
(Eβδομάδα 2η)
O Δρ. Φαίδων Λίντμπεργκ είναι διεθνώς αναγνωρισμένος παθολόγος - διαβητολόγος και ειδικός σε θέματα διατροφής. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα, απ' όπου ξεκίνησε και το έντονο ενδιαφέρον του για τη μαγειρική.
Μια οικογενειακή προδιάθεση στο διαβήτη ήταν η αιτία της ειδίκευσης του σε ορμονικές διαταραχές. Εργάστηκε στα πεδία της ενδοκρινολογίας, της παχυσαρκίας και των διαταραχών του μεταβολισμού στη Νορβηγία και στις ΗΠΑ. Έχει ιδρύσει μια σειρά από εξαιρετικά επιτυχημένες κλινικές μεταβολισμού στη Νορβηγία. Έχει συγγράψει ήδη 20 βιβλία τα οποία έχουν κυκλοφορήσει σε 21 χώρες κι έχουν πουλήσει περισσότερα από 500.000 αντίτυπα. Από τη Νορβηγία μας έστειλε ένα πρόγραμμα διατροφής για να χάσουμε κιλά αυτό το καλοκαίρι.
12 λάθη στο αδυνάτισμα
Σωστό αδυνάτισμα προυποθέτει μόvιμες αλλαγές στην διατροφή και τρόπο ζωής Είναι πολλές οι αιτίες που οδηγούν στο γεγονός ότι στατιστικά το 95% από αυτούς που προσπαθούν να αδυνατίσουν αποτυχαίνουν να κρατήσουν το χαμηλότερο βάρος. Αν δεν είναι κανείς έτοιμος να κάνει σημαντικές και μόνιμες αλλαγές, τότε ίσως να είναι προτιμότερο να μην επιχειρήσει αδυνάτισμα και να το κάνει αργότερα, όταν θα είναι πρακτικά και ψυχολογικά έτοιμος. Ο λόγος είναι ότι δεν είναι καλό να αισθάνεται κανείς να αποτυχαίνει. Το να τρώει κανείς τροφές που δεν του αρέσουν, όπως και τόσο λίγο που να μην χορταίνει αυξάνει τις πιθανότητες αποτυχίας. Εδώ σας παρουσιάζουμε τα 12 πιο συνηθισμένα λάθη στο αδυνάτισμα.
Αρχίζουμε αυτή την εβδομάδα με τα πρώτα 6 λάθη και συνεχίζουμε την τρίτη εβδομάδα.
1. Ανεπαρκή κίνητρα
Ακόμη και αν το κινητρο για αδυνάτισμα είναι καλύτερη εμφάνιση, ο κύριος στόχος πρέπει να είναι μια μόνιμη και γενική αλλαγή του τρόπου ζωής και διατροφής, που παράλληλα προσφέρει καλύτερη υγεία. Θα δεχόσασταν καλύτερη εμφάνιση με ταυτόχρονα χειρότερη υγεία; Για να πετύχετε πρέπει να βάλετε συγκεκριμένους στόχους και πρόγραμμα για το πως θα τους πετύχετε. Πως θα αντιπετωπίσετε πειρασμούς και δύσκολες καταστάσεις, βραδινά γεύματα, γλυκά σε γιορτές, το fast food κλπ.; Πως θα ενταχθεί ο νέος τρόπος διατροφής στο οικογενειακό πλαίσιο;
Πως θα αλλάξετε συνήθειες ετών, που έμμεσα ή άμεσα οδηγούν σε λάθος διατροφή και υπέρβαρο; ΄Οσο πιο πολύ προγραμματίσετε και σκεφτείτε από την αρχή, ώστε να μην βλάψετε τον
μεταβολισμό σας και την ορμονική ισορροπία που βελτιώνει τις καύσεις, τόσο καλύτερα. Γράψτε καθαρά τους στόχους σας και βάλτε τους σε σημεία που να τους βλέπετε καθημερινά.
Φανταστείτε συχνά πως θα θέλατε να είστε όταν φτάσετε στον στόχο σας.
2. Νηστεία
Το σώμα μας έχει προσαρμοστεί μετά από εκατομμύρια χρίνια εξέλιξης για να επιζεί σε περιόδες ισχνών αγελάδων.
Το να μειώνει ξαφνικά κανείς πολύ την πρόσληψη τροφών, να πηδάει γεύματα ή να νηστεύει τελείως, δίνει λάθος μήνυμα στο σώμα, που μειώνει τον μεταβολισμό για να επιζήσει. Χαμηλότερες καύσεις οδηγούν σε μεγάλη αύξηση βάρους όταν ξαναρχίζουμε να τρώμε φυσιολογικά καιο οδηγεί στο φαινόμενο δίαιτας γιο-γιο. Η μείωση αναβολικών ορμονών, όπως η τεστοστερόνη και η θυορξίνη οδηγούν επίσης σε χειρότερο θυμικό, χρόνια κόπωση, χάσιμο μαλλιών, κακή υγεία δέρματος και νυχιών κλπ.
