να έχουμε ισορροπημένη διατροφή.

 

ΜΟΥΣ ΛΕΜΟΝΙ

 

Ένα ελαφρύ, χαμηλό γλυκαιμικά επιδόρπιο, με έντονη γεύση για να το απολαύσετε χωρίς τύψεις!

Υλικά για 4 μερίδες

3 λεμόνια

5 κρόκους αβγών

1 ολόκληρο αβγό

150 γρ. φρουκτόζη

3 φύλλα ζελατίνης

200 ml πλήρες γάλα ή γάλα σόγιας

200 ml κρέμα γάλακτος ή 38% κρέμα σόγιας

 

Εκτέλεση:

Ξύστε τη φλούδα ενός λεμονιού και στύψτε το χυμό και των τριών. Χτυπήστε τους κρόκους των αβγών και το αβγό μαζί με τη φρουκτόζη, τη φλούδα του λεμονιού και το χυμό των λεμονιών. Αφήστε τη ζελατίνη να μουσκέψει σε άφθονο κρύο νερό.

Σιγοβράστε το γάλα και μετά αφήστε το μέχρι να γίνει χλιαρό. Ρίξτε το γάλα πάνω από το μείγμα των αβγών, χτυπώντας τα συνεχώς. Ρίξτε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα πάνω σε χαμηλή φωτιά ή πάνω σε ένα τηγάνι βραστού νερού. Συνεχίστε να χτυπάτε.

Βγάλτε τις ζελατίνες από το νερό και αφήστε τις να διαλυθούν στο μείγμα του γάλακτος. Ανακατέψτε ελαφρά ώσπου να διαλυθεί τελείως η ζελατίνη. Αφήστε το να κρυώσει.

Χτυπήστε την κρέμα μέχρι να σκληρύνει και απλώστε την απαλά πάνω στο μείγμα. Βάλτε τη μους μέσα σε μικρές ατομικές φόρμες ή σε ένα μεγάλο μπολ. Καλύψτε με μία διαφανή μεμβράνη και βάλτε την στο ψυγείο για 6 ώρες πριν τη σερβίρετε.

Ανά μερίδα: Γλυκαιμικό Φορτίο GL 9’, Πρωτεΐνες 8 G’ , Υδατάνθρακες 44 G’ Λίπος 34 G (από τα οποία τα 18 G είναι κορεσμένα)’ ‘Ινες 0 G

 

Κοτοσαλάτα

 

 

Ψητό κοτόπουλο ή γαλοπούλα που έχει μείνει από χθες είναι η βάση γι’αυτήν την χρωματιστή, υγιεινή και κυριώς ελαφριά σαλάτα.

 

Υλικά για 2 μερίδες

  • 300 γρ. φύλλα από διάφορες πράσινες σαλάτες
  • 2 ντομάτες κομμένες σε κομμάτια
  • 2 μικρά πράσα σε φέτες
  • 1 αβοκάντο κομμένο σε κομμάτια
  • 350 γρ. ψητό κοτόπουλο χωρίς πέτσα, κομμένο σε κύβους
  • 2-3 κουταλιές καλαμπόκι βρασμένο

 

Για το ντρέσινγκ:

100 γρ. φυσικό γιαούρτι

1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας

2 κουταλάκια μουστάρδα Ντιζόν

2 κουταλάκια σκόνη κάρι

2 κουταλάκια κουρκουμά

1 πρέζα κανέλα

1 πρέζα μπαχάρι

1/2 κουταλάκι φρουκτόζη (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση:

Βάλτε τα φύλλα της σαλάτας σε ένα μπολ. Προσθέστε τις ντομάτες, τα πράσα, το αβοκάντο και το κοτόπουλο και πασπαλίστε με καλαμπόκι.

Χτυπήστε μαζί όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ και προσθέστε το στη σαλάτα.

 

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΟΤΙ:

Η ντομάτα όπως και τα παράγωγα της (πολτός, κέτσαπ, σάλτσες, χυμός), είναι μια εξαιρετική πηγή ωφέλιμων ουσιών. Οι περισσότερες ευεργετικές της δράσεις ωφείλονται σε συστατικά, π.χ. λυκοπένιο, που χαρακτηρίζονται από αντιοξειδωτικές και αντιφλεγµονώδεις ιδιότητες. Το λυκοπένιο ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των καροτενοειδών φυτοχηµικών ουσιών και µε την αντιοξειδωτική του δράση εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δηµιουργούνται φυσιολογικά κατά το µεταβολισµό των κυττάρων. Οι ρίζες οξυγόνου βλάπτουν τα κύτταρα και τους ιστούς. Φαίνεται ότι οι βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου στο DNA των κυττάρων του ανθρώπινου οργανισµού συµβάλλουν στη γήρανση, στη γένεση του καρκίνου, στην αρτηριοσκλήρωση, στις καρδιακές και αγγειακές παθήσεις. Λυκοπένιο υπάρχει επίσης στην κόκκινη πιπεριά, στο καρπούζι, στο ροζ γκρέιπφρουτ, στην παπάγια, καθώς και στα βερίκοκα

 

Ανά μερίδα:  Γλυκαιµικό φορτίο: 4,5, Πρωτεΐνη: 57 γραµµ., Υδατάνθρακες: 27 γραµµ., Λιπαρά: 20 γραµµ., Φυτικές ίνες: 8 γραµµ.

Γιαούρτι  & dip με άνηθο

 

Το τέλειο σνακ για πρώτο πιάτο: πολλά ωμά λαχανικά με ένα γευστικό, πλούσιο σε πρωτεΐνες dip.

Υλικά για 4 μερίδες

 

  • 200 γρ. (7 oz) τυρί κότατζ
  • 1 κουταλιά φυσικό γιαούρτι
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά φρέσκο, ψιλοκομμένο άνιθο
  • αλάτι και πιπέρι

 

Για να σερβίρετε:

ωμό καρότο

Σέλινο

Αγγούρι

Κόκκινες, πράσινες ή κίτρινες γλυκιές πιπεριές

Κουνουπίδι

 

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ή, ακόμα καλύτερα, σε ένα μίξερ, αναμειγνύετε το τυρί κότατζ, το γιαούρτι, το σκόρδο και τον άνιθο, αλατοπιπερώστε σύμφωνα με την προτίμησή σας. Κόψτε τα λαχανικά σε ράβδους, τοποθετήστε τα σε μία πιατέλα και σερβίρετε μαζί με το ντιπ.

 

Ανά μερίδα:  Γλυκαιμικό Φορτίο GL 1’, Πρωτεΐνες 8 G’, Υδατάνθρακες 2 G’,  Λίπος 2 G (από τα οποία το 1.5 G είναι κορεσμένο)’ ,Ίνες 0 G.

 

Φαίδων Λίντμπεργκ
Παθολόγος-Διαβητολόγος
Διευθυντής της Dr. Lindberg’s Clinic, Οσλο, Νορβηγία,
www.fedon.no

 

 

Σχετικά Άρθρα