
Φαίνεται πως το ενδιαφέρον μας γύρω από τα «super foods» είναι ιδιαίτερα αυξημένο στις μέρες μας. Αυτό βέβαια δικαιολογείται από το γεγονός ότι η διατροφή είναι το βασικό μέσο θρέψης του οργανισμού μας κι έτσι για λόγους υγείας προτιμάμε να καταναλώνουμε τρόφιμα με υψηλή διατροφική αξία.
Την ίδια στιγμή, ο όρος «σωστή διατροφή» ταυτίζεται πολλές φορές με την κατανάλωση σπόρων chia, cranberries, goji berries, λιναρόσπορων, τσάι μάτσα κ.ο.κ. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τρόφιμα που υπερτερούν θρεπτικά, αλλά εάν αναλογιστεί κανείς τι σημαίνει στην πράξη «super food» ή αλλιώς «υπερτροφή» (τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων που προσφέρουν ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό μας), τότε εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα πως τα περισσότερα τρόφιμα, που έχουμε διαθέσιμα στην Ελλάδα, είναι υπερτροφές, αφού τα περισσότερα έχουν κάτι να μας δώσουν.
Συνεπώς, καλό θα ήταν να ενημερωνόμαστε αποτελεσματικότερα και να μην πέφτουμε σε παγίδες μάρκετινγκ, αγοράζοντας ακριβά ένα προϊόν, που υποθετικά είναι καλύτερο από άλλα. Όχι ότι τα παραπάνω τρόφιμα δεν είναι ευεργετικά, αλλά έχουμε το τεράστιο πλεονέκτημα να ζούμε σε μια χώρα με μεσογειακή κουλτούρα, η οποία παράγει πληθώρα τροφίμων που ίσως και να έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία από πολλά «super foods».
Ας δούμε μερικά από αυτά:
• Ελαιόλαδο
Ο υγρός χρυσός της Μεσογειακής Διατροφής προλαμβάνει καρδιαγγειακές παθήσεις, μειώνοντας την κακή (LDL) και αυξάνοντας την καλή (HDL) χοληστερόλη. Έχει αντικαρκινικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, ενώ επίσης είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ουσίες ( Βιταμίνη Ε).
• Κορινθιακή σταφίδα
Έχει αντιγηραντικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στη δυσκοιλιότητα και μειώνουν την ολική χοληστερόλη. Είναι πλούσια σε σίδηρο, κάλιο και βιταμίνη Α.
• Ρόδι
Θεωρείται βασιλιάς των αντιοξειδωτικών ουσιών. Βελτιώνει την αρτηριακή πίεση, λειτουργεί θετικά έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων, έχει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ βοηθά στη στυτική λειτουργία.
• Τσάι του βουνού
Είναι διάσημο για τον ευεργετικό του ρόλο στα κοινά κρυολογήματα, στη δυσπεψία και σε άλλες γαστρεντερικές διαταραχές. Επίσης, δρα ενισχυτικά έναντι της οστεοπόρωσης, της νόσου Alzheimer και της υπέρτασης.
• Αμύγδαλα
Βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ, μειώνοντας την κακή και αυξάνοντας την καλή χοληστερόλη, λόγω των καλών λιπαρών οξέων που περιέχουν.
Επίσης, ενισχύουν την προσπάθεια της δίαιτας, αφού αυξάνουν τον κορεσμό. Προλαμβάνουν παθήσεις όπως ο Διαβήτης 2, ενώ έχουν και αντιική δράση.
Συμπερασματικά, η ένταξή μας σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής συχνά συγχέεται με διάφορα άλλα πρότυπα που μας πλασάρονται με στόχο το κέρδος. Σε μια διατροφή φυσικά, κανένα τρόφιμο δεν αποκλείεται, αλλά καλό θα ήταν να προτιμάμε τρόφιμα που πρωτίστως μας αρέσουν και δευτερευόντως παράγει ο τόπος μας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, απολαμβάνουμε το πλεονέκτημα ότι η χώρα μας ανήκει στη Μεσόγειο, εδώ δηλαδή που γεννήθηκε και εξελίχθηκε η διασημότερη και καταλληλότερη διατροφή του κόσμου : η «Μεσογειακή Διατροφή».
Πηγή: Δέσποινα Κούτση
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Επιμέλεια: Ιφιγένεια Τσαντίλη
Αρχισυντάκτρια M.Sc.