Ο χορός είναι κίνηση εκλεπτυσμένη που επικοινωνεί

Στις 29 Απριλίου έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Χορού από τη Διεθνή Επιτροπή Χορού του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, με αφορμή τη γέννηση του Jean-Georges Noverre (29 Απριλίου 1927), ενός σπουδαίου αναμορφωτή της τέχνης του χορού. Κάθε χρόνο επιλέγεται μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του χορού για να γράψει το μήνυμα. Το φετινό μήνυμα έχει την υπογραφή του κορυφαίου γερμανού χορευτή Φρίντεμαν Φόγκελ, ο οποίος έχει τιμηθεί από το περιοδικό Tanz ως «Χορευτή της Χρονιάς» το 2018 και το 2019, ενώ τα περίφημα Βραβεία Χορού της Γερμανίας τίμησαν τον Κορυφαίο Χορευτή (Principal Dancer) του Μπαλέτου της Στουτγκάρδης με το βραβείο του «Εξέχοντα Καλλιτέχνη» εις αναγνώριση της μακράς και λαμπρής διεθνούς του καριέρας. 

Αυτό είναι το μήνυμα του:

«Τα πάντα ξεκινούν με κίνηση – είναι ένα ένστικτο που διαθέτουμε όλοι – και ο χορός είναι κίνηση εκλεπτυσμένη που επικοινωνεί. Όσο σημαντική και εντυπωσιακή και να είναι η αψεγάδιαστη τεχνική, η ουσία, εν τέλει, είναι αυτό που εκφράζει ο χορευτής μέσα στην κίνηση. Ως χορευτές, κινούμαστε διαρκώς φιλοδοξώντας να δημιουργήσουμε αυτές τις αλησμόνητες στιγμές. Ανεξάρτητα από το είδος του χορού, αυτό είναι που αγωνίζεται να πετύχει ο κάθε χορευτής. Έτσι λοιπόν, όταν ξαφνικά, δε μας επιτρέπεται πια να δίνουμε παραστάσεις, με το κλείσιμο των θεάτρων και την ακύρωση των φεστιβάλ, οι κόσμοι μας παγώνουν. Καμία φυσική επαφή. Καμία παράσταση. Κανένας θεατής. 

Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που η χορευτική κοινότητα αντιμετωπίζει τόσο συλλογικά την πρόκληση να παραμείνει κινητοποιημένη, να βρει το λόγο ύπαρξής της. Ωστόσο, όταν μας στερούν κάτι πολύτιμο, τότε ακριβώς είναι που εκτιμούμε πραγματικά πόσο ζωτικής σημασίας είναι αυτό που κάνουμε και πόσα πολλά σημαίνει ο χορός για την ευρύτερη κοινωνία. Οι χορευτές συχνά επαινούνται για τις σωματικές τους δεξιότητες, ενώ στην πραγματικότητα η πνευματική μας δύναμη είναι αυτή που μας στηρίζει ακόμα περισσότερο. Πιστεύω πως είναι αυτός ο μοναδικός συνδυασμός σωματικής και ψυχολογικής ευκινησίας που θα μας βοηθήσει να βγούμε νικητές, να επανεφεύρουμε τους εαυτούς μας, να συνεχίσουμε να χορεύουμε και να συνεχίσουμε να εμπνέουμε».

Το περιοδικό Tanz περιέγραψε τον Φρίντεμαν Φόγκελ (Friedemann Vogel), όταν τον εξέλεξε «Χορευτή της Χρονιάς» για δεύτερη φορά το 2019, ως «έναν παγκοσμίου φήμης σταρ που δεν έχασε ποτέ το έδαφος κάτω απ’ τα πόδια του». Την επόμενη χρονιά, τα περίφημα Βραβεία Χορού της Γερμανίας τίμησαν τον Κορυφαίο Χορευτή (Principal Dancer) του Μπαλέτου της Στουτγκάρδης με το βραβείο του «Εξέχοντα Καλλιτέχνη» εις αναγνώριση της μακράς και λαμπρής διεθνούς του καριέρας. 

Λαμβανομένου υπόψιν, πως από τότε που θυμάται τον εαυτό του ήθελε να γίνει χορευτής, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ για τη ζωή του φέρει τον τίτλο «Φρίντεμαν Φόγκελ – Η Ενσάρκωση του Χορού». Για πάνω από 20 χρόνια, ο πολυβραβευμένος καλλιτέχνης έχει δώσει παραστάσεις σε εγνωσμένου κύρους σκηνές ανά την υφήλιο, από τη Σκάλα του Μιλάνο και το Θέατρο Μπολσόι στη Μόσχα μέχρι το Διεθνές Φεστιβάλ Μπαλέτου στο Τόκιο, κατακτώντας εξίσου κριτικούς και κοινό. Ο Φρίντεμαν Φόγκελ, που 
φημίζεται τόσο για τις βαθύτατα συγκινητικές ενσαρκώσεις του σε 
δραματικά μπαλέτα όσο και για τις συγκλονιστικές του ερμηνείες σε πιο 
σύγχρονα έργα, κατέχει τον εθνικό τίτλο του «Kammertänzer» - την 
υψηλότερη διάκριση για ένα χορευτή στη Γερμανία.

πηγή:
sansimera.gr

#dance #dancers #internationaldanceday #χορός #τέχνηχορού

Σχετικά Άρθρα