Φρούτα και Συνδυασμοί για Απώλεια βάρους

Το καλοκαίρι είναι για πολλούς, αν όχι για όλους, η εποχή που παράγονται τα πιο νόστιμα φρούτα τα οποία καταναλώνονται και μετά τους καλοκαιρινούς μήνες. 

 

 Η ποικιλία φρούτων που έχουμε στη διάθεσή μας τους θερινούς μήνες μας βοηθάει να τα εντάξουμε ευκολότερα στο διαιτολόγιό μας και έτσι να δημιουργούμε νόστιμα, θρεπτικά και εύκολα σνακ, να δροσιζόμαστε και να ενυδατωνόμαστε! 

Τα πιο δημοφιλή φρούτα του καλοκαιριού είναι:

 

Καρπούζι 

Ο βασιλιάς του καλοκαιριού που από πολλούς αδικείται ως ένα φρούτο με πολλή ζάχαρη. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε τη διαφορά ανάμεσα στη ζάχαρη που όλοι γνωρίζουμε με τη ζάχαρη που υπάρχει στα φρούτα. 

Η πρώτη, εάν δεν καταναλώνεται με μέτρο, αποτελεί παράγοντα πολλών μεταβολικών κινδύνων και έχει ανώτατο όριο κατανάλωσης το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. 

Η δεύτερη δεν έχει όριο κατανάλωσης, αφού ο οργανισμός μας την επεξεργάζεται τελείως διαφορετικά! Το καρπούζι, λοιπόν, πέραν από πολύ ενυδατικό φρούτο περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Α, Β6, Β1, C, λυκοπένιο, β-καροτένιο, κάλιο και μαγνήσιο. 

 

Νεκταρίνι 

Υπάρχουν πάνω από 100 ποικιλίες, ενώ μοιάζει ιδιαιτέρως με το ροδάκινο. Η παραγωγή του χρονολογείται 2.000 χρόνια πριν. Είναι πολύ θρεπτικό αφού είναι πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Α, C και καλίου. 

 

Πεπόνι

Η ιδιαιτέρως υψηλή παραγωγή του στην χώρα μας το καθιστά ένα πολύ εύκολα προσβάσιμο φρούτο. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C μπορεί να καλύψει πάνω από το 30% των ημερήσιων αναγκών μας. Όπως τα περισσότερα φρούτα, έτσι και το πεπόνι έχει αρκετό κάλιο, ρυθμίζοντας έτσι την αρτηριακή πίεση. 

 

Αχλάδι

Υπάρχουν παγκοσμίως περίπου 5.000 ποικιλίες αχλαδιών, ενώ αυτά ταξινομούνται κατά βάση σε ασιατικά και ευρωπαϊκά αχλάδια. Στην Ελλάδα παράγονται κυρίως δύο ποικιλίες, τα κρυστάλλια και οι κοντούλες. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αλλά και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο και μαγνήσιο. 

 

Σύκο

Αποτελεί συστατικό της διατροφής των μεσογειακών λαών από την αρχαιότητα, ενώ στην Ελλάδα αποτελούσε έναν από τους σπουδαιότερους καρπούς, μαζί με την ελιά και το σταφύλι. Είναι γνωστό για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, ενώ περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών Α, Β, C. 

 

Συνδυασμοί φρούτων για απώλεια βάρους

 

Τα φρούτα, εξαιτίας των φυτικών ινών που περιέχουν, αποτελούν σημαντικό σύμμαχο στην προσπάθεια απώλεια βάρους. Έτσι, πάντα προτιμάμε να τρώμε τα φρούτα με την φλούδα τους με σκοπό να παρατείνουμε το αίσθημα κορεσμού αλλά και να βοηθήσουμε την λειτουργικότητα του εντέρου μας. 

Επειδή τα φρούτα αποτελούνται από απλά σάκχαρα, χρειάζεται να τα καταναλώνουμε σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα, έτσι ώστε να διατηρήσουμε μια ομοιόσταση ζαχάρου στο αίμα. Δηλαδή, συνδυάζοντας το φρούτο μας με λίπος ή προϊόντα ολικής άλεσης θα καταφέρουμε να μείνουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα! Διάφοροι συνδυασμοί είναι φρούτα με ξηρούς καρπούς, γιαούρτι,κριτσίνια ολικής, παξιμάδια ολικής, μπισκότα βρόμης αλλά και φρούτα σε σαλάτες.

 

Η κατανάλωση τους σε μορφή χυμών προτιμάται σε μορφή smoothies έτσι ώστε να συμπεριλάβουμε την φυτική ίνα της φλούδας τους αλλά και να προσθέσουμε συστατικά όπως λιναρόσπορο, γιαούρτι κ.ο.κ. 

 

Κλείνοντας, καταναλώνουμε φρούτα άφοβα και έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως οι σωστοί συνδυασμοί ενισχύουν σημαντικά την απώλεια βάρους αλλά και βοηθούν στην θωράκιση της υγείας μας!  

 

Πηγή: Δέσποινα Κούτση

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

 

Επιμέλεια: Ιφιγένεια Τσαντίλη
Αρχισυντάκτρια M.Sc.

Σχετικά Άρθρα