5 ασκήσεις στη φύση που μας δυναμώνουν ψυχικά και σωματικά

 

"Όταν τα σώματα γίνονται μαλθακά και οι ψυχές χάνουν τη δύναμή τους", είπε κάποτε ο σοφός Σωκράτης. Βιώνοντας τον εγκλεισμό στην πανέμορφη Σαντορίνη άρχισα να ασχολούμαι με διάφορα αθλήματα για να προπονώ το σώμα και να δαμάζω την ψυχή μου, ώστε να μην χαθεί η δύναμή μου.

 

Ιδέες για ενδυνάμωση

 

Η τακτική άθληση ενδυναμώνει τους μυς του σώματος, βελτιώνει την καρδιαγγειακή μας λειτουργία και τονώνει τις υπόλοιπες λειτουργίες του οργανισμού μας. Πάνω απ' όλα όμως η τακτική άθληση μειώνει το άγχος, βοηθάει στην καταπολέμηση διανοητικών νόσων και συμβάλει καθοριστικά στην αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση μας.

Δείτε το ως αυτοσκοπό το να καταφέρνουμε συνεχώς να ξεπερνάμε τα όρια μας και να στοχεύουμε ακόμα υψηλότερα, παραγκωνίζοντας κάθε εμπόδιο που συναντάμε στην καθημερινότητά μας.

 

Εξερεύνηση και ευεξία μακριά από τον συνωστισμό

 

Περνώντας ίσως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της η ανθρωπότητα και προσπαθώντας να επιβιώσει σε μια αρκετά ανθυγιεινή και τοξική καθημερινότητα, η ανάγκη για προσωπική ευεξία τόσο σωματική όσο και ψυχική έχει καταστεί αναγκαία.

 

Ομαδικά αθλήματα, συγκεντρώσεις διαλογισμού, πιλάτες και γιόγκα στη φύση με φίλους και ταξίδια με παρέες, φαντάζουν νοσταλγικό παρελθόν και μακρινό μέλλον, όμως η επιθυμία για εξερεύνηση και άθληση είναι ριζωμένη μέσα στην ψυχή μας. Καλούμαστε λοιπόν να δραπετεύσουμε από τη μίζερη πραγματικότητα και να κάνουμε ένα πολύτιμο δώρο στον εαυτό μας, μέσα από εναλλακτικές δραστηριότητες, οι οποίες βελτιώνουν την φυσική μας κατάσταση και διατηρούν την ψυχική μας ηρεμία, προσφέροντας μας ταυτοχρόνως την αναγκαία τώρα πια κοινωνική απόσταση. Πώς όμως μπορούμε να εντάξουμε την άθληση στο καθημερινό μας πρόγραμμα, το οποίο φαντάζει πιο μελαγχολικό από ποτέ και πώς μπορούμε να παρακινήσουμε τους εαυτούς μας να απομακρυνθούμε από την θλιβερή καθημερινότητα μας;

 

Συνήθως το απλό περπάτημα και τρέξιμο στη γειτονιά φαντάζει αρκετά βαρετό και η ανάγκη για πρωτότυπους τρόπους εκγύμνασης μοιάζει μεγαλύτερη από ποτέ, ειδικά τώρα που αναζητούμε να γυμναστούμε μέσα από εναλλακτικές δραστηριότητες.

Με βασικό γνώμονα την κοινωνική απόσταση, που όπως όλα δείχνουν θα μας συνοδεύει για αρκετό καιρό ακόμα, ήρθε η στιγμή να αναζητήσουμε δραστηριότητες στη φύση, κατάλληλα προσαρμοσμένες στην εποχή που διανύουμε. 

 

Οπουδήποτε και να ζούμε μπορούμε να βρούμε τον κατάλληλο χώρο και χρόνο, για να ανακαλύψουμε δραστηριότητες που ίσως χρόνια τώρα ονειρευόμαστε, αλλά ποτέ δεν τολμούσαμε να τις πραγματοποιήσουμε. Στο βουνό ή στην θάλασσα, πετώντας στον αέρα και βουτώντας στην άβυσσο, σημασία έχει να τολμήσουμε να αναμετρηθούμε με τον εαυτό μας. 

