Το μενού τριών εβδομάδων για να χάσετε κιλά με τη δίαιτα Λίντμπεργκ (3η Εβδομάδα)

O Δρ. Φαίδων Λίντμπεργκ είναι διεθνώς αναγνωρισμένος παθολόγος - διαβητολόγος και ειδικός σε θέματα διατροφής. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα, απ' όπου ξεκίνησε και το έντονο ενδιαφέρον του για τη μαγειρική.

 

​​​​Μια οικογενειακή προδιάθεση στο διαβήτη ήταν η αιτία της ειδίκευσης του σε ορμονικές διαταραχές. Εργάστηκε στα πεδία της ενδοκρινολογίας, της παχυσαρκίας και των διαταραχών του μεταβολισμού στη Νορβηγία και στις ΗΠΑ. Έχει ιδρύσει μια σειρά από εξαιρετικά επιτυχημένες κλινικές μεταβολισμού στη Νορβηγία. Έχει συγγράψει ήδη 20 βιβλία τα οποία έχουν κυκλοφορήσει σε 21 χώρες κι έχουν πουλήσει περισσότερα από 500.000 αντίτυπα. Από τη Νορβηγία μας έστειλε ένα πρόγραμμα διατροφής για να χάσουμε κιλά αυτό το καλοκαίρι.

​​​​​​

 

...κι άλλα 6 λάθη στο αδυνάτισμα

Σωστό αδυνάτισμα προυποθέτει μόμιμες αλλαγές στην διατροφή και τρόπο ζωής Είναι πολλές οι αιτίες που οδηγούν στο γεγονός ότι στατιστικά το 95% από αυτούς που προσπαθούν να αδυνατίσουν  αποτυχαίνουν να κρατήσουν το χαμηλότερο βάρος. Αν δεν είναι κανείς έτοιμος να κάνει σημαντικές και μόνιμες αλλαγές, τότε ίσως να είναι προτιμότερο να μην επιχειρήσει αδυνάτισμα και να το κάνει αργότερα, όταν θα είναι πρακτικά και ψυχολογικά έτοιμος.  Ο λόγος είναι ότι δεν είναι καλό να αισθάνεται κανείς να αποτυχαίνει. Το να τρώει κανείς τροφές που δεν του αρέσουν, όπως και τόσο λίγο που να μην χορταίνει αυξάνει τις πιθανότητες αποτυχίας. Εδώ σας παρουσιάζω τα 12 πιο συνηθισμένα λάθη στο αδυνάτισμα.

 

7. Γάλα

Το γάλα και γαλακτοκομικά προιόντα μπορούν να είναι πρόβλημα για κάποιους και να οδηγούν σε δυσκολία αδυνατίσματος. Το να πίνει κανείς γάλα δεν είναι ιδανικό γιατί το γάλα περιέχει πολλά φυσικά σάκχαρα (υδατάνθρακες). Γαλακτομικά προιόντα με υψηλά λιπαρά όπως η κρέμα γάλακτος και τα τυριά με πλήρη λιπαρά μπορεί να δυσκολεύουν το αδυνάτισμα, ενώ το γιαούρτι και το τυρι κότατζ, όπως και άλλα τυριά χαμηλών λιπαρών, μπορεί να διευκολύνουν το αδυνάτισμα, όντας πλούσια σε πρωτεΐνες και χαμηλά σε υδατάνθρακες.

 

8. Υπερβολικό άγχος και ανεπαρκής ύπνος
Το χρόνιο άγχος αυξάνει τις ορμόνες του στρες, όπως η αδρεναλίνη και κορτιζόλη όπως και τις ορμόνες που αυξάνουν την όρεξη και ειδικά την επιθυμία για γλυκά και άμυλα, τις λεγόμενες παρηγορητικές τροφές. Το χρόνιο στρες καλει μθική μάζα, αυξάνει το σάκχαρο του αίματος και προάγει την πρώιμη γήρανση και πτώση του μεταβολσιμού. Ιδιαίτερα δε προάγει την λιποκατακράτηση στην μέση και την κοιλία. Μια πολλή σημαντική πηγή στρες στον οργανισμό, είναι ο ανεπαρκής ύπνος (κάτω από 7-9 ώρες το βράδυ) και η κακή ποιότητα ύπνου. Ηρεμήστε λοιπόν και κοιμηθείτε αρκετά για να χάσετε βάρος...

