Πως το Tai Chi ωφελεί την υγεία μας

Μερικα λεπτά Tai Chi καθημερινα προσφέρουν χειροπιαστά οφέλη για την Υγεία μας.

1. Mυϊκή δύναμη
Χάρη στις απαλές και ελεγχόμενες κινήσεις των βραχιόνων και τις μετατοπίσεις του βάρους από το ένα πόδι στο άλλο, το πάνω και το κάτω μέρος του σώματος δυναμώνει, χωρίς να χρησιμοποιούμε βάρη ή αντιστάσεις.

2. Καλύτερη ισορροπία
Ισχύει ότι βελτιώνει την ισορροπία και την ευελιξία και ταυτόχρονα καταπολεμά τον φόβο της πτώσης, που τελικά μπορεί να μας κάνει να πέσουμε.

3. Βοηθά στο άσθμα
Η ήπια άσκηση βοηθάει και στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του άσθματος τόσο σε παιδιά όσο και σε ενηλίκους και φαίνεται να βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους.

 

 

4. Δυνατή καρδιά
Μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων, της ινσουλίνης και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης σε άτομα που διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου.

5. Για γερά οστά
Είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Επίσης μειώνει τον πόνο ενώ βελτιώνει την διάθεση και την σωματική λειτουργία περισσότερο από ό,τι οι συνηθισμένες διατάσεις σε άτομα με σοβαρή οστεοαρθρίτιδα στο γόνατα.

6. Λιγότερα αρνητικά συναισθήματα
Βοηθάει στην ψυχολογία μας. Κάνοντας Tai Chi 2 ώρες την εβδομάδα, βελτιώνει τους δείκτες φλεγμονής και τις γνωστικές μας λειτουργίες.

7. Για τη νόσο του Πάρκινσον
Το Tai Chi βοηθάει την ισορροπία, τον έλεγχο, το βάδισμα και άλλες παραμέτρους κίνησης.

 

 

8. Πιο ποιοτικός ύπνος
Έρευνες έδειξαν ότι η τεχνική αυτή βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

9. Λιγότερο στρες
Μελέτες έχουν δείξει ότι δρα θετικά όσον αφορά τη βελτίωση της διάθεσης.
Η σωστή ροή ενέργειας μας βοηθάει επίσης να χαλαρώνουμε, να είμαστε πιο υγιείς ψυχικά και πιο συνειδητοί στις πράξεις μας.
Μπορούμε να αποκτήσουμε μεγαλύτερη διαύγεια πνεύματος και θετικότερη σκέψη, με άμεσο αποτέλεσμα την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των καταστάσεων που συμβαίνουν καθημερινά στη ζωή μας.

 

Γράφει ο Νάσος Μυστριώτης απο την NaturalZest Retreat, πρακτικός του Tai Chi στο στύλ Γιάνγκ. www.naturalzest.co.uk

Σχετικά Άρθρα