Πώς να φροντίσεις τον εαυτό σου τη φετεινή Πρωτοχρονιά

Αυτή την Παραμονή Πρωτοχρονιάς, που είναι τόσο ιδιαίτερη, αποφάσισε να φροντίσεις τον εαυτό σου όπως θα φρόντιζες άλλους. Εδώ είναι μερικές ιδέες για το πώς να αφήσεις πίσω ό,τι δεν σου χρησιμεύει και να δώσεις στον εαυτό σου συγχαρητήρια για τη σκληρή δουλειά που έκανες τον περασμένο, δύσκολο λόγω πανδημίας, χρόνο. Μέσα σε 365 ημέρες εζησες πολλά. Τώρα πάρε μια βαθιά ανάσα και σχεδίασε τις στιγμές που σε χωρίζουν από το 2022 και τις επόμενες της νέας λαμπρής χρονιάς.

 

Σχεδίασε νύχτα Spa

Κάνε δώρο στον εαυτό σου μια ώρα χαλάρωσης, χωρίς να σε διακόπτει κάτι, σα να είσαι στο καλύτερο spa. Άρχισε με τη σωματική πλευρά της αυτοφροντίδας, καλομαθαίνοντας τον εαυτό σου.

Χρησιμοποίησε την αγαπημένη σου μάσκα προσώπου και αφρόλουτρο. Μπορείς επίσης να πιείς ένα ποτήρι κρασί ή νερό με γεύση αγγουριού.

Για να ενισχύσεις τις σπέσιαλ στιγμές και για να δραπετεύσεις από το στρες, βάλε την αγαπημένη σου χαλαρωτική μουσική.

 

Τηλεφώνησε στους αγαπημένους σου

Το να περνά κάποιος μόνος την Παραμονή Πρωτοχρονιάς, δεν είναι ό,τι καλύτερο, ίσως να νιώθει μοναξιά. Η τεχνολογία όμως βοηθά στο να παραμένουμε συνδεδεμένοι. Για να νιώσεις λοιπόν λιγότερο απομονωμένος, τηλεφώνησε στους αγαπημένους σου, καθώς το τηλέφωνο είναι πιο ικανοποιητικό από το email  ή το sms.

Έτσι, αντί να στείλεις ένα κείμενο με emoji, πάρε το τηλέφωνο και ευχήσου στους αγαπημένους σου Καλή Χρονιά. Αυτές οι συνομιλίες βοηθούν στο να αυξηθεί η ευτυχία και η ενσυναίσθηση.

 

 

Ασε στην άκρη τον αρνητικό τρόπο σκέψης

Αν οι δυσκολίες σε έχουν αφήσει σε κυκεώνα αρνητικών σκέψεων, υπάρχουν βήματα που μπορείς να κάνεις για να υποδεχτείς το Νέο Έτος με μεγαλύτερη θετικότητα.

Σύμφωνα με τον Martin Seligman, μπορεί να μάθει κάποιος να είναι αισιόδοξος.

Εξαρτάται από το πώς αντιλαμβάνεσαι και εξηγείς τα άσχημα γεγονότα.

Οι αισιόδοξοι θεωρούν ότι οι δύσκολες στιγμές είναι προσωρινές, δεν κατηγορούν τον εαυτό τους και θεωρούν ότι η αποτυχία σε έναν τομέα, δεν επηρεάζει άλλες πτυχές της ζωής τους.

Αυτό έχει μεγάλη σημασία, επειδή οι αισιόδοξοι έχουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, ανεκτικότητα και κίνητρο για νέες εμπειρίες και τελικά ζουν περισσότερο.

 

Θυμήσου ένα χόμπι σου

Το να βρεις χρόνο για τα χόμπι σου μπορεί να είναι δύσκολο, αν το πρόγραμμά σου είναι πάντα γεμάτο. Μπορεί να μην έχεις χρόνο να αφιερώσεις σε παλιά χόμπι ή δραστηριότητες που σε κάνουν χαρούμενο.

Γιατί δεν επιστρέφεις όμως σε κάτι δημιουργικό, που θα σου δώσει έμπνευση την Παραμονή ή ανήμερα;

Αυτή την ειδική βραδιά της παραμονής θα μπορούσες να παίξεις κιθάρα ή πιάνο, να δεις μια συλλογή σου, να πλέξεις, να χρωματίσεις ένα βιβλίο με σχέδια για ενήλικες, να κατασκευάσεις κάτι ή να αγοράσεις αντικείμενα για τη συλλογή σου. Οι γιορτινές ημέρες είναι ευκαιρία να ανακαλύψεις πάλι τη σχέση με τον εαυτό σου.

 

Νιώσε ευγνωμοσύνη

Ένας τρόπος να ενσωματώσεις την ευγνωμοσύνη στην καθημερινότητά σου είναι να αρχίσεις να γράφεις ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Μπορεί να δεις ότι συχνά είσαι τόσο απασχολημένος με το να τρέχεις, που δεν σταματάς να απολαύσεις ή να ρουφήξεις αυτές τις πολύτιμες στιγμές.

