Φθινοπώριασε για τα καλά. Οι πρώτες βροχές μας έδειξαν οτι ο καιρός αλλάζει και το καλοκαίρι μπαίνει στο βάζο με τις πέτρες και την άμμο που μαζέψαμε απο τις παραλίες μέχρι του χρόνου.
Υλικά στη κουζίνα μας τώρα πια είναι τα μαρούλια, τα κάστανα, η κολοκύθα, το μπρόκολο και τα δημοφιλή φθινοπωρινά φρούτα: το μήλο, η μπανάνα, το αχλάδι, το πορτοκάλι, το σταφύλι, το ακτινίδιο και το ρόδι.
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα βασικά υλικά που κυριαρχούν αυτή την εποχή! Τι λέτε να τα εντάξουμε στο καθημερινό μας μενού; Σας δίνουμε συνταγές εύκολες και γρήγορες με βιταμίνες ιχνοστοιχεία και οτι χρειάζεται για να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας απέναντι σε κρυώματα και ιώσεις που θα αρχίσουν να μας πλησιάζουν τώρα που στερούμαστε τα θαλασσινά μπάνια με τις ευεργετικές επιδράσεις στη θωράκιση του οργανισμού μας. Τα τρόφιμα δίνουν πάντα τον καλύτερο εαυτό τους, όταν καταναλώνονται στην εποχή τους!
Μια εύκολη συνταγή για μπρόκολο:
-
500γρ. μακριά ζυμαρικά της επιλογής σας
-
400γρ. μπρόκολο κομμένο σε κομματάκια
-
250ml γάλα
-
100γρ. blue cheese λιωμένο
-
100γρ. γραβιέρα τριμμένη
-
150γρ. τυρί κρέμα
-
παρμεζάνα ή άλλο πικάντικο τυρί τριμμένο για το σερβίρισμα
Βράζουμε το μπρόκολο σε αλατισμένο νερό περίπου για 10 λεπτά. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και το στραγγίζουμε.
Στο ίδιο νερό που βράσαμε το μπρόκολο ρίχνουμε οτι ζυμαρικά θελουμε. Στο τέλος στραγγίζουμε και κρατάμε 1 φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν.
Τώρα πάμε στη δεύτερη φάση. Στο
τηγάνι ρίχνουμε το τυρί κρέμα, το blue cheese και το γάλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε το μίγμα ώστε να διαλυθoύν τα τυριά και μετά προσθέτουμε μπρόκολου και τη γραβιέρα.
Τέλος προσθέτουμε στο τηγάνι τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε πιπέρι και λίγο νερό για να μην κολήσουν. Έτοιμο τα φαγητό μας! Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με τριμμένη παρμεζάνα για να έχουν πικάντικη γεύση.
Καλη μας όρεξη!!!!
Ευεργετικό αφέψημα από κάστανο:
Το φουντωτό περίβλημα του κάστανου μαζί με τα φύλλα κάνουν ένα ξεχωριστό αφέψημα που ενισχύει τον οργανισμό μας απέναντι στα κρυώματα.
Το αφέψημα ανοίγει την όρεξη, μας τονώνει και βοηθάει στη χώνευση. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται και για τους ρευματισμούς.
Το κάστανο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1 και Β2) και φυλικό οξύ, οποτε είναι ιδανικό για να τονώσει το νευρικό και μυϊκό μας σύστημα.
Πάμε λοιπόν για τη συνταγή. Βράζουμε λίγα φυλλαράκια σε νερό και το πίνουμε σε μικρό ποτήρι 2 με 3 φορές την ημέρα για να έχουμε καλή αναπνοή και να αντιμετωπίζουμε το κρύωμα.
Σούπα από Κολοκύθα:
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
600 γρ. κομμένη κολοκύθα
2 κομμένα καρότα
1 κρεμμύδι
1 κομμένη πατάτα
1 κ/γλ σκόνη κάρυ
½ κ/γλ πιπέρι
½ κ/γλ σκόνη κόλιανδρου
αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 ποτήρι μπύρα
1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
½ φλιτζάνι παχιά κρέμα γάλακτος
2 φλιτζάνια τριμμένη φέτα
Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα καρότα στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε την κολοκύθα, την πατάτα και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε για να ενοποιηθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε το ποτήρι της μπύρας μπύρα και όταν θερμανθεί, προσθέτουμε το ζωμό αν θελουμε πιο πικάντικη γεύση.
Αφηνουμε τα λαχανικά να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
Σουρώνουμε τη σούπα, κρατώντας χωριστά το ζουμί από τα λαχανικά.
Πολτοποιούμε τα λαχανικά και τα σουρώνουμε. Ρίχνουμε τον πουρέ πίσω στη σούπα. Ζεσταίνουμε το μείγμα και προσθέτουμε ½ φλιτζάνι κρέμα και αν δεν έχουμε πρόβλημα χοληστερίνης για τη γεύση βάζουμε και μια κουταλιά σούπας βούτυρο.
Προσθέτουμε τα καρυκεύματα κάρυ, κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρουμε τη σούπα προσθέτοντας μια κουταλιά της σούπας τριμμένη φέτα σε κάθε πιάτο. Και θα έχουμε μια υπέροχη υγιεινή σούπα να μας ανοίξει τηξ όρεξη για το δεύτερο πιάτο.
Καλό φθινόπωρο !!!!