Γνώθι Σαυτόν

 

Να έχεις φτερά να πετάξεις! Χρειάζεται πολλές φορές όταν νιώθεις οτι η πραγματικότητα πάει να σε καταπιεί με την άγρια αλήθεια της. 

Εμπιστοσύνη, μεγάλη κουβέντα!

Να έχεις και να μην έχεις. Εμπιστοσύνη είναι να αφήνεσαι και να βιώνεις την κάθε στιγμή με την ένταση που της αξίζει. Εμπιστεύεσαι οτι όλα θα πάνε όπως πρέπει νομοτελειακά, άρα αν κάτι δεν λειτουργεί, καλώς να φύγει. Εμπιστεύεσαι οτι οι εμπειρίες που επιλέγεις να ζήσεις είναι αυτές που χρειάζεσαι για να μάθεις το μάθημα της ζωής. Εμπιστεύεσαι οτι όλα προέρχονται απο τις δικές σου επιλογές και είναι αποτέλεσμα των δικών σου σκέψεων και πράξεων. 

Όταν χαθεί η εμπιστοσύνη σε συναισθηματικό επίπεδο δεν αποκαθίσταται εύκολα, γιατί πάντα περιμένεις οτι ο άλλος θα ξαναπροδώσει. Όσο και να μη θέλεις να το πιστέψεις, με μαθηματική ακρίβεια θα ξανασυμβεί και κάθε φορά που εμπιστεύεσαι κάποιον που δεν αξίζει χάνεις τον αυτοσεβασμό σου. Φαύλος κύκλος μεγάλου πόνου.

Η ψυχολογία και συγκεκριμένα η μέθοδος Gestalt έχει τον τρόπο να σε βοηθήσει να δεις πως αποκτάς εμπιστοσύνη πρώτα στον εαυτό σου και μετά στους άλλους. 

Η αλήθεια είναι οτι όταν αρχίζεις να ψάχνεις τι δεν πάει καλά με μια κατάσταση, στο βάθος βλέπεις και τα δικά σου λάθη. 

Κοιτάζουμε λοιπόν μέσα από τον καθρέφτη των συναισθημάτων του άλλου, ώστε να δούμε που  βγαίνουν τα δικά μας εμπόδια στην επικοινωνία. Που κρύβεται ο πόνος που μας απομονώνει από την επαφή μας με τους άλλους και δυσκολεύει στο να σχετιζόμαστε ουσιαστικά και όχι επιφανειακά, όπως συνηθίζεται! Βλέπουμε  που σταματάει η σχέση, σε ποιό στάδιο εξέλιξής της.

Διαχείρηση λοιπόν του φόβου και του θυμού που κρύβονται κάτω από την έλλειψη εμπιστοσύνης. 

Υπάρχουν σεμινάρια που οδηγούν στην ανακάλυψη της αυθεντικότητάς μας. Το γνωθι σαυτόν είναι το ζητούμενο για να είμαστε  στο εδώ και στο τώρα.

Η συνειδητοποίηση  για το ποιοί είμαστε μας βοηθάει να καταλαβαίνουμε καλύτερα και τους άλλους, που είναι και εκείνοι σε διάφορα στάδια εξέλιξης, ακόμα και αν δεν συμβαδίζουν μαζί μας. 

Όταν καταλαβαίνουμε καλύτερα την πραγματικότητα διαμορφώνουμε αναλόγως και τις προσδοκίες μας και δεν έχουμε απογοήτευση, λένε οι ειδήμονες.

Βέβαια στις σχέσεις μας δεν υπάρχουν εγχειρίδια ούτε σπουδάζουμε πως να νιώθουμε και να λειτουργούμε μαζί. Η ωριμότητα του καθενός και η επιλογή να αναλαμβάνει την ευθύνη του εαυτού του και όχι των άλλων βοηθάει στο να δημιουργούμε υγιείς και αποδοτικές σχέσεις με τους γύρω μας. 

Στις 10 Οκτωβρίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Ας μην ξεχνάμε οτι ακόμα και σήμερα υπάρχει μεγάλο στίγμα στην κοινωνία μας για τις οικογένειες που έχουν μέλη τους άτομα που νοσούν ψυχικά. 1 στους 5 εφήβους νοσεί στην Ευρώπη και μέρος της λύσης του προβλήματος είναι η αποδοχή του. Αποδεχόμαστε οτι είναι ένα θέμα που μας αφορά και στηρίζουμε αυτούς που βιώνουν ανάλογες προκλήσεις. Απαλείφουμε τις προκαταλήψεις και εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο για να προχωράμε μαζί χωρίς φόβο αλλά ενεργητικά με αγάπη και συμπαράσταση. Ανταποκρινόμαστε στις καταστάσεις με ωριμότητα, γενναιότητα ψυχής και αποδοχή της αλήθειας. Αποδεχόμαστε τον εαυτό μας όπως είναι και τους άλλους και στο τέλος είμαστε όλοι μέλη μιας κοινότητας και έχουμε κοινά προβλήματα και λύσεις. Ας μην το ξεχνάμε οτι είμαστε διαφορετικοί στην αυθεντικότητα μας αλλά ίσοι με το ανθρώπινο μέτρο. 

 

Ιφιγενεια Τσαντιλη

Δημοσιογράφος- Επικοινωνιολόγος M.Sc.

Σχετικά Άρθρα