Χαμογελώντας, φέρνουμε θετικά μηνύματα στον εγκέφαλο

Σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, που πραγματοποίησε ο Δρ. Fernando Marmolejo-Ramos, με αντικείμενο τις κινήσεις των μυών του προσώπου που επηρεάζουν την συναισθηματική μας αντίληψη και προκαλούν βιολογικές κινήσεις, το χαμόγελο έχει πολλές ευεργετικές δυνατότητες στην επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Στην πρόσφατη έρευνα του 2020 αποδείχ-θηκε πως το χαμόγελο, έχει θεραπευτικές ιδιότητες για τη σωματική και ψυχική μας υγεία και επηρεάζει την θετική αντίδραση στις εκφράσεις του προσώπου του άλλου.

Από τον Sinatra έως την Katy Perry, οι διασημότητες έχουν τραγουδήσει εδώ και πολύ καιρό για τη δύναμη του χαμόγελου - πώς μας συνεπαίρνει, αλλάζει τις προοπτικές μας και γενικά μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα.

Μήπως όμως είναι όλα μυθεύματα και εικασίες ή υπάρχει επιστημονική υποστήριξη στους ισχυρισμούς;

Η πρωτοποριακή έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας επιβεβαιώνει ότι το χαμόγελο μπορεί να δημιουργήσει θετικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο, απλά κινώντας τους μυς του προσώπου μας.

Με τον κόσμο σε κρίση εν μέσω COVID-19, και ανησυχητικές αυξήσεις άγχους και κατάθλιψης σε όλη την υφήλιο, τα ευρήματα της έρευνας δεν θα μπορούσαν να είναι πιο επίκαιρα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Experimental psychology, αξιολόγησε την επίδραση ενός κρυφού χαμόγελου στην αντίληψη των εκφράσεων του προσώπου και του σώματος. Και στα δύο σενάρια, το χαμόγελο προκλήθηκε σε συμμετέχοντες που κρατούσαν ένα μολύβι ανάμεσα στα δόντια τους, αναγκάζοντας τους μυς του προσώπου να αναπαράγουν την κίνηση ενός χαμόγελου.

 

 

Η έρευνα, διαπίστωσε ότι η μυϊκή δραστηριότητα του προσώπου όχι μόνο μεταβάλλει την αναγνώριση των εκφράσεών του, αλλά και των εκφράσεων του σώματος, με αμφότερες τη δημιουργία πιο θετικών συναισθημάτων.

Ο επικεφαλής ερευνητής και ειδικός σε θέματα ανθρώπινης και τεχνητής νοημοσύνης, Dr. Fernando Marmolejo-Ramos της UniSA, λέει ότι το εύρημα έχει σημαντικές προεκτάσεις στην ψυχική υγεία.

«Όταν οι μυς σου λένε ότι είσαι χαρούμενος, είναι πιο πιθανό να δεις τον κόσμο γύρω σου με θετικό τρόπο», λέει ο Δρ Marmolejo-Ramos.

«Στην έρευνά μας, ανακαλύψαμε ότι όταν προσπαθείτε να αναπαράγετε ένα χαμόγελο και εξασκείστε συστηματικά, διεγείρεται η αμυγδαλή - το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου - που απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές για να ενθαρρύνει μια συναισθηματικά θετική κατάσταση. Για την ψυχική υγεία, αυτό έχει ενδιαφέρουσες επιπτώσεις. Εάν μπορούμε να «ξεγελάσουμε» τον εγκέφαλο να αντιληφθεί τα ερεθίσματα ως «χαρούμενα», τότε μπορούμε δυνητικά να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον μηχανισμό για να ενισχύσουμε την ψυχική μας υγεία».

 

 

Η μελέτη επανέλαβε τα ευρήματα από το "κρυφό" πείραμα χαμόγελου, αξιολογώντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ερμηνεύουν μια σειρά από εκφράσεις του προσώπου (που καλύπτει από τα συνοφρυώματα έως τα χαμόγελα), χρησιμοποιώντας ένα μολύβι σε οριζόντια θέση ανάμεσα στα δόντια. Στη συνέχεια το επέκτεινε με τη χρήση κινούμενων εικόνων φωτεινού σημείου (που εκτείνονται από βίντεο λυπημένου περπατήματος έως βίντεο χαρούμενου περπατήματος) ως οπτικά ερεθίσματα.

Ο Δρ Marmolejo-Ramos, λέει ότι υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ δράσης και αντίληψης.

"Με λίγα λόγια, τα αντιληπτικά και κινητικά συστήματα είναι αλληλένδετα όταν επεξεργαζόμαστε συναισθηματικά ερεθίσματα", λέει ο Δρ Marmolejo-Ramos.

"Μια αρχικά φαινομενικά ψεύτικη προσέγγιση, μπορεί να έχει περισσότερη αξία και καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι αναμένουμε».

 

 

Το χαμόγελο έχει μεγάλη δύναμη και θετική επίδραση, τόσο στην υγεία όσο και στην ευζωία μας. Είναι γνωστό ότι μας αναζωογονεί και ταυτόχρονα επιδρά θετικά στο περιβάλλον μας. Μην ξεχνάμε, ότι το χαμόγελο είναι μεταδοτικό και τελικά έστω και αν δεν είναι πάντα αληθινό, μεταφέρει θετικά μηνύματα στον εγκέφαλο και τελικά συμβάλλει στο να νιώθουμε χαρά. Ας το δοκιμάσουμε αρχικά ως άσκηση και το αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει, σύμφωνα με την πρόσφατη αυτή έρευνα.

 

Επιμέλεια: Ιφιγένεια Τσαντίλη

Δημοσιογράφος- Επικοινωνιολόγος M.Sc.

https://ifigenia-tsantili.gr

 

Πηγή: Experimental Psychology

 

Σχετικά Άρθρα