Κεράσι: Δροσερό superfood που αγαπά την υγεία μας

 

Τα φρούτα είναι αναπόσπαστο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Τα περισσότερα έχουν χαμηλή γλυκαιμική επίδραση, εν μέρει λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, αλλά και επειδή η φυσική γλυκύτητά τους προέρχεται κυρίως από την φρουκτόζη.

Η γεύση των φρέσκων φρούτων αρέσει στους περισσότερους από εμάς και μπορούν να ικανοποιήσουν την επιθυμία μας για κάτι γλυκό, χωρίς να επιβαρύνουν το βάρος μας.

 

Σήμερα θα εστιάσουμε στα κεράσια και στα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία μας. Είναι νόστιμα, δροσερά και πολύ υγιεινά. Τα κεράσια είναι superfoods γεμάτα θρεπτικά συστατικά που οχυρώνουν τον οργανισμό μας, ενώ έχουν ιδιαίτερα χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο. 

Όλες οι ποικιλίες των κερασιών είναι πολύ θρεπτικές και περιέχουν φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα. Είναι πλούσια σε χρωστικές φλαβονοειδείς ουσίες, που είναι γνωστές ως γλυκοζίτες ανθοκυανινών, όπως η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και το β-καροτένιο, στις οποίες οφείλουν και το χρώμα τους.

 

 

Τα κεράσια είναι πλούσια σε βιταμίνες του Β συμπλέγματος (Β1, Β2, Β3), βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ και βιταμίνη C, ενώ περιέχουν μικρές ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, χαλκού, μαγγανίου και βιταμίνης Κ. Είναι επίσης πλούσια σε φυτοστερόλες, για αυτό βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες είναι περίπου 63 θερμιδες στα 100 γρ.

 

Οι θρεπτικές τους ουσίες, ιδιαίτερα οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη C και το κάλιο, ωφελούν την υγεία με πολλούς τρόπους. Η βιταμίνη C είναι αναγκαία για τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος και του δέρματος, ενώ το κάλιο για τις μυϊκές συσπάσεις, τη λειτουργία των νεύρων τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και πολλές άλλες σημαντικές διεργασίες.

Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στο να έχουμε υγιές σώμα και μπορεί ακόμα και να μειώσουν ενδεχομένως τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ειδών καρκίνου.

Oι φυτικές ίνες που περιέχουν τα κεράσια βοηθούν στο να κρατούν το πεπτικό σύστημα υγιές, τροφοδοτώντας το με ωφέλιμα εντερικά βακτήρια.

 

 

Πλούσια σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες

Η υψηλή συγκέντρωση φυτικών ουσιών στα κεράσια μπορεί ενδεχομένως να είναι υπεύθυνη για τα πολλά οφέλη του φρούτου.

Αν και το είδος και η ποσότητα εξαρτώνται από την κάθε ποικιλία, όλα τα κεράσια περιέχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες.

Το υψηλό σε αντιοξειδωτικά περιεχόμενο, μπορεί ενδεχομένως να καταπολεμά το οξειδωτικό στρες, το οποίο συνδέεται με πολλές χρόνιες νόσους και πρόωρη γήρανση.

 

Ενισχύουν την ανάρρωση από την άσκηση

Έρευνες δείχνουν ότι οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ουσίες στα κεράσια μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλουν στην ανακούφιση από το μυϊκό πόνο μετά την άσκηση, τη βλάβη και τη φλεγμονή.

 

Βοηθούν στον ύπνο

Η κατανάλωση κερασιών μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.

Η δύναμή τους οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ουσίες. Επίσης, τα κεράσια περιέχουν μελατονίνη, ουσία που βοηθά στη ρύθμιση του κιρκαδιανού ρυθμού.

 

Ωφελούν την καρδιά

Η αύξηση της πρόσληψης φρούτων πλούσιων σε θρεπτικές ουσίες όπως τα κεράσια, είναι εύγευστος τρόπος προστασίας της καρδιάς.

Πολλές έρευνες δείχνουν ότι η πλούσια σε φρούτα διατροφή, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Τα κεράσια είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα, καθώς οι ουσίες που περιέχουν, όπως το κάλιο και οι πολυφαινόλες, είναι γνωστό οτι προστατεύουν την καρδιά.

 

 

Μειώνουν τα συμπτώματα αρθρίτιδας

Πολλές έρευνες δείχνουν ότι τα κεράσια βοηθούν στην καταστολή του οξειδωτικού στρες και στη μείωση της φλεγμονής, εμποδίζοντας φλεγμονώδεις πρωτεΐνες , κάτι που μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων που συνδέονται με την αρθρίτιδα.

Επίσης, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος στον οργανισμό, κάτι ιδιαίτερα ωφέλιμο για όσους έχουν ουρική αρθρίτιδα.

 

Διευκολύνουν τη λειτουργία του εντέρου

Αποτελούν επίσης σύμμαχο κατά της δυσκοιλιότητας, αφού περιέχουν μεγάλες ποσότητες οργανικών οξέων και φυτικών ινών.

 

Κεράσια και δίαιτα

Είναι πολύ καλή επιλογή για δίαιτα, αφού έχουν λίγες θερμίδες και δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού. Παράλληλα φροντίζουν την ομορφιά μας! Δίνουμε λάμψη και φρεσκάδα στο πρόσωπό μας, καταναλώνοντας πολλά και ζουμερά κεράσια.

Τα κεράσια νοιάζονται ακόμα και για τα δόντια μας. Βοηθούν στην πρόληψη της δημιουργίας πλάκας, συνεπώς και της τερηδόνας.

 

 

Επιπλέον, τα κεράσια είναι πολύ γευστικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες συνταγές. Τρώγονται κυρίως ως φρέσκα φρούτα, ολόκληρα, αλλά και σε γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες. Ενώ, αγαπημένες είναι οι τάρτες της γιαγιάς με κεράσια!

Όπως και να τα προτιμάμε, τα βάζουμε στη διατροφή μας, για να έχουμε την υγειά μας!!!

 

 

Επιμέλεια: Ιφιγένεια Τσαντίλη

Αρχισυντάκτρια M.Sc.

 

Πηγές:

Δρ.Ελένη Ανδρέου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

Δρ.Φαίδων Λίντμπεργκ

Παθολόγος- Διαβητολόγος

 

Healthline.com

Σχετικά Άρθρα