Νηστεία ή λανθασμένη δίαιτα οδηγεί συχνά σε απώλεια μυικής μάζας, που προάγει την πρώιμη γήρανση και μειώνει τος καύσεις κάνοντας δύσκολο το μόνιμο αδυνάτισμα.
3. Μειωμένες θερμίδες και πολλοί υδατάνθρακες
Ανεπαρκή γεύματα έιναι μια ήπια μορφή νηστείας. Ο βασικός μεταβολισμός είναι πόσο καίμε σε πλήρη ηρεμία. Οι περισσότερες γυναίκες καίνε μεταξύ 1400-1500 θερμλιδες την μέρα και οι ανδρες 1700-1900. Χρόνια μείωση της πρόσληψης ενέργειας κάτω από τον βασικό μεταβολισμό αποτελεί απειλή για την επιβίωση του οργανισμού, ιδιαίτερα αν το κύριο μέρος της τροφής προέρχεται από υδατάνθρακες. Αυτοί αυξάνουν το σάκχαρο και την ίνσουλίνη του αίματος και δυσκολεύουν έτσι την κάυση του αποθηκευμένου λίπους. Το σημαντικό είναι να καλύπτει κανείς τις ανάγκες σε πρωτεΐνες και απαραίτητα λιπαρά και να μειώνει τα σάκχαρα και άμυλα, που δεν είναι απαραίτητα. ΄Ετσι μειώνεται η ινσουλίνη και διευκολύνεται η κάυση αποθηκευμένου λίπους.
4. Πολύ λίγα λιπαρά
Η πιο συνηθισμένη συμβουλή γοα χάσιμο βάρους είναι η μείωση των λιπών. Είναι και η πιο λανθασμένη. Για να επιτύχει κανείς μόνινο αδυνάτισμα, πρέπει να «δαμάσει» την ινσουλίνη, που είναι η κύρια ορμόνη που αυξάνει την λιποαποθήκευση και εμποδίζει την κάυση λίπους. Χρειαζόμαστε αρκετή ινσουλίνη για να ζήσουμε, αλλά υπερβολική ινσουλίνη αυξάνει την λιποκατακράτηση, την κακή χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια, την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά, διαβήτη, καρκίνους και φλεγμονοπάθειες. Τι αυξάνει την ινσουλίνη; Τα σάκχαρα και τα άμυλα (ψωμί, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά και προιόντα με αλέυρι). Οι πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι, θαλασσινά, πουλερικά, αυγά) προκαλούν πολύ μικρή αύξηση της ινσουλίνης, ενώ τα λιπαρά δεν την αυξάνουν καθόλου. Μειώστε λοιπόν τους υδατάνθρακες, όχι μόνο τα λιπαρά και τρώτε αρκετές πρωτεΐνες για να χάσετε μόνιμα βάρος και να έχετε καλύτερο μεταβολισμό και καύσεις. ΄Οσο πιο δύσκολα χάνει κανείς βάρος, τόσο πιο πολύ πρέπει να περιορίζει τους υδατάνθρακες.
5. Ανιαρή διατροφή
Το να ακολουθεί κανείς μια λίστα εβδομάδα με εβδομάδα οδηγεί σε μονομερή διατροφή και βαρεμάρα, που εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της προσπάθειας. Μάθετε περισσότερα για τα διάφορα τρόφιμα και αποφύγετε την μονοτονία και τρόφιμα που δεν σας ικανοποιούν γευστικά. Θυμηθείτε ότι η καλή γεύση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κατάλληλο μαγείρεμα και την ποικιλία πρώτων υλών, αλλά και μυρωδικών κα καρυκευμάτων. Εστίαστε στο μεγάλο φάσμα νέων τροφών που ανοίγεται μπροστά σας, αντί στο ποιες τροφές θα πρέπει να μειώσετε ή να αποφύγετε. Μονόπλευρη, ανιαρή διατροφή είναι μια πολύ συνήθης αιτία αποτυχίας.
6. Αλεύρι και σιτάρι
Μειώνοντας γενικά τα άμυλα, θα μειώσετε αυτόματα και το αλέυρι από σιτάρι. Το σιτάρι περιέχει ουσίες που λέγονται λεκτίνες. Αυτές ερεθίζουν τον βλεννογόνο του εντέρου, εμποδίζουν εν μέρει την απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων και μπορούν να αυξήσουν την λιποκατακράτηση, έχοντας δράση παρόμοια της ινσουλίνης. Επιλέξτε άλλα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως σίκαλη, βρώμη και κριθάρι, αλλά και φαγόπυρο.
Δρ. Φαίδων Λίντμπεργκ
Ιατρός Ειδικός Παθολόγος-Διαβητολόγος
.