 

Πεζοπορία και ορειβασία

 

Με σύμμαχο την καλή μας διάθεση μπορούμε να επισκεφθούμε τον κοντινότερο λόφο και να ανακαλύψουμε όλα τα μυστικά του μονοπάτια, εύκολα και δύσκολα, κάνοντας το περπάτημα μια ευχάριστη δραστηριότητα χωρίς χρονόμετρα και χιλιομετρικές αποστάσεις. Η φύση εξάλλου μας έχει χαρίσει απλόχερα ατελείωτες περιπατητικές διαδρομές, ώστε να επιλέξουμε την κατάλληλη,  η οποία θα ανταποκρίνεται καλύτερα στην ιδιοσυγκρασία μας.  Πάντα μαζί με την καλή μας διάθεση χρειαζόμαστε και τη φωτογραφική μας μηχανή για να κρατήσουμε όλες μας τις εξερευνήσεις, αναλλοίωτες στιγμές στο χρόνο.

 

 

Ιππασία

 

Πολλές φορές κοντινότερα απ' ότι πιστεύαμε, υπάρχει ένας ιππικός όμιλος που θα μας δώσει την δυνατότητα να εξερευνήσουμε τις φυσικές ομορφιές με την καλύτερη παρέα, αυτή του πανέμορφου αλόγου. Μην διστάσετε λοιπόν, γιατί ίσως να μπορέσετε να αποκτήσετε έναν πολύ καλό φίλο, ο οποίος θα σταθεί δίπλα σας σε πολλές μελλοντικές σας αναμνήσεις.

 

 

Ιστιοσανίδα

 

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα άθληματα για μοναχικούς αθλητές είναι η ιστιοσανίδα. Δύσκολο σπορ για αρχάριους, όμως μετά από τη βασική εκπαίδευση και την πρώτη ανεξάρτητη βόλτα στην ανοιχτή θάλασσα, ίσως να κατανοήσουμε την αξία του να μπορεί κάποιος να δαμάσει τον άνεμο!

 

 

Αλεξίπτωτο πλαγιάς

 

Ποιός δεν έχει φανταστεί την ελευθερία του να μπορείς να πετάξεις σαν τα πουλιά, να αφεθείς στη μαγεία ενός μαγικού ηλιοβασιλέματος,  παρατηρώντας πανοραμικά τις ανεξερεύνητες ομορφιές του τόπου σου;

 

 

Ας τολμήσουμε να ανοίξουμε τα φτερά μας και να αντιληφθούμε το πόσο μικροί είμαστε σε αντίθεση με ό,τι πιστεύαμε ως τώρα.

 

Καταδύσεις

 

Το μοναδικό μέρος στον πλανήτη, που σου εγγυάται ότι θα είσαι μόνος σου είναι η θάλασσα, πόσο μάλλον ο βυθός της. Χιλιάδες μικρά και μεγάλα ψάρια τριγυρνούν ελεύθερα, απολαμβάνοντας την απεραντοσύνη του ατελείωτου παλατιού του Ποσειδώνα και μέσα από μια κατάδυση ίσως καταφέρουμε να ζήσουμε λίγο στον μικρόκοσμο τους. Μην ξεχνάτε ότι ο βυθός της θαλασσας κρύβει πολλά από τα μυστικά τα οποία ευθύνονται για την αρχή της ζωής, όπως την ξέρουμε.

 

Όποιο είδος άσκησης και να επιλέξετε ένα είναι το σίγουρο: η άσκηση είναι ένας ακρογωνιαίος πυλώνας για το ευ ζην.

Ας επισκεφθούμε την φύση και θα δώσει στον καθένα μας αυτό που χρειάζεται, για να ξεπεραστούν τα δυσάρεστα αποτελέσματα του εγκλεισμού τόσο στον ψυχισμό, όσο και στην σωματική μας υγεία.

 

Κείμενο & φωτογραφίες: Ιάσων Κανελλόπουλος

Τουριστικό Marketing, Ιδρυτής του www.accessibledream.com

 

Σχετικά Άρθρα