Σηκώνουμε βάρη για ενεργοποίηση του μεταβολισμού

Ασκούμαστε για να κάψουμε θερμίδες και να τονώσουμε τον οργανισμό μας.

Η αναερόβια άσκηση έχει τεράστια οφέλη στην καταπολέμηση του σωματικού λίπους, βοηθά στη μείωση του στρες, στις καρδιακές παθήσεις και στην αντιμετώπιση του καρκίνου, αλλά είναι και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να δείχνουμε σε φόρμα και να είμαστε σε καλή φυσική κατάσταση. 

Παρά τα προαναφερόμενα οφέλη όμως, ειδικά εμείς οι γυναίκες εξακολουθούμε να διστάζουμε να σηκώσουμε βάρη στην προπόνησή μας. Σύμφωνα με έρευνες, μόνο το ένα πέμπτο των γυναικών κάνουν προπόνηση με βάρη δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα. 

Είναι απλό! Αργά αλλά σταθερά τα εντάσσουμε στην καθημερινή μας προπόνηση.

 

 

Ξεκινάμε με βαράκια 0,5kg, μετά 1kg και ανεβαίνουμε σταδιακά κάθε δυο εβδομάδες, αφού συμβουλευτούμε και τους ειδικούς για το μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε, βάσει φυσικά και του σωματότυπου που διαθέτουμε. 

Η συνεργάτις του καναλιού Body in Balance Greece, European Fitness Presenter Τάνια Μεϊμαρίδη, μας δίνει χρήσιμες συμβουλές μέσα από την εκπομπή της στο κανάλι, κάθε Τρίτη και Πέμπτη 17.00 στη ζώνη fitness.

 

Η Τάνια Μεϊμαρίδη, συμβουλεύει να χρησιμοποιήσουμε κατάλληλη τεχνική. Το να είμαστε σε καλή φόρμα θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε τραυματισμούς. Επίσης βοηθά να έχουμε σταθερή βάση για άσκηση με βάρη.

Κάποια tips:  

1.    Αρχίστε αργά, με ελαφρά βάρη που μπορείτε να σηκώνετε εύκολα αρκετές φορές χωρίς διάλειμμα.

2.    Kάντε 3 σετ με αυτά τα βάρη για 12 επαναλήψεις, με παύση τουλάχιστον 60 δευτερολέπτων μεταξύ των σετ.

 

 

 

Έχει παρατηρηθεί ότι τα βάρη εκτός από το να βοηθούν να καίμε το συσσωρευμένο λίπος στο σώμα, ξυπνούν και τον μεταβολισμό μας.

Κάνοντας βάρη, το σώμα, που χρησιμοποιεί περισσότερο οξυγόνο για τις ασκήσεις, ανεβάζει καρδιακό παλμό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο μεταβολισμός μας για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες για πρόσληψη ενέργειας. Σαν συνέπεια, καίμε περισσότερες θερμίδες, ενώ πετυχαίνουμε καλύτερη γράμμωση στους μυς και αύξηση της μυϊκής μας μάζας. 

 

Όταν κάνουμε αναερόβια άσκηση με βάρη σε συνδυασμό με δίαιτα, θα χάσουμε περισσότερο λίπος, παρά μυϊκό ιστό και ταυτόχρονα θα προστατεύσουμε τους μυς μας που καταπονούνται.

 Ερευνητές διαπίστωσαν ότι αθλητές που έκαναν ασκήσεις χρησιμοποιώντας βάρη, αύξησαν τον μεταβολισμό τους και έκαψαν ένα μεγαλύτερο ποσοστό των θερμίδων σε λίπος, σε σύγκριση με όσους δεν σήκωναν βάρη. 

Υπάρχουν καλά νέα για την άσκηση με βάρη, ειδικά για τις γυναίκες. Σε μελέτη διαπιστώθηκε ότι σε 16 εβδομάδες άσκηση με αντιστάσεις, αυξάνεται η οστική πυκνότητα καθώς και τα επίπεδα της οστεοκαλσίνης στο αίμα (δείκτης της ανάπτυξης των οστών), κατά 19%. Μια σπουδαία είδηση για την παρακολούθηση του μεταβολισμού των οστών και τον έλεγχο της οστεοπόρωσης. 

 

Η άσκηση με βάρη, συνεχώς κερδίζει έδαφος και όσο για την υπερβολική γράμμωση, ειδικά οι γυναίκες δεν χρειάζεται να ανησυχούμε, γιατί το ορμονικό μας σύστημα είναι έτσι κατασκευασμένο.

Αν πάσχετε από χρόνια πάθηση ή είστε πάνω από 40 ετών και δεν έχετε ασκηθεί για καιρό, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν αρχίσετε να ασκείστε με βάρη.

Ένα είναι σίγουρο: η προπόνηση με βάρη και αντιστάσεις βοηθά στη μυοσκελετική αντοχή, γιατί δυναμώνει τα οστά και τις αρθρώσεις και γενικότερα συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας των οστών, που εκφυλίζονται όσο μεγαλώνουμε.

Ας τη δοκιμάσουμε για ένα σώμα και πνεύμα που αντιστέκεται στη φθορά και είναι γεμάτο ενέργεια.

 

 

Ιφιγένεια Τσαντίλη

Αρχισυντάκτρια- Επικοινωνιολόγος M.Sc.

www.ifigenia-tsantili.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα