Παγκόσμια Ημέρα Ευεξίας 2020, Επανεκκίνηση

Κάθε μέρα που περνά είναι και μια νέα ευκαιρία να ξαναρχίσουμε. Με νέα ματιά τα πράγματα αλλάζουν, ο παρατηρητής τα κάνει να μοιάζουν διαφορετικά!

Φέτος βιώσαμε όλοι και συνεχίζουμε να βιώνουμε τα όποια αποτελέσματα της πανδημίας στη ζωή μας.

Για άλλους ήταν οδυνηρά και για κάποιους ευλογία, μια νέα αρχή. Είναι θέμα παρατηρητή.

Ήρθαμε σε επαφή με τον εαυτό μας, με τους ήχους, με την ηρεμία, με την ευεξία ως έννοια εσωτερικής αρμονίας και ησυχάσαμε από τους έντονους ρυθμούς της πόλης. Αυτά ήταν τα θετικά αποτελέσματα του εγκλεισμού, λόγω του κορονοϊού.

Πέρσι, το δεύτερο Σάββατο του Ιουνίου, γιορτάσαμε με το κανάλι Body in Balance Greece, το κανάλι ευεξίας της SΜΟΤΕ TV, την Παγκόσμια Ημέρα Ευεξίας στην καρδιά της Αθήνας. Σταματήσαμε σε κεντρικό δρόμο την κυκλοφορία και παίξαμε μουσική, ενώ οι περαστικοί για λίγο είδαν στη μέση του δρόμου, χορό με γυάλινες σφαίρες.

 

 

Πέρσι αυτό φαινόταν εξωπραγματικό, αν το οργανώναμε φέτος θα ήταν πιο αναγνωρίσιμο, γιατί όλοι αλλάξαμε μετά την καραντίνα. Ξεφύγαμε από την φρενίτιδα της πόλης και μείναμε κοντά στην ουσία μας. Γνωρίσαμε την δύναμη και τις αδυναμίες μας.

Φέτος δεν διοργανώσαμε εκδηλώσεις, λόγω της συγκυρίας, αλλά συγκεντρώσαμε πάλι τους περσινούς συμμετέχοντες σε μια εκπομπή, να μοιραστούν τις σκέψεις τους για μια γιορτή, που παγκόσμια συνδέει τους ανθρώπους μια συγκεκριμένη ημέρα κάθε χρόνο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευεξίας γιορτάστηκε φέτος διαδικτυακά στις 13 Ιουνίου. Εμείς καταγράψαμε τις σκέψεις των συνεργατών μας που είχαν πάρει μέρος στη Γιορτή Ζωής στις 8 Ιουνίου στο κέντρο «Ψυχική Υγεία Από την Αρχή» και σας τις παρουσιάζουμε. Περιελάμβανε θεραπευτική yoga, tai chi, μακροβιοτική διατροφή, θετική ψυχολογία, χοροθεραπεία και ηχοθεραπεία.

 

Για την Ψυχική υγεία γράφουν οι Άννα Μαρία Κυριακοπούλου και ο Κωνσταντίνος Νίκου.

«Μετά την πολύ επιτυχημένη Ημέρα Ευεξίας στην Αθήνα πριν από ένα χρόνο, φέτος αυτή η γιορτή μας καλεί να πειθαρχήσουμε σε μια άλλη πραγματικότητα και μια διαφορετική κανονικότητα.

Με την έλευση της πανδημίας, η οποία επηρέασε σχεδόν όλο τον πλανήτη, οι άνθρωποι καλούμαστε να δούμε με διαφορετικό τρόπο τη ζωή μας, τις σχέσεις μας, τις μετακινήσεις μας και ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.

Τώρα φαίνεται η ευεξία στην καθημερινή ζωή να εξαρτάται από  κατά πόσο θα είμαστε ψυχικά θωρακισμένοι και ικανοί να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες. Κατά συνέπεια η προσαρμογή και η πρόληψη θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην χαρά και την ικανοποίησή μας από τη ζωή.