 

9. Πολύ γρήγορο αδυνάτισμα
Καλύτερα να χάσετε κιλά μόνιμα, όχι μόνο γρήγορα. Είναι συχνά αδύνατο και πάντως ανθυγεινό να χάνει κανελις πάνω από 1 με 1,5 κιλό την εβδομάδα. Στην αρχή χάνονται αρκετά υγρά, οπότε την πρώτη εβδομάδα το χάσιμο βάρους μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερο. Ο οργανισμός δέχεται πιο εύκολα σταδιακό χάσιμο βάρους, χωρίς να ξεκινήσει την άμυνα, που οδηγεί σε δυσκολία απώλειας, αφού μειώνεται ο μετβολισμός. Πολύ γρήγορο αδυνάτισμα οδηγεί και σε μεγάλη απώλεια μυικλης μάζας. Αυτό ρίχνει τις κάυσεις και οδηγεί σε πρόωρη γήρανση. Επίσης χαλαρώνει το δέρμα. Για να αποφύγετε υπερβολικά γ΄ρηγορο αδυνάτισμα, αυξήστε το ποσοστό πρωτεινών και μειώστε κυρίως τους υδατάνθρακες, αλλά και τα μη απαραίτητα λιπαρά.

 

 

10. Υπερβολικοί υδατάνθρακες
Αν έχετε δυσκολία να χάσετε βάρος και ταυτόχορνα έχετε μαζεμένο λίπος στην κοιλιά και μέση, τότε πρέπει να μειώσετε τους υδατανθρακες (άμυλα και σάκχαρα) γιατί έχετε σίγουρα ινσουλινοαντίσταση και υπερβολικά υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα. Για να αποκαλύψετε τις προβληματικές τροφές, κρατέιστε ημερολόγιο με το τι τρώτε και συγκρίνετε τις τροφές με διατροφικούς πίνακες ή συζητείστε το με ένα ειδικό σε θέματα διατροφής.

 

11 Υπερβολικές μερίδες
Το μάτι είναι πιο πεινασμένο από το στομάχι. Επιλέξτε μικρότερο πιάτο, φάτε πρώτα μια σαλάτα με λαδόξιδο ή λαδολέμονο, περιμένετε 15 λεπτά και μετά βάλτε στο πιάτο σας το κυρίως γεύμα. Αν δεν χορτάσετε, περιμένετε δέκα λεπτά πριν ξανασερβιριστείτε. Ο εγκέφαλος χρειάζεται 15-20 λεπτά για να λάβει τα μηνύματα κορεσμού. Αυτός είναι και ο λόγος που το fast food συχνά οδηγεί σε υπερφαγία.

 

 

12 Προσέξτε τι πίνετε
Τίποτα δεν μπορεί και πρέπει να αντκαταστήσει το νερό σαν ποτό. Το πράσινο τσάι είναι πολύ ευεργετικό και εκτός από ότι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, αυξάνει και τις κάυσεις. 
Το αλκοόλ από την άλλη περιέχει πολλές θερμίδες και καίγεται προτιμησιακά πριν το αποθηκευμένο λίπος. Περιορίστε τον καφέ σε 1-2 φλυτζάνια την μέρα. Περιορίστε το αλκοόλ σε 1 ποτήρι κρασί την μέρα για τις γυναίκες και 2 για τους άντρες. Αυτή είναι και η ποσότητα που προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ πιο πολύ βλάπτει την υγεία και δυσκολεύει το αδυνάτισμα.

 

Δρ. Φαίδων Λίντμπεργκ
Ιατρός Ειδικός Παθολόγος-Διαβητολόγος

 

 

Σχετικά Άρθρα