10 πράγματα που μου θυμίζει το χιόνι

Έτσι ξαφνικά μέσα σε ένα ζεστό χειμώνα με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και αρκετό ήλιο που έμοιαζε καλοκαίρι, μας επισκέφθηκε στην Ελλάδα απότομα και αποφασιστικά η κακοκαιρία «Μήδεια», η οποία έχει φέρει τσουχτερό κρύο, παγετό και χιονοπτώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

 

Έτσι ξαφνικά οι δρόμοι γέμισαν χιόνια ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, πράγμα σπάνιο.

Εκτός από τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση, λόγω των δέντρων που έπεσαν σε στύλους της ΔΕΗ με δυσάρεστα αποτελέσματα σε 7.000 νοικοκυριά στην χώρα, που βυθίστηκαν στο σκοτάδι και την παγωνιά, αυτή η απροσδόκητη συνάντηση με ένα τόσο έντονο καιρικό φαινόμενο, εν μέσω εγκλεισμού μας λόγω της πανδημίας, έφερε ανατροπές στον ψυχισμό μας.

 

 

Ξαφνικά νιώσαμε ότι πήγαμε διακοπές, κάτι που απαγορεύεται λόγω της συγκυρίας. Νιώσαμε ελευθερία έστω και παροδικά και είδαμε μιαν άσπρη ημέρα, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν τίτλοι ειδήσεων και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ξαφνικά το θέμα για τρεις ημέρες ήταν η κακοκαιρία Μήδεια.

 

Να δούμε τώρα τι μας θύμισε το χιόνι. Πράγματα απλά καθημερινά, μικροχαρές που είχαμε ξεχάσει λόγω της καραντίνας και των ανατροπών που έφερε στη ζωή μας. Δεν είναι καθόλου εύκολο για όλους μας να ζούμε διαρκώς, εδώ και ένα χρόνο, με στατιστικά στοιχεία, ιατρικές συμβουλές και μια αόρατη απειλή πάνω από το κεφάλι μας.

 

Ας θυμηθούμε τι συμβολίζει και τι μνήμες ανέσυρε στον καθένα μας αυτός ο ξαφνικός χιονιάς. Σας παρουσιάζω την δική μου λίστα και αν θέλετε μπορείτε να καταγράψετε τις σκέψεις που προκάλεσε σε εσάς η «Μήδεια».

 

   1. Μου θύμισε ωραίες εμπειρίες που είχα σε βουνά χιονισμένα, με φίλους, διακοπές. Μου θυμίζει την σχέση μου με την φύση και στιγμές κεφιού σε χειμερινούς προορισμούς.

 

 

   2. Μου θυμίζει να χαίρομαι το κάθε λεπτό. Να απολαμβάνω την στιγμή. Με παρασύρει σε ένα χορό, ανεβάζοντας την διάθεσή μου, αφού με βγάζει από την καθημερινότητα.

   3. Μου θυμίζει να είμαι ανθρώπινη και να βοηθάω όσους έχουν ανάγκη. Να βρω ζεστά ρούχα και μπουφάν που περισσεύουν στις ντουλάπες και να τα προσφέρω σε όσους κρυώνουν. Ιδιαίτερα γάντια και κασκόλ. Το κρύο που νιώσαμε αυτές τις ημέρες κάποιοι συμπολίτες μας το νιώθουν κάθε μέρα του χειμώνα, τα βραδιά στους δρόμους της Αθήνας, που είναι το σπίτι τους, σε ένα σκαλοπάτι ή σε μια στοά της πόλης ή πάνω σε ένα παγκάκι.

 

 

   4. Μου θυμίζει να οργανωθώ για να μην κρυώνω και να είμαι ασφαλής. Να βγάλω τα μποτάκια μου και να βρω όσο πιο κατάλληλα παπούτσια μπορώ στην ντουλάπα μου, για τους δρόμους που γλιστρούν. Είναι απίστευτο το πόσα κατάγματα καταγράφονται από αιφνίδιες πτώσεις. Να προσέχουμε πού πατάμε! 

   5. Μου θυμίζει να είμαι φιλόζωη. Όλα αυτά τα πλάσματα που κυκλοφορούν αδέσποτα στους δρόμους και κουρνιάζουν κάτω από τα αυτοκίνητα ή δίπλα σε κάδους σκουπιδιών, τώρα με το κρύο πώς θα προστατευτούν; Αφού δεν έχουν κατάλυμα. Ας τους βρούμε κάποιο κουτί με ένα ύφασμα και ας τους προσφέρουμε ελάχιστη θαλπωρή μέσα στην είσοδο της πολυκατοικίας μας, μέχρι να περάσει ο χειμώνας.

 

 

   6. Στην Αθήνα δεν χιονίζει συχνά. Αυτό το χιόνι που έπεσε, είναι σπάνιο, μου θυμίζει να βγω έξω απ’ το σπίτι, να παίξω, να νιώσω ελεύθερη, να νιώσω πάλι σαν παιδί, να το χαρώ το χιόνι.

   7. Το χιόνι είναι λευκό και συμβολίζει την αγνότητα και την καθαρότητα, οπότε μου θυμίζει να κοιτάξω θετικά πράγματα μέσα μου και γύρω μου, ονειρεμένα, όπως είναι οι νιφάδες που πέφτουν.

   8. Μου θυμίζει την ελπίδα. Ενεργοποιεί τους υποδοχείς της χαράς στο κεντρικό νευρικό σύστημα και ξεχειλίζει ο οργανισμός από θετική ενέργεια. Μου θυμίζει να έρθω σε επαφή με τον ψυχικό μου κόσμο και να συνειδητοποιήσω ότι είμαι ζωντανή και αξίζω να χαίρομαι.

   9. Επειδή είναι σπάνιο και δεν μας επισκέπτεται συχνά, μου θυμίζει να χαίρομαι το εφήμερο. Σε μια δυο ημέρες λιώνει και τα πράγματα επανέρχονται στην πρότερη μορφή τους. Οπότε έχει μεγάλη αξία, όσο υπάρχει και ας είναι παροδικό.

 

 

  10. Τέλος μου θυμίζει να είμαι ευγνώμων για όλα όσα έχω και αυτό με κάνει να αντέχω σε δύσκολες εποχές.

 

Φέτος δεν πήγαμε στα βουνά τα χιονισμένα, ήρθαν τα χιόνια στην πόρτα μας και μετά το δριμύ ψύχος και τους θυελλώδεις ανέμους, ο καιρός έχει μπει πλέον σε τροχιά βελτίωσης και τα χιόνια λιώνουν. Επανερχόμαστε στην καθημερινή μας ροή αλλά ακόμα τριγυρίζει στο μυαλό μου ένα τραγουδάκι:

«Πώς μου αρέσει που χιονίζει και η καρδιά μου φτερουγίζει».

 

Ιφιγένεια Τσαντίλη

Αρχισυντάκτρια- Επικοινωνιολόγος M.Sc.

www.ifigenia-tsantili.gr

Σχετικά Άρθρα