Η ικανότητα προσαρμογής επιτυγχάνεται από το κατά πόσο είμαστε εκπαιδευμένοι και μπορούμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας, πόσο μπορούμε να είμαστε σε επαφή με τα δυνατά μας σημεία και να καθησυχάζουμε τον εαυτό μας και ταυτόχρονα να εστιάζουμε σε όλα εκείνα τα πράγματα που μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο.

Από την άλλη, σε αυτές τις συνθήκες μοιάζει η έννοια της πρόληψης να γίνεται σημαντικός παράγοντας για την υγεία μας αλλά και την ευεξία που έχουμε ανάγκη ως άνθρωποι. Πρόληψη σημαίνει να κάνω πράγματα και να προετοιμάσω τον εαυτό και το περιβάλλον για να αντιμετωπίσω μια ενδεχόμενη κατάσταση. Να ξέρω δηλαδή από πριν

«τι θα κάνω αν…»,

«πώς θα διαχειριστώ….»,

«με ποιες δεξιότητές μου μπορώ να αντιμετωπίσω …»

Με αυτό τον τρόπο ίσως μπορέσουμε να εντάξουμε αρμονικά και να αφομοιώσουμε με θετικό τρόπο κάθε δύσκολη συνθήκη. Και αυτός ο τρόπος ίσως μας επιτρέπει να είμαστε σε επαφή με κάθε τι που μας δίνει ευεξία».

 

Για την αξία της Μακροβιοτικής διατροφής γράφει ο Σταύρος Καραγιλάνης.

«Επιτέλους! Ένας μικροσκοπικός οργανισμός, γονάτισε την ανθρωπότητα!

Το μη ορατό, μας κάνει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο ζωής μας και οδηγεί όλο και περισσότερους να αναζητήσουν και να αξιολογήσουν την σημασία της Ευεξίας.

Μία εποχή που  η καλή διατροφή, η άσκηση, ο διαλογισμός, θα γίνουν προτεραιότητες για ακόμη περισσότερους.  

Σε αυτή την εποχή, όπως ίσχυε πάντα, η διατροφή παίζει σημαίνοντα ρόλο στο να βιώνουμε την καθημερινότητά μας ευχάριστα!

Τώρα, καταλαβαίνουμε πόσο βλάπτουν το ανοσοποιητικό μας τα επεξεργασμένα τρόφιμα με χημικά πρόσθετα, τα ζωικά τρόφιμα με υπολείμματα αντιβιοτικών, η ζάχαρη και οι απλοί υδατάνθρακες.

Και πόσο κρίσιμα θετική για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού είναι η καλή κατάσταση των εντέρων μας, που θρέφονται από φυσικές τροφές και προϊόντα ζύμωσης. Αυτή η συγκυρία, αποδεικνύει την σπουδαιότητα της Μακροβιοτικής στην ευεξία μας. Το Μοντέλο της Μακροβιοτικής διατροφής, αποτελεί την λύση για έναν πλανήτη με αισιόδοξο μέλλον για όλα τα έμβια όντα, με πρόσβαση σε καθαρούς φυσικούς πόρους και αρμονική συμβίωση με το περιβάλλον».

 

 

Για το Tai Chi και τα οφέλη του γράφει ο Γιώργος Μαργαρίτης.

«Το Tai Chi είναι μια αρχαία Κινεζική τέχνη που χαρακτηρίζεται από αργές γεμάτες χάρη πολεμικές κινήσεις. Περιγράφεται και ως διαλογισμός σε κίνηση αλλά και σαν διαρκής αναζήτηση ισορροπίας εσωτερικής και εξωτερικής.

Καθώς η κάθε στάση ρέει μέσα στην επομένη, βάζει τον ασκούμενο σε ήρεμη ουσιαστική αναζωογόνηση, σωματική και ψυχική.

Ο σκοπός του Tai Chi είναι η ενδυνάμωση και η απρόσκοπτη κυκλοφορία της ζωτικής μας Ενέργειας (chi) και η εξισορρόπηση των αντίθετων δυνάμεων - στοιχείων της ύπαρξής μας (Yin Yang).

