Στρες στη ζωή του χορευτή, τρόποι να το μειώνετε

Σκηνή, φώτα, πλατεία, πρόβες, οντισιόν, μάθημα  και κάθε μέρα άσκηση σώματος και ψυχής!

Στη ζωή του χορευτή δεν υπάρχει μόνο το χειροκρότημα και οι επιτυχίες, αλλά και ένταση στη δουλειά με στρες και προκλήσεις. Το άγχος της επίδοσης, οι συχνοί τραυματισμοί και το απαιτητικό ή κάποιες φορές μη υποστηρικτικό περιβάλλον μαζί με έντονο ανταγωνισμό τον συντροφεύουν καθημερινά.Στόχος η τελειότητα!

Αν και το παροδικό έντονο στρες είναι φυσιολογικό, όπως για παράδειγμα πριν από μια οντισιόν, ή την εμφάνιση στη σκηνή, τα μακροχρόνια προβλήματα, όπως ένας τραυματισμός ή ένα δύσκολο επαγγελματικό περιβάλλον, μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνιο στρες αναφέρουν οι ειδικοί.

Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, από κατάθλιψη έως καρδιοπάθεια και παράταση του χρόνου ανάρρωσης από τραυματισμούς.

 

 

 

Πώς μπορεί να αντισταθεί ο χορευτής στο στρες;

Τα βήματα είναι απλά και ενας χορευτής ξέρει πώς να θέτει προτεραιότητες και να έχει πειθαρχία.

Σκεφτείτε τις προτεραιότητές σας

Υπάρχει κάτι για να περιηγηθείτε στη νοερή λίστα των καθηκόντων σας;

Θυμίστε στον εαυτό σας γιατί χορεύετε

Από τη μετάβαση της ευχάριστης δραστηριότητας στο επαγγελματικό μονοπάτι είναι εύκολο να χαθεί το κίνητρο. Βρείτε ποιό είναι το κίνητρο της επιθυμίας σας για χορό. Θυμηθείτε φορές που χορεύατε για τη χαρά της κίνησης και μόνο, χωρίς να ανησυχείτε για τις επιδόσεις ή τον ανταγωνισμό που είναι διαρκής στο χώρο του χορού. Πάντα σε κάποια γωνιά του πλανήτη κάποιος θα έχει καλύτερη τεχνική σε κάποια άσκηση ή περισσότερη επιτυχία.

Προσπαθήστε να λέτε όχι

Βάλτε υγιή όρια, όπως για παράδειγμα να αρνηθείτε μια βραδιά με φίλους για να αναπαυτείτε. Ο χορός καταπονεί το σώμα και θέλει ιδιαίτερες συνθήκες για να διατηρείται η ενέργεια σε υψηλά επίπεδα.

 

 

Δοκιμάστε διαλογισμό

Ο διαλογισμός ηρεμεί και γενικά βοηθάει. Κάντε διαλογισμό εστιάζοντας στην αναπνοή σας, οδηγώντας απαλά την προσοχή σας εκεί όταν οι σκέψεις σας κατευθύνονται αλλού.

Αναζητήστε βοήθεια

Αν σας πνίγει το στρες ή θέλετε να μάθετε να το ελέγχετε πιο αποτελεσματικά, μπορείτε να επισκεφτείτε έναν ειδικό.

Βρείτε χρόνο να συνδεθείτε

Ερευνες δείχνουν οτι η επιθυμία σας να βρείτε βοήθεια και να έχετε υποστηρικτικό δίκτυο μπορεί να σας κάνει πιο ανθεκτικούς. Σε μια ομάδα γίνεσαι οικογένεια και μαθαίνει ο ένας να βοηθά τον άλλο. Ο καθένας έχει διαφορετικούς τρόπους να αναζητά βοήθεια, είτε αυτό είναι μια συζήτηση, είτε ένας φίλος, είτε μια αγκαλιά.

 

​​​​​​

Νοητικές δεξιότητες

Εντοπίστε και αντιμετωπίστε έντονες και βλαβερές σκέψεις που κάνετε. Αν σκεφτείτε οτι δεν θα πάρετε το ρόλο, πείτε στον εαυτό σας ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, ότι στο παρελθόν πήρατε σπουδαίους ρόλους και ότι θα βάλετε τα δυνατά σας.

Ανακαλύψτε την δύναμη μέσα σας.
 

Εκφραστείτε

Ημερολόγιο, συγγραφή ιστοριών ή ποιημάτων ή σύνθεση μουσικής. Σχεδιάστε, ζωγραφίστε ή κάντε γλυπτική. Με άλλες τέχνες εκτονωθείτε δημιουργικά.​​​​​​

Βρείτε χρόνο για εσάς

Φροντίστε τον εαυτό σας με ιδιαίτερο τρόπο το πρωί ή το βράδυ, όπως να ετοιμάσετε ένα ωραίο πρωινό, να ακούσετε μουσική ή να κάνετε χαλαρωτικό μπάνιο πριν πάτε για ύπνο.

 

 

Δραστηριότητες εκτός χορού

Βρείτε δωρεάν μαθήματα. Δοκιμάστε κάτι νέο, όπως θεατρικά έργα ή συναυλίες- ακόμα και αν είναι διαφορετικό είδος μουσικής-για να αναζωογονηθείτε την εβδομάδα.

Και απολαύστε το μεγαλείο της έκφρασης μέσω του χορού που εσείς υπηρετείτε και αγαπάτε.

Ιφιγένεια Τσαντίλη

Δημοσιογράφος - Επικοινωνιολόγος M.Sc

 

Πηγή: Dance Magazine

 

Σχετικά Άρθρα