Μετάβαση σε μια plant based διατροφή

 

Μετάβαση σε μια plant based διατροφή - Πώς προσαρμόζεται ο οργανισμός μας

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αλλάζουν συνήθειες και επιλέγουν να τρέφονται σε μια πιο ποιοτική και φυτοφαγική βάση. Οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, η καλύτερη αποτοξίνωση, η μείωση του σακχάρου και της χοληστερίνης, η πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και του διαβήτη, η απώλεια σωματικού λίπους και η συνολική υγεία είναι αποδεδειγμένα κάποιοι από τους κυρίως λόγους.

Πώς διαταράσσει όμως το σώμα και το μυαλό μας αυτή η αλλαγή; 

Όπως σε κάθε δραστική διατροφική αλλαγή το σώμα μας για αρχή σοκάρεται. Στην περίπτωση της plant based και ολικής (άλεσης) διατροφής το σώμα μας συστήνεται απότομα σε ένα σωρό βιταμίνες και σε έναν όγκο φυτικών ινών πολύ πρωτόγνωρο για εμάς.

 

Ένα από τα κύρια θέματα λοιπόν που έχουν 4 στους 10 είναι η έντονη κινητικότητα του εντέρου και το πρήξιμο. Αυτό μπορεί να φέρει από μια απλή ενόχληση και αίσθηση πρηξίματος μέχρι και έναν ελαφρύ πόνο.

 

Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης αυτής της ενόχλησης αρκεί να ακολουθηθούν σωστά και να γίνουν ομαλά. Ξεκινάμε εστιάζοντας σε καθαρότερες πηγές ζωικής πρωτεΐνης και λιπαρών, μιας και η plant based διατροφή περιλαμβάνει αυτά τα προϊόντα όπως είναι τα αυγά, τα λευκά τυριά χαμηλών λιπαρών, το γιαούρτι (0-2-5%) και σε μικρότερες ποσότητες το λευκό κρέας (γαλοπούλα-κοτόπουλο) ή κάποια ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός
Ξεκινάμε βήμα βήμα ακόμα και αν ο στόχος μας είναι η vegan διατροφή, προκειμένου να βοηθήσουμε το σώμα να προσαρμοστεί ομαλά. 

 

Βήμα 1ο: Προετοιμάζουμε τα γεύματα μας για τις πρώτες εβδομάδες συνδυάζοντας σε μικρές ποσότητες στην αρχή, φυτικές και ζωικές πηγές πρωτεΐνης  και αυξάνουμε την ποσότητα της φυτικής πρωτεΐνης μέρα με την μέρα. (meal planning)
Επιλέγουμε ένα γεύμα μας να είναι αποκλειστικά φυτοφαγικό (πχ μια μεγάλη σαλάτα με φακές, ελαιόλαδο και dressing balsamico)  και για το δεύτερο γεύμα μας επιλέγουμε ζωικά προϊόντα (πχ μια ομελέτα με ασπράδια, βρώμη και λαχανικά ή μια τονοσαλάτα με αβοκάντο).

Βήμα 2ο: Τρώμε μικρά και συχνά γεύματα. Έτσι δίνουμε τη δυνατότητα στο σώμα μας να προσαρμοστεί, έχοντας μικρές ποσότητες νέων τροφών να επεξεργαστεί κάθε φορά, και πίνουμε επαρκείς ποσότητες νερού έτσι ώστε να βοηθήσουμε την κινητικότητα του εντέρου και τη διάσπαση των τροφών.

Βήμα 3ο: Μαγειρεύουμε σωστά! Κυρίως τα λαχανικά και τα όσπρια μας.
Τα λαχανικά είναι πιο εύπεπτα  όταν έχουν υποστεί μια θερμική επεξεργασία (ψήσιμο, βράσιμο) εάν λοιπόν τα βράσουμε κάνουμε πιο εύκολη τη διαδικασία της πέψης τους και μειώνουμε τις "παρενέργειες" τους όπως το πρήξιμο και η καούρα που μπορεί να μας προκαλέσουν.
Τα όσπρια από την άλλη θέλουν καλό μούλιασμα και ξέπλυμα. Πετάμε πάντα το νερό που τα έχουμε μουλιάσει και τοποθετούμε φρέσκο στην κατσαρόλα που θα βράσουν  με 1 κ.γ. μαγειρική σόδα.

Βήμα 4ο: Δεν ξεχνάμε να καταναλώνουμε Ω3.
Πολλές έρευνες μας δείχνουν οτι τα Ω3 βοηθούν στις φλεγμονές του εντέρου και τη συνολική του υγεία.. Καταναλώνουμε σπόρους chia, λιναρόσπορο και σολωμό.

Βήμα 5ο: Ζητούμε τη βοήθεια ενός ειδικού. Η plant based διατροφή ακριβώς επειδή δεν είναι ευρέως γνωστή ή συνηθισμένη, σε σχέση με την τυπική δυτική διατροφή είναι λογικό να μας φαίνεται άγνωστη. Η καλύτερη επιλογή είναι να διαλέξουμε να συμβουλευτούμε έναν ειδικό, με εξειδίκευση στην plant based-φυτοφαγική διατροφή,  δουλεύουμε μαζί του και μαθαίνουμε, μέχρι να νιώσουμε έτοιμοι να υιοθετήσουμε πλήρως τις νέες μας συνήθειες.

Βήμα 6ο: Δίνουμε χρόνο στο σώμα μας. Κάθε άνθρωπος και κάθε σώμα έχει τους δικούς του χρόνους. Ο μέσος όρος προσαρμογής είναι οι 6 εβδομάδες. Σε αυτή την περίοδο ακούμε το σώμα μας, παρατηρούμε ποιες τροφές μας "ενοχλούν" περισσότερο στο έντερο και τις αφαιρούμε ή τις εντάσσουμε σε μικρές ποσότητες, με τους κατάλληλους συνδυασμούς προσεκτικά.

 

Στέλλα Καββαδία - Αλευρά

Σύμβουλος plant based και βιώσιμης διατροφής

 

Σχετικά Άρθρα