Ο ασκούμενος στο Tai chi βιώνει έντονα απ΄ το πρώτο κιόλας μάθημα αισθήματα ευεξίας, γαλήνης και αρμονίας, στοιχειά τόσο απαραίτητα στην φοβική εποχή μας, ενώ αυξάνεται θεαματικά η χωρητικότητα των πνευμόνων και ενδυναμώνεται η αμυντική θωράκιση του οργανισμού ενάντια σε κάθε μορφή ασθενειών και ιώσεων».

 

 

 

Για την εσωτερική αναζήτηση και την μουσική γράφει η Joanna Bebelaki.

«Μια όμορφη επανεκκίνηση ήταν η καραντίνα. Ένιωσα μια διαφορά μεγάλη στη ζωή μου. Βγήκαν στην επιφάνεια οι βαθύτερές μου ανάγκες, καθώς μου δινόταν η ευκαιρία να βρεθώ με τον εσωτερικό εαυτό μου, τότε στην φάση της καραντίνας. Για μένα ήταν ένα κομμάτι ευεξίας που βίωνα και μία εσωτερική αναζήτηση. Κατάφερα να έρθω για πρώτη φορά σε επαφή με το σώμα μου και να χρησιμοποιώ την φύση σαν φάρμακο και μόνο από αυτή να παίρνω δύναμη. Έκανα ωμοφαγική διατροφή και έπαιρνα ενέργεια.

Το καλύτερο ήταν ότι μπόρεσα να αφιερώσω αληθινό χρόνο σε μένα, στη φύση, στη μουσική και στην αργυροχρυσοχοία.

Έγινα πολύ περισσότερο ευγνώμων για πολλά μικρά πράγματα και καταστάσεις που μου συμβαίνουν.

´Ηταν ένα πολύ όμορφο διάστημα και ένιωσα ολοκλήρωση. Πρώτη φορά άκουσα τα πουλιά στην Αθήνα, οπότε για μένα όλο αυτό είναι μουσική. Βρήκα και μια μικρή σπηλιά στον Υμηττό που μπορούσα να παίζω άρπα και να ακούω την ηχώ της φωνής μου. Ήταν μαγικές στιγμές. Πήγαινα με το σκύλο στον Υμηττό, περπατούσα ώρες. Όλα ήταν πολύ ανθηρά εκτός από το οικονομικό. Έκτισα καλύτερη σχέση με τον εαυτό μου και τα μουσικά όργανα που αγαπώ».

 

 

 

Για την Θεραπευτική Yoga γράφει ο Μιχάλης Mahatman Ευαγγελίδης.

«Το πρόγραμμα Bahiranga Yoga Therapy συνδυάζει τις πρακτικές της Yoga με μουσική Kirtan και Mantra Yoga, για να δημιουργηθεί μια σύγχρονη ολιστική θεραπευτική προσέγγιση γύρω από την ευεξία του άτομου, με στόχο την πρόληψη και αποκατάσταση. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η Bahiranga Yoga Therapy σε συνδυασμό με την ιατρική αγωγή, φέρνει καλύτερα αποτελέσματα σε χρόνιες παθήσεις.

Στις πρακτικές της Bahiranga Yoga Therapy δίνεται έμφαση στην αργή κίνηση και διατήρηση των asana (στάσεις σώματος) για αρκετή ώρα, με συνοδεία ήχων του ινδικού αρμονίου και mantras, αφήγηση ιστοριών από την παράδοση, οδηγώντας το σώμα και το νου σε βαθιά χαλάρωση».

 

 

 

Για την Σπειροειδή κίνηση και την ομαδικότητα γράφει η Ιφιγένεια Τσαντίλη. 

«Αποφασίζοντας να είστε φάρος ηρεμίας σε αυτή την γεμάτη αβεβαιότητα περίοδο, προσφέρετε μεγάλα οφέλη στον εαυτό σας και στους άλλους. Η πανδημία ήταν και παραμένει μια πρωτόγνωρη εμπειρία που μας άλλαξε και θα συνεχίσει να επηρεάζει την καθημερινότητά μας για πολύ καιρό ακόμα.

Βιώσαμε μοναξιά, αγωνία, αδυναμία.

