Διεθνής Ημέρα Γιογκα

Στις 21 Ιουνίου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας συνέρρευσαν σε δημόσιους χώρους στην Ινδία και έκαναν ασκήσεις γιόγκα πάνω στα χρωματιστά ειδικά στρώματα για αυτού του τύπου τη γυμναστική.

 

​​​​​​

​​​​​​

 

Η 21η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Γιόγκα, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος επιδόθηκε στις ασκήσεις του δημοσίως. 
Στα σανσκριτικά, γιόγκα σημαίνει «ένωση» ή «σύνδεση» και πρόκειται για ένα είδος άσκησης που συνδέεται με ένα πανάρχαιο σύστημα φιλοσοφίας και πρακτικής το οποίο αποσκοπεί στην ενοποίηση  σώματος και πνεύματος 
καθώς και στην επικοινωνία μεταξύ του ανθρώπου και του σύμπαντος.

 


 

Στη χώρα μας για πέμπτη συνεχή χρονιά o Σύλλογος Γιόγκα Ελλάδας, το LIght of Yoga και ο Π.Ο. Δήμου Ν.Σμύρνης παρουσίασαν μια ανοιχτή ημερίδα Γιόγκα γιορτάζοντας την 4η Διεθνή Ημέρα Γιόγκα . Η ημερίδα περιελάμβανε δωρεάν εργαστήρια/μαθήματα από όλα τα συστήματα γιόγκα, ομιλίες και ψυχαγωγικό πρόγραμμα με χορό και μουσική.

 

Το κανάλι Body in Balance γιόρτασε την Διεθνή Ημέρα Γιόγκα προβάλλοντας creative flow με την Μπέτυ Παπαδοπούλου, Hatha Yoga με τον Antaratma και Kundalini Yoga με τον Vasken Knouni που παραβρέθηκαν στην Παγκόσμια Ημέρα Ευεξίας κάνοντας άσκηση και τιμώντας την πρακτική της yoga που είναι πολύ δημοφιλής σε όλο τον κόσμο.

Η δασκάλα yoga Μπέτυ Παπαδοπούλου μας παρουσίασε το vinyasa creative flow που είναι συνδυασμός γιόγκα chi Kong, και χορού και ελεύθερης οργανικής κίνησης.

 

Τιμά το σώμα δίνοντας του την δυνατότητα να κινηθεί στα δικά του όρια και να εκπέμψει την δική του ομορφιά.
“Η γιόγκα είναι ένας τρόπος να ζεις, να τιμάς την κάθε στιγμή σαν ένα ιερό προσκύνημα στο θαύμα της ίδιας σου της ζωής”, διευκρίνησε η Μπέτυ Παπαδοπούλου.
Στη μαγνητοσκόπηση του Body in Balance ζωντανή μουσική έπαιξε ο Δημήτρης Μαυρόκεφαλος εναρμονίζοντας με ήχους από hang drum την άσκηση του Vinyasa Creative Flow.

 

 

Η Kundalini Yoga όπως διδάχτηκε από τον Γιόγκι Μπατζάν, θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη των πρακτικών γιόγκα. Συνδυάζει διαλογισμό, ασάνα (σωματικές ασκήσεις), μάντρα (ήχος) και πραναγιάμα (τεχνικές αναπνοής). Περιλαμβάνει το σύνολο των οκτώ σκελών της yoga που περιγράφονται στα σούτρας του Παταντζάλι (αρχαίες γραφές της γιόγκα) σε μια ιδιότυπη πρακτική έκστασης και τελειότητας. «Η kundalini Yoga είναι μια επιστήμη του νου και του σώματος. Αποσκοπεί στην ανύψωση του πνεύματος, το οποίο δεν έχει όρια ούτε κάνει διακρίσεις. Ως εκ τούτου, η yoga είναι για όλους.
Ο πρωταρχικός σκοπός είναι να αφυπνίσει πλήρως και εντελώς την επίγνωση κάθε ανθρώπου», μας εξηγεί ο δάσκαλος Kunndalini Yoga και συνεργάτης του Body in Balance, Vasken Knouni.

 

 

Στον δυτικό κόσμο είμαστε περισσότερο εξοικειωμένοι με την Hatha Yoga.

Τα μαθήματα yoga αποσκοπούν στη φυσική και νοητική υγεία και χαλάρωση καθώς και στην αφύπνιση του δυναμικού που βρίσκεται μέσα μας σε λανθάνουσα κατάσταση. 
“Οι τεχνικές της Hatha Yoga είναι σχεδιασμένες καταρχήν για την αποτοξίνωση του σώματος. Όταν το σώμα είναι εξαγνισμένο, τότε όλα τα συστήματα του λειτουργούν αρτιότερα. Επίσης, η αναπνοή λειτουργεί καλύτερα, παρέχοντας στο σώμα την ζωτική ενέργεια που του είναι τόσο απαραίτητη. Αυτό δημιουργεί έναν θετικό κύκλο όπου, όλες οι πλευρές της ύπαρξης μας είναι σε μεγαλύτερη αρμονία” τονίζει ο Antaratma Thodoris Chiotis.

 

 

«Η Yoga δεν θα σε βοηθήσει να γίνει σπουδαίος, θα σε βοηθήσει να γίνεις ο εαυτός σου». Yogi Bhajan

Σχετικά Άρθρα