5 συμβουλές για yoga στο σπίτι

Το να γυμναστούμε στο σπίτι και να βάλουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας είναι σπουδαίο για μια νέα αρχή. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν δάσκαλοι yoga και συστήματα για να ξεκινήσουμε την πρακτική μας. Ας δούμε τι μας προτείνει η Danielle Acoff χορεύτρια, μοντέλο, ηθοποιός και δασκάλα yoga, με πάθος για την ολιστική υγεία. Συνδυάζει τον χορό με την yoga. Μας δίνει πέντε συμβουλές για για να εξασκούμαστε στο σπίτι καθημερινά. Μια πρακτική ωφέλιμη και απίστευτα απελευθερωτική.

Όλοι την ρωτούν πώς αρχίζει κανείς yoga μόνος του στο σπίτι χωρίς δάσκαλο. Και απαντά: «Το να είστε σε χώρο με δάσκαλο που να σας δείχνει τις ασκήσεις και την σωστή στάση του σώματος βοηθά πολύ, το να έχετε όμως ένα μέρος στο σπίτι να χαλαρώνετε και να αναπνέετε είναι πολύτιμο». Αρχίζουμε.

1.Ορίστε ένα χώρο που θα βάζετε το ματ σας

Έχω επιλέξει μια γωνία στο σπίτι με έναν γωνιακό καθρέφτη. Έχω επίσης κεριά σε ένα τραπέζι με φυτό. Βασικά, αυτή η γωνία μοιάζει με στιγμιαίο yoga studio για εμένα όταν ξεδιπλώνω το mat μου. Το να κρατάτε ένα χώρο στο σπίτι σας που είναι καθαρός από αλλά πράγματα και σας προσκαλεί να πηγαίνετε για να κάνετε yoga, βοηθάει στην ροή της ενέργειας στο χώρο.

 

2. Επιλέξτε μουσικά κομμάτια
Το να κάθομαι στη σιωπή μερικά λεπτά ή περισσότερο και στη συνέχεια να βάζω μουσική με εμπνέει να κινούμαι. Η μουσική βοηθά να μπαίνετε πιο βαθιά στη στιγμή και η αναπνοή σας να γίνεται μέρος της. Επιλέξτε τραγούδια που μιλούν σε εσάς και είναι αργά και χαλαρωτικά.

 

 

3. Αρχίστε με τον χαιρετισμό στον ήλιο

Μου αρέσει να ξεκινώ κάθε πρακτική με 5 επαναλήψεις I Surya Namaskar A, γνωστό ως Sun Salutation A. Σε φέρνει σε επαφή με το σώμα σου και δημιουργεί εσωτερική θερμότητα. Ορισμένες φορές αυτή η επανάληψη του χαιρετισμού στον ήλιο είναι αρκετή ως άσκηση για μένα, ειδικά αν έχω φορτωμένο πρόγραμμα και βιάζομαι.

Το να αρχίζετε έτσι την πρακτική σας είναι τέλειος τρόπος για ζέσταμα. Αισθανθείτε το τέντωμα των μυών σας και συνεχίστε όσο αργά θέλετε, με το δικό σας ρυθμό.
 

Δείτε που νιώθετε ένταση στο σώμα και αυτό σας οδηγεί στο πώς θα ασκηθείτε εκείνη την ημέρα. Αν δεν έχετε εξοικειωθεί με τον χαιρετισμό στον ήλιο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για βοήθεια κάποιο βίντεο. Μετά από λίγο θα σας γίνει δεύτερη φύση!

 

4. Απλά κινηθείτε και αναπνέετε

Νομίζω ότι είναι σημαντικό να αφήσουμε τις προσδοκίες για το πώς πρέπει να φαίνονται οι asanas της yoga. Το σημαντικό είναι να νιώθουμε τι κάνουμε στη yoga. Εάν γνωρίζετε μερικές στάσεις, μπορείτε να ξεκινήσετε με αυτές. Θυμηθείτε μια στάση που κάνατε στο μάθημα με τον δάσκαλο. Μπορείτε να την βάλετε στην εξάσκηση. Κάποιες μέρες, θα χρειαστεί μια χαλαρή πρακτική, ενώ άλλες μπορεί να αισθανθείτε ότι θέλετε να κάνετε πιο δυναμικές ασκήσεις. Εάν κάτι σας πονάει, κάντε πίσω και αναγνωρίστε το γεγονός ότι πρέπει να κάνετε λιγότερα εκείνη την ημέρα.

Μεταξύ των asanas επιστρέψτε στο Σκύλο με το κεφάλι κάτω και αναπνεύστε. Στη συνέχεια, αρχίστε να κινείστε σε οποιαδήποτε στάση που σας κάνει να αισθάνεστε άνετα αυτή τη στιγμή. Κρατήστε την αναπνοή σας σε συγχρονισμό με την κίνησή σας και φροντίