Κίστος ή Λαδανιά: Φυτό από την αρχαιότητα, ασπίδα προστασίας του οργανισμού

Ο Κίστος (Cistus incanus ή Λαδανιά) είναι ένας αυτοφυής χαμηλός, φρυγανώδης θάμνος που φύεται στην περιοχή της Μεσογείου. Τα φύλλα και οι βλαστοί του φυτού, εκκρίνουν μια ουσία, γνωστή με το όνομα αλάδανος ή λάδανο.

 Ο θάμνος Λαδανιά-Κίστος έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες από οποιασδήποτε φυτό στην Ευρώπη, με την εκπληκτική ιδιότητα καταστροφής των ελευθέρων ριζών, καθώς επίσης και υψηλή αντιοξειδωτική δράση.

Ο βλαστός και τα φύλλα  του κίστου, περιέχουν βαλσαμώδη ρητινική αρωματική ύλη, το λάδανο. Στη ρητίνη περιέχονται οργανικές ενώσεις που ονομάζονται λαμβανικά διτερπένια, οι οποίες σύμφωνα με μελέτες παρουσιάζουν αντιμικροβιακή και κυτταροστατική δράση.

 

 

Το λάδανο δεν πρέπει να συγχέεται με το λαύδανο, οπιούχο παρασκεύασμα (90% αλκοόλ και 10% όπιο) που χρησιμοποιείται ως κατευναστικό φάρμακο.

Στην αρχαιότητα, ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε για τις στυπτικές, θερμαντικές, και μαλακτικές ιδιότητές του. Οι σύγχρονοι βοτανοθεραπευτές, θεωρούν ότι το λάδανο έχει αντιφλεγμονώδη και αντιδιαρροϊκή δράση, είναι σπασμολυτικό, αποχρεμπτικό και αντικαταρροϊκό.

Πανεπιστημιακές Μελέτες έδειξαν ότι ο κίστος είναι το ισχυρότερο βότανο στην Ευρώπη.

Το εντυπωσιακό είναι ότι το τσάι από λάδανο έχει μια πολύ ισχυρή επίδραση στους ιούς της γρίπης.

Το ινστιτούτο Lefo στο Ahrensburg της Γερμανίας, κατέληξε στα εξής συμπεράσματα μετά από δοκιμές και έρευνες: το τσάι αυτό προστατεύει την καρδιά περισσότερο από το κόκκινο κρασί και είναι τρεις φορές πιο υγιεινό από το πράσινο τσάι.

 

 

 

Το λάδανο, περιέχεται και στα προϊόντα Cistus Incanus: στο spray Cistus Incanus, στο τσάι βοτάνων και στις κάψουλες, για μεγαλύτερη προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα προϊόντα αυτά προέρχονται αποκλειστικά από τα πλούσια σε συστατικά φύλλα του φυτού και όχι από άλλα μέρη του.

 

 

Τα προϊόντα Cistus Incanus είναι φυτικής προέλευσης- ειδικά το τσάι Cistus Incanus περιέχει 100% φυσικά συστατικά και  έχουν ευχάριστη γεύση φρεσκάδας.

Τέλος είναι κατάλληλα για άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, που θέλουν να ενισχύσουν τον οργανισμό τους με τα πολύτιμα συστατικά του Κίστου. 

Σχετικά Άρθρα