Ιερό Βραυρωνίας Αρτέμιδος

Η Άρτεμις, θέα της φύσης, της ζωής και της γονιμότητας, λατρευόταν στην Βραυρώνα κυρίως ως προστάτιδα του γάμου, των γυναικών, της οικογενειακής ζωής, της γέννησης και της ανατροφής των παιδιών. Με αυτή την υπόσταση της συνδέεται η τελετή μύησης της Αρκτείας.

Οι άρκτοι, κορίτσια από επιφανείς αθηναικές οικογένειες παρέμεναν κατά τη διάρκεια της στο ιερό προκειμένου να προετοιμαστούν για τον έγγαμο βίο και την μητρότητα.
Το λατρευτικό άγαλμα της θεάς ήταν στημένο μέσα στο σηκό του ναού. Σώζονται τμήματα από τέσσερα αγάλματα που χρονολογούνται στον 5ο και 4ο πΧ αιώνα. Τα αγάλματα ήταν ακρόλιθα, είχαν δηλαδή ξύλινο σώμα και μαρμάρινο κεφάλι στα άκρα.
Οι γυναίκες έντυναν το λατρευτικό άγαλμα με ενδύματα κατασκευασμένα ειδικά γι’ αυτό το σκοπό. 

 

 

Η Βραυρώνα, μια εύφορη κοιλάδα που ανοίγει στο νότιο Ευβοϊκό κόλπο, διαρρέεται από τον ποταμό Εράσινο, ο όποιος εκβάλλει στον κλειστό και τελματώδη όρμο. Η περιοχή ήταν ιδανική για την ίδρυση ενός ιερού αφιερωμένου στην Αρτέμιδα, καθώς συνδυάζει όλα τα στοιχεία που ταιριάζουν στην υπόσταση της θεάς. Εξελίχθηκε ως ένα από τα σημαντικότερα ιερά της Αττικής. 
 

Σύμφωνα με την παράδοση ο Ορέστης και η Ιφιγένεια, τα παιδιά του Αγαμέμνονα, έκλεψαν από την Ταυρίδα το ξόανο, το ξύλινο ομοίωμα της Αρτέμιδος και με υπόδειξη της θεάς Αθηνάς,  έφτασαν στην Αττική για να ιδρύσουν ένα ιερό με σκοπό να το στεγάσουν.

Ο Ευριπίδης αναφέρει ότι η Ιφιγένεια παρέμεινε για το υπόλοιπο της ζωής της ως ιέρεια της Αρτέμιδας στον ιερό χώρο της Βραυρώνας όπου και τάφηκε.
Σε εκείνη, ως ιέρεια της θεάς πρόσφεραν τα υφαντά, τα πέπλα των γυναικών που πέθαιναν στη γέννα. 

 

 

 

Στο χώρο βρέθηκαν γυναικεία ειδώλια από τον 7ο και 6ο π.Χ. αιώνα. Ο χορός λατρεύοταν από την προϊστορική εποχή, στα τέλη της νεολιθικής περιόδου. Ο οικισμος εξελίχθηκε σε μια οργανωμένη κοινότητα. Εφτασε σε υψηλό σημείο ακμής στον 5ο και 4ο αίωνα πΧ.και εγκαταλείφθηκε περί το 1200 π.Χ. προφανώς μετά την επίθεση εχθρών στην Αττική. Στους πρώιμους μεταβυζαντινούς χρόνους στην ΝΔ πλευρά του χώρου πάνω στην απολαξευμένη επιφανειακή επιφάνεια του βράχου, ιδρύθηκε ο ναός του Αγίου Γεωργίου, στα θεμέλια άλλου μεγαλύτερου ναού, ο οποίος κοσμείται με τοιχογραφίες από το 1450-1500 μ.Χ.

 

 

 

Σε μικρή απόσταση από τον ιερό χώρο βρίσκεται το αρχαιολογικό μουσείο και ο περίφημος υγροβιότοπος. Αξίζει να τον εξερευνήσουμε και να περπατήσουμε στα μονοπάτια που είναι παράλληλα με την θάλασσα και οδηγούν στο ναό της Αρτέμιδας.
 

 

Ιφιγένεια Τσαντίλη
Δημοσιογράφος- Επικοινωνιολόγος M.Sc.

ifigenia-tsantili.gr

Αρχισυντάκτρια του BodyinBalance.gr

Σχετικά Άρθρα