Εκτοξεύστε τη δημιουργικότητα σας με αυτές τις συνήθειες

dimiourgikotita

Ανακαλύψτε ποια είναι τα γνωρίσματα των δημιουργικών ανθρώπων και αξιοποιήστε τα για να γίνετε πιο δημιουργικοί.

 
Αγνοήστε το φόβο του θανάτου
Οι δημιουργικοί άνθρωποι δεν νιώθουν ιδιαίτερο φόβο ή άγχος για το θάνατο, σύμφωνα με έρευνα, από το Πανεπιστήμιο του Κεντ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η δημιουργικότητα λειτουργεί σαν μία  ομπρέλα ασφαλείας, που  βοηθάει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τους φόβους και το άγχος για το θάνατο. Μάλιστα, όσο πιο δημιουργικός είναι κάποιος, τόσο λιγότερο φοβάται το θάνατο. Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Creative Behavior.
 
Κάντε όνειρα
Αν έχετε το συνήθειο να ονειροπολείτε στη διάρκεια της μέρας μάθετε ότι αυτό είναι δεν είναι χάσιμο χρόνο και μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε πιο δημιουργικοί. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Rebecca L. McMillan, η "περιπλάνηση" του μυαλού κατά τη διάρκεια της μέρας ενισχύει τη διαδικασία της δημιουργικότητας ενώ μας βοηθάει να έχουμε καλύτερες ιδέες. Σχετική έρευνα του 2012 έδειξε ότι η ονειροπόληση συνδέεται με την ικανότητα ανάκλησης αναμνήσεων. Οι νευρολόγοι έχουν διαπιστώσει επίσης ότι οι διεργασίες κατά την ονειροπόληση είναι όμοιες με εκείνες που συντελούνται στη φαντασία και στη δημιουργικότητα.
 
Ακούστε μουσική
Οι εργαζόμενοι είναι πιο δημιουργικοί όταν ακούν μουσική, σύμφωνα με έρευνα του Spotify. Η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει ότι δύο στους τρεις ανθρώπους ακούν μουσική στο χώρο που εργάζονται ενώ πάνω από το ένα τρίτο είναι πιο παραγωγικοί όταν ακούν μουσική. Ένας στους δέκα παραδέχεται ότι κρίνει τις μουσικές επιλογές των συναδέλφων του, ενώ το 16% χρησιμοποιεί τη μουσική για να τους χαλαρώνει.
 
Χαζέψτε
Όσοι έχουν το συνήθειο να κοιτούν το κενό στα meeting του γραφείου, να ονειροπολούν στις συσκέψεις ή να χαζεύουν όταν καταπιάνονται με κάποια βαρετή δουλειά είναι πιθανό τελικά κάνουν καλό στη δημιουργικότητά τους, υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κεντρικού Λανκασάιρ.
 
Ακούστε Jazz
Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου John Hopkins, η Jazz λόγω των έντονων εναλλασσόμενων και ρυθμικών μοτίβων, βοηθάει το μυαλό να αυτοσχεδιάζει. Αυτό φάνηκε και από την αύξηση της νευρωνικής διέγερσης κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας. Αυτό το μοτίβο της έντονης εναλλαγής επιδρά στον εγκέφαλο κάνοντας τον πιο δημιουργικό. Μάλιστα η επίδραση είναι πιο έντονη και από την ομιλούμενη γλώσσα, αφού ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου, κοινές με αυτές που ενεργοποιούνται στη σύνταξη της γλώσσας. Ακόμη η jazz επειδή μπορεί να καλλιεργηθεί σε βάθος χρόνου μέσω της εξάσκησης του εγκεφάλου επιφέρει ουσιαστικές βελτιώσεις στην κριτική και δημιουργική σκέψη.
 
 

Σχετικά Άρθρα