Με το να αναγνωρίσεις για ποια πράγματα είσαι ευγνώμων, βάζεις τον εαυτό  σου σε θετική προοπτική, ακόμα και όταν οι καιροί είναι δύσκολοι. Το γράψιμο σε ημερολόγιο ευγνωμοσύνης έχει πολλά οφέλη, όπως ενδυνάμωση της συναισθηματικής ανθεκτικότητας και μείωση του στρες.

Άλλος τρόπος να νιώσεις ευγνωμοσύνη, είναι να γράψεις στον εαυτό σου ένα γράμμα ευγνωμοσύνης. Ναι! στον εαυτό σου. Έχεις καταφέρει τόσα πολλά και μόνο που τα έβγαλες πέρα αυτή τη δύσκολη χρονιά!

 

Δώσε απλόχερα

Το να δίνεις. είναι καλό για τη σωματική και ψυχική σου υγεία, όπως λένε οι έρευνες. Θα μπορούσες να γίνεις εθελοντής ή να δώσεις χρήματα για ένα σκοπό της επιλογής σου. Θα μπορούσες ίσως να ψήσεις κουλουράκια και να τα χαρίσεις σε ένα γείτονα που είναι μόνος του αυτ´ες τις γιορτινές ημέρες.

 

 

Αντί για αποφάσεις, φτιάξε λίστα με στόχους

Αντί να ανακυκλώνεις κάθε χρόνο τις ίδιες αποφάσεις (δίαιτα, άσκηση, νέα ενδιαφέροντα ) και να βάζεις δύσκολους στόχους που θέλουν πιο πολλή δουλειά από εσένα, μπορείς να δημιουργήσεις μια λίστα με στόχους.

Έρευνα του Booking δείχνει ότι πάνω από 2 στους 3 ταξιδιώτες θέλουν απλές εμπειρίες, όπως το να περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους ή με την οικογένεια όταν βρίσκονται σε διακοπές. Πάνω από το 50%, ψάχνουν για εμπειρίες στην ύπαιθρο, που ξεφεύγουν από την πεπατημένη.

Μπορεί να είσαι έτοιμος για το ταξίδι των ονείρων σου. ‘Η να μείνεις στον τόπο σου και να μάθεις σκι, για παράδειγμα. ‘Η να γράψεις επιτέλους αυτό το διήγημα που είχες αρχίσει και άφησες στη μέση.

Μπορείς να βάλεις οτιδήποτε στη λίστα και να δουλέψεις ώστε να κάνεις πραγματικότητα αυτά τα όνειρα όταν θα μπορέσεις!

 

Φτιάξε πλάνο αυτοφροντίδας

Όταν δημιουργήσεις το σχέδιο αυτοφροντίδας, να βεβαιωθείς ότι αρχίζεις με τα βασικά και τις κυρίαρχες ανάγκες σου. Μπορείς να το κάνεις εξασφαλίζοντας ότι τη νέα χρονιά θα κοιμάσαι επαρκώς, θα τρέφεσαι με θρεπτικά και υγιεινά γεύματα και θα ασκείσαι αρκετά ώστε να αυξάνεις τις ενδορφίνες σου.

Για παράδειγμα, μπορείς να σχεδιάζεις να βγεις σε χώρους πρασίνου και να εξερευνήσεις τη φύση.

Σε έρευνα του 2019, φάνηκε ότι άνθρωποι που πήγαιναν σε πάρκα ανέφεραν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ευεξίας και ικανοποίησης από τη ζωή τους μετά τη βόλτα.

 

Δημιουργώντας το σχέδιό σου για να αντιμετωπίσεις τις κοινωνικές, ψυχικές, συναισθηματικές και πνευματικές ανάγκες σου, δίνεις αξία στην αυτοφροντίδα σου δείχνοντας αγάπη προς τον εαυτό, αυτοσεβασμό, ενώ κατανοείς τη σημασία του να θέτεις όρια.

Άνοιξε τη σαμπάνια, κάνε μια ευχή για τον καινούργιο σου εαυτό και δες κάποιο εορταστικό πρόγραμμα. Βάλε δυνατά τη μουσική να παίζει και χόρεψε στη νέα χρονιά που αρχίζει. Είσαι στο δρόμο να δρέψεις τους καρπούς που αποκόμισες την περασμένη χρονιά, για να συνεχίσει η υγεία και η καλή διάθεση που θα σε βοηθήσει να τα καταφέρεις και το Νέο Έτος.

Υγεια και Αφθονία σε όλους τους τομείς.

 

Επιμέλεια: Ιφιγένεια Τσαντίλη

Αρχισυντάκτρια M.Sc.

www.ifigenia-tsantili .gr

Πηγή: Verywellmind

Σχετικά Άρθρα