Το διάβασμα συνδέεται με την ενσυναίσθηση, λένε οι έρευνες

Οι άνθρωποι που ‘χάνονται’ στις σελίδες ενός μυθιστορήματος έχουν ενσυναίσθηση.

Αν ‘χάνεστε’ στις σελίδες ενός μυθιστορήματος, αντί απλώς να το διαβάζετε, πιθανόν είστε άνθρωπος με ενσυναίσθηση, αναφέρει νέα έρευνα. 

Ο καθηγητής Matthijs Bal, του VU University στο Άμστερνταμ, δήλωσε ότι πάντα αναρωτιόταν πώς τα βιβλία και οι ταινίες μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή μας. Άρχισε με την αρχική του ιδέα ότι το διάβασμα βιβλίων θα μπορούσε να ενισχύει την κατανόησή μας ως προς τους άλλους.

Ο Bal ζήτησε από συμμετέχοντες να λάβουν μέρος σε μια από 2 έρευνες. Στο πρώτο πείραμα, 36 φοιτητές διάβασαν ένα διήγημα ή ειδήσεις σχετικά με δυσάρεστα γεγονότα της επικαιρότητας. Στο δεύτερο, 50 άνθρωποι διάβασαν ένα απόσπασμα βιβλίου, ενώ 47 διάβασαν ειδήσεις της επικαιρότητας.

Ο Bal δήλωσε ότι επέλεξε μυθιστόρημα που εύκολα θα μπορούσε να απορροφήσει τους αναγνώστες.

Μετά την ανάγνωση, ο ερευνητής μέτρησε το πόσο είχαν εμπλακεί συναισθηματικά οι συμμετέχοντες, πόσο συνέπασχαν με τους χαρακτήρες και πόσο απομακρυσμένοι ήταν από τον πραγματικό κόσμο όταν διάβαζαν. Επίσης μέτρησε την ενσυναίσθηση πριν το διάβασμα, αμέσως μετά τη λήξη της ανάγνωσης και μια εβδομάδα αργότερα.

Άνθρωποι που ‘χάθηκαν’…στο μυθιστόρημα, είχαν περισσότερη ενσυναίσθηση σε σχέση με ανθρώπους που δεν ενεπλάκησαν πολύ με την υπόθεση ή που δεν διαβάζουν μυθιστορήματα.

 

 

Όταν ‘χανόμαστε’ σε ένα βιβλίο βρισκόμαστε σε άλλο κόσμο στον οποίο μπορούμε να νιώσουμε ελεύθερα τα αισθήματα και τις σκέψεις του πρωταγωνιστή σαν να ήταν δικά μας και έτσι να μάθουμε πώς σκέπτονται και αισθάνονται άλλοι σχετικά με προβλήματα στη ζωή.

Αυτό μπορεί να μεταφερθεί στην πραγματική ζωή, επομένως διαβάζοντας ένα βιβλίο και παρασυρόμενοι στην πλοκή μπορούμε να συμπάσχουμε με άλλους, δήλωσε ο Bal.

Ενώ φαίνεται πως αν διαβάζουμε για πραγματικές καταστάσεις επίσης μπορούμε να έχουμε ενσυναίσθηση, ο ερευνητής δήλωσε ότι δεν είναι έτσι. Εικάζει ότι οι αληθινές ιστορίες δημιουργούν αισθήματα ενοχής στους ανθρώπους και πως είναι υποχρεωμένοι να βοηθήσουν.

Η απουσία ενσυναίσθησης για πραγματικά γεγονότα μπορεί να σημαίνει τον τρόπο προστασίας των ανθρώπων από το να αισθάνονται αβοήθητοι.

Η συναισθηματική εμπλοκή των αναγνωστών έκανε εντύπωση στον ερευνητή, ο οποίος δήλωσε ότι πιο πολύ τον εξέπληξε ότι σημασία είχε η συναισθηματική και όχι η νοητική εμπλοκή.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Plos One.’

 

Πηγή: Ιατρονετ 

Σχετικά Άρθρα