Άνθρωποι με κορωνοιό που ασκούνταν λίγο τα δυο προηγούμενα χρόνια πριν τη λοίμωξη, είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευτούν.
Η έλλειψη άσκησης μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου για πιο σοβαρή COVID-19, καθώς και θανάτου, σύμφωνα με νέα έρευνα στο British Journal of Sports Medicine.
Άνθρωποι με κορωνοιό που ασκούνταν λίγο τα δυο προηγούμενα χρόνια πριν τη λοίμωξη, είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευτούν.
Επιπλέον είχαν 2,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με ασθενείς που συστηματικά πληρούσαν τις οδηγίες άσκησης πριν την πανδημία.
Ο Dr. Robert Sallis του Kaiser Permanente Medical Center στη Fontana, δήλωσε ότι σε σχέση με την COVID-19, η νέα έρευνα ανακάλυψε ότι η άσκηση ήταν ο ισχυρότερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου.
Αρκετά κοινά, χρόνια προβλήματα υγείας θέτουν τους ανθρώπους σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον κορωνοιό, όπως διαβήτης, καρδιοπάθεια και παχυσαρκία.
Σε πολλές περιπτώσεις, ο κίνδυνος για αυτά τα προβλήματα υγείας επίσης αυξάνεται με την έλλειψη άσκησης, σημείωσαν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές συνέκριναν την εξέλιξη της νόσου σε 48.440 ανθρώπους που διαγνώστηκαν με COVID-19 μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2020.
Η μέση ηλικία ήταν τα 47 έτη και ο ΔΜΣ πληρούσε τα κριτήρια παχυσαρκίας.
Περίπου μισοί από τους συμμετέχοντες δεν είχαν συννοσηρότητες ενώ το 18% είχε μια ακόμα νόσο και το 32% τουλάχιστον δυο ακόμα.
Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τα επίπεδα άσκησης τουλάχιστον 3 φορές.
Το 7% πληρούσε σταθερά τις οδηγίες άσκησης του CDC.
Ποσοστό 15% ήταν σταθερά αδρανείς, ενώ οι υπόλοιποι έκαναν κάποια δραστηριότητα.
Από τους συμμετέχοντες, το 9% νοσηλεύτηκαν λόγω COVID-19 και 3% χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Ποσοστό 2% των συμμετεχόντων πέθαναν από τον ιό.
H έρευνα έδειξε ότι ενήλικες με COVID-19 που σταθερά ήταν αδρανείς είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευτούν σε σχέση με όσους πληρούσαν τις συστάσεις του CDC για την άσκηση.
Είχαν επίσης 73% περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν ΜΕΘ και 2,5 φορές περισσότερες να πεθάνουν λόγω της λοίμωξης, σε σχέση με όσους είχαν υγιή ρουτίνα άσκησης.
Επιπλέον, ασθενείς με COVID-19 που ήταν συστηματικά αδρανείς πριν τη λοίμωξη είχαν επίσης 20% περισσότερες πιθανότητες νοσηλείας, 10% περισσότερες για αγωγή σε ΜΕΘ και 32%περισσότερες να πεθάνουν από τον κορωνοιό σε σύγκριση με όσους έκαναν ελάχιστη άσκηση τακτικά.
Ο Sallis δήλωσε, ότι τακτική άσκηση συνδέεται με βελτιώσεις στην ικανότητα των πνευμόνων και την καρδιαγγειακή και μυϊκή λειτουργία, που μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλουν στη μείωση της αρνητικής επίπτωσης της COVID-19. Επίσης είναι γνωστό ότι η λειτουργία του ανοσοποιητικού βελτιώνεται με τακτική άσκηση και όσοι τακτικά είναι ενεργητικοί έχουν χαμηλότερο εμφάνιση και ένταση συμπτωμάτων από ιικές λοιμώξεις.
Πηγή: Ιατρονέτ
Επιμέλεια: Εύη Ψωμιάδου