Το κλειδί της ισορροπίας στη ζωή και τις σχέσεις σου

Η ευχάριστη πλευρά μίας σχέσης γεννά συναισθήματα αγάπης, αποδοχής, χαράς, σιγουριάς, ηρεμίας. Όμως, σε κάποιες σχέσεις δεν είναι η ευχάριστη πλευρά αυτή που υπερισχύει. Έτσι, δυστυχώς, φτάνει να προκαλεί δύσκολα συναισθήματα, όπως ντροπή, άγχος, φόβο, ενοχές, κατάθλιψη, θυμό και ανασφάλεια. Κι ενώ ακούγεται λογικό πως τέτοιου είδους σχέσεις πρέπει να φθάνουν άμεσα σε ένα τέλος, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Σε ποια κατηγορία ανήκει η δική σου σχέση; Μήπως κάπου στη μέση; Αν πιστεύεις ότι αυτό που ζεις αξίζει, αλλά ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, τότε ξεκίνα με τον εαυτό σου. Το πρώτο βήμα για να αποκτήσεις τη σχέση που θες με τον σύντροφό σου είναι να βελτιώσεις τη σχέση με τον εαυτό σου. Πώς θα γίνει αυτό;
 
1. Δούλεψε για να οικοδομήσεις την αυτοπεποίθηση σου. Εάν μέσα σου κρύβονται αμφιβολίες για τον εαυτό σου, την αξία σου και την ικανότητα σου ν’ αγαπηθείς, καμία άλλη σχέση, ακόμα και μία στην οποία είσαι εκείνος/η που προσφέρει αδιάκοπα, δε θα είναι δυνατό να σε ολοκληρώσει. Γι’ αυτό, κοίταξε βαθιά μέσα σου και δες τι είναι αυτό που κερδίζεις από τη σχέση αυτή. Κάθε πράξη μας, ακόμα κι αν εν τέλει έχει αρνητικές συνέπειες, ξεκινά με θετική πρόθεση : θέλουμε να ικανοποιήσουμε μία ανάγκη, να εκπληρώσουμε κάτι μέσα μας ή ν’ αποφύγουμε κάτι που μας πληγώνει, κι έτσι πράττουμε ανάλογα.
 
2. Διατήρησε την ανεξαρτησία σου μέσα στη σχέση. Οι υγιείς σχέσεις βασίζονται στην εξισορρόπηση της ανεξαρτησίας του καθένας μας αλλά στο πώς συνυπάρχουμε αρμονικά με τον άλλο. Η ιδανική σχέση δε μας κάνει να νιώθουμε ούτε μόνοι, ούτε ολοκληρωτικά απορροφημένοι από τον άλλο, τόσο που δεν αναγνωρίζουμε τα προσωπικά μας όρια. Τώρα είναι μία καλή ευκαιρία να σταματήσεις να βάζεις τόσο πολύ τις ανάγκες σου κάτω από τις ανάγκες του συντρόφου σου.
 
3. Άλλαξε αυτά που ενοχλούν εσένα, όχι όσα σε κάνουν αρεστό στους άλλους. Όλοι αναζητάμε σε κάποιο βαθμό την αποδοχή και την αναγνώριση, είναι μια βαθιά ανθρώπινη ανάγκη μας. Όμως, εάν νομίζεις ότι την αναζητάς σε υπερβολικό βαθμό, ίσως να χρειάζεσαι βοήθεια για να ξεπεράσεις την αμφιβολία και να πιστέψεις στην ικανότητα σου να είσαι άξιος σεβασμού, αποδοχής κι αγάπης.
Ξεκίνα ζητώντας βοήθεια από την ίδια την εσωτερική σου σοφία. Ο εαυτός σου έχει όλες τις απαντήσεις κι έχει καταφέρει να εξισορροπήσει όλες τις αμφιβολίες και τους φόβους σου. Εσύ ξέρεις καλύτερα απ’ όλους τι ποθείς και τι χρειάζεσαι αλλά και τι σε σταματά. Και μία συμβουλή: στη συζήτηση με τον εαυτό σου άφησέ τον να είναι ευγενής, συμπονετικός και γεμάτος αγάπη απέναντι σου. Φαντάσου πως στέκεσαι απέναντι του, του μιλάς και του ζητάς να σε συμβουλεύσει. Τι σου λέει; Τι πρέπει ν’ αλλάξεις στη ζωή σου για να εξισορροπήσεις τα συναισθήματα και τις σχέσεις σου; Πώς μπορείς να τιμήσεις τις ανάγκες σου και να ξεπεράσεις τους φόβους σου; Άσε τον εαυτό σου να σου μιλήσει σαν μία πολύ αγαπημένη φίλη και όχι σαν την επικριτική μαμά σου…
 

Σχετικά Άρθρα