Ο χορός χαρίζει ευεξία και η επιστήμη το επιβεβαιώνει

Γιατί ο χορός είναι η γιορτή της ψυχής, θα έλεγε ένας ποιητής.
Όταν χορεύουμε, ο εγκέφαλός μας εκκρίνει ενδορφίνες, με αποτέλεσμα να έχουμε αίσθηση άνεσης, χαλάρωσης, διασκέδασης και δύναμης, αναφέρει η επιστήμη.

Κατά την μοναδική ιέρεια του χορού και πρωτοπόρο χορογράφο Ισιδώρα Ντάνκαν, ο χορός «δεν είναι μονάχα η τέχνη που δίνει έκφραση στην ανθρώπινη ψυχή μέσω της κίνησης, αλλά επίσης είναι η βάση για μια ολοκληρωμένη αντίληψη της ζωής, πιο ελεύθερη, πιο αρμονική, πιο φυσική».  

 

 

Έρευνες έδειξαν ότι ένα από τα κλειδιά της ευτυχίας και της ικανοποίησης βρίσκεται στην πίστα ή στην αίθουσα χορού! Μελέτη σε ανθρώπους με κατάθλιψη έδειξε ότι 4 εβδομάδες μετά την έναρξη μαθημάτων salsa εμφάνισαν βελτίωση στη διάθεση και περισσότερη ηρεμία.
Άλλη έρευνα έδειξε ότι συμμετέχοντες, όταν χόρευαν, συχνά ανέφεραν ότι αισθάνονταν πιο ευτυχισμένοι αλλά και πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, ειδικά όσον αφορά τις σχέσεις τους, την υγεία και στόχους που πέτυχαν κατά τη διάρκεια ετών.

 

Σχέση χορού - μουσικής
 

«Χωρίς τη μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος», ισχυρίστηκε ο Νίτσε. Και δεν είχε εντελώς άδικο, καθώς ενστικτωδώς οι άνθρωποι κινούμαστε με το ρυθμό.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μουσική είναι μια διεθνής γλώσσα και όλοι, εκτός από τους άμουσους ανθρώπους, είναι σε θέση να το εκτιμήσουν και να την απολαύσουν. Τελικά είναι διαπιστωμένο ότι άνθρωποι από διάφορους πολιτισμούς αντιδρούν συναισθηματικά με τον ίδιο τρόπο, όταν ακούν διαφορετικά είδη μουσικής.

Εκτός από την ενδυνάμωση των κοινωνικών δεσμών, η μουσική και ο χορός είναι χρήσιμα για τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

 

 

Η μουσική και ο χορός δεν ενεργοποιούν μόνο τα αισθητηριακά και κινητικά κυκλώματα του εγκεφάλου, αλλά και τα κέντρα ευχαρίστησης.
Ερευνητές του
Columbia University αναφέρουν ότι όταν κινούμαστε με το ρυθμό, ενισχύεται η θετική επίδραση της μουσικής.
Επομένως, ένα μικρό μυστικό για να μεγιστοποιήσουμε την ευχαρίστησή μας ακούγοντας μουσική, είναι να συγχρονίσουμε την κίνηση με το ρυθμό και αυτόματα διπλασιάζεται η χαρά.

Ψυχολόγοι στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης μελέτησαν την αντίδραση 120 παιδιών ηλικίας 2-5 ετών σε μουσικά ερεθίσματα και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που κινούνται με τη μουσική έχουν περισσότερα θετικά συναισθήματα και δείχνουν πιο ευτυχισμένα.
Γενικά τα περισσότερα παιδιά κινούνται και χτυπούν τα χέρια τους όταν ακούν ένα τραγούδι που τους αρέσει. Είναι μια αυθόρμητη αντίδραση που σχετίζεται με την ανάγκη μας να επικοινωνούμε και να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας μέσα από την κίνηση και το σώμα.

 

Βήματα που θεραπεύουν, κίνηση που απελευθερώνει
 

«Όταν χορεύεις γράφεις στη γη αυτά που θέλει να πει η ψυχή σου», είχε πει ο ποιητής
Κωνσταντίνος Καβάφης, αναφερόμενος στην τέχνη της Τερψιχόρης.

Έρευνες ανθρωπολόγων έδειξαν ότι ομάδες που είναι πιο πιθανό να επιζήσουν, είναι αυτές που επιδίδονται σε χορευτικές συναθροίσεις και μέσω της κίνησης μπορούν να μοιραστούν τα συναισθήματά τους χορεύοντας.
Ο χορός είναι επίσης κοινωνική δραστηριότητα, που μας επιτρέπει να συνδεόμαστε με τους άλλους, να μοιραζόμαστε εμπειρίες και να συναντάμε νέους ανθρώπους, κάτι που έχει πολύ θετική επίδραση στην ψυχική μας υγεία.

 

 

Τέλος, με την κίνηση υπό τους ήχους μουσικής, οι μύες χαλαρώνουν, κάτι που μας επιτρέπει να απελευθερωθούμε από την ένταση που έχουμε συσσωρεύσει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο χορός είναι μια διαδικασία αυτοβελτίωσης και ψυχικής ανέλιξης. Μας φέρνει σε επαφή με τον εσωτερικό βαθύτερο εαυτό μας, με τους άλλους γύρω μας και συνδέει τις εκφάνσεις του πνεύματος με σωματική δραστηριότητα, προσφέροντας ισορροπία.
Φορέστε λοιπόν τα παπούτσια του χορού, διαλέξτε την κατάλληλη μουσική και αφεθείτε στη χαρά!

 

https://youtu.be/khnx913X8ys

 

Ιφιγένεια Τσαντίλη
Δημοσιογράφος-Επικοινωνιολόγος
M.Sc.
www.ifigenia-tsantili.gr

Πηγή: Zentner, M. & Eerola, T. (2010) Rhythmic engagement with music in infancy.
Lesté, A. & Rust, J. (1984) Effects of dance on anxiety.
Psychology spot

Σχετικά Άρθρα