Σε μια τέτοια εποχή αβεβαιότητας, το άγχος και η θλίψη κυριαρχούν και είναι εύκολο να κατακλυζόμαστε από δύσκολα συναισθήματα, τα οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε. Και τα διαχειριστήκαμε επιτυχώς, γιατί βγήκαμε νικητές. Καταφέραμε να επιβιώσουμε ως κοινωνία και να μετατρέψουμε την δυσκολία σε ευκαιρία, με τη δύναμη της αποδοχής, ως αφετηρία υπέρβασης.

 

 

Η χοροθεραπεία που εφαρμόζω σε συνδυασμό με την ηχοθεραπεία στην καινοτόμο θεραπευτική μέθοδο: «Σπείρα της θετικής ενέργειας», βοηθάει στην ανέλιξη του ατόμου και στην βίωση εσωτερικής γαλήνης και ευεξίας. Ερχόμαστε σε επαφή με τον ήχο και την κίνηση που μας θεραπεύει, μας εξελίσσει και μας απελευθερώνει. Στο σεμινάριο πέρσι συνεργάστηκα με την ηχοθεραπεύτρια Kathy Kizito. Συμμετέχοντας σε κοινές δράσεις, βιώνουμε την αλλαγή ψυχοσωματικά και χαιρόμαστε την συνύπαρξή μας με άλλους σε κοινωνικό επίπεδο αλληλεγγύης και βελτίωσης.

Η πανδημία ήταν η απόδειξη ότι μόνο όλοι μαζί ενωμένοι, προσηλωμένοι σε ένα κοινό στόχο, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η επαφή μεταξύ μας δοκιμάστηκε και είδαμε την σημασία της για την αντιμετώπιση των δυσκολιών.

Οι ψυχές μας υφαίνονται σε δυσκολίες, σε απρόβλεπτες καταστάσεις και πορεύονται όπως ο καθένας μας μπορεί. Σε ένα κλάσμα δευτερολέπτου όλα αλλάζουν και δεν ξέρεις ποτέ το γιατί. Η θετικότητα βγαίνει μέσα από μεγάλο ζύμωμα του είναι μας. Δεν είναι η χαρά της ζωής που την απελευθερώνει, αλλά οι δύσκολες όψεις τελικά σε πάνε προς το φως»!

 

Για την καλή υγεία μέσω της αρμονίας γράφει ο Ανδρέας Προβελέγγιος.

«Για μένα η ευεξία είναι συνώνυμη της καλής υγείας. Καλή υγεία όμως συνεπάγεται πάρα πολλά πράγματα, όπως υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση, αναπνευστικές τεχνικές, θετική σκέψη, αγάπη και καλές σχέσεις με όλα τα περιβάλλοντα γύρω μας.

Η υγεία είναι συνώνυμη της ευεξίας και απαιτεί μια αρμονία, μεταξύ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ των παραγόντων, της ζωής ενός ανθρώπου.

Πέρσι κάναμε έναν οραματισμό για την Ειρήνη, που είναι απαραίτητη για κάθε δημιουργική έκφραση του ανθρώπινου πνεύματος και διασκεδάσαμε μαθαίνοντας την χρήση του ραβδιού για άσκηση – αυτοάμυνα.

Πειθαρχία και αυτοέλεγχος, δράση και προσφορά, αγάπη και αφοσίωση , γνώση και σοφία. Όμως όλα είναι δρόμος και όχι αυτοσκοπός. Και η καρδιά του Ανθρώπου πλάστηκε για να μπορεί να αναζητά, να σκέφτεται, να αγαπά, να ταξιδεύει, να δημιουργεί.

Και είναι ζωντανή όσο είναι μοναδική και ξεχωριστή και σε απόλυτη συνεργασία με το μυαλό και το περιβάλλον της».

 

Καλό καλοκαίρι στη χώρα της προσμονής, με θετική ενέργεια και με την γνώση της αλλαγής που βιώσαμε όλοι οι λαοί.

Με την ευχή του χρόνου να ξαναγιορτάσουμε την ευεξία σε μια μεγάλη γιορτή ζωής και χαράς!

 

 

Επιμέλεια και Φωτογραφίες: Ιφιγένεια Τσαντίλη

Δημοσιογράφος- Επικοινωνιολόγος M.Sc.

https://ifigenia-tsantili.gr

Σχετικά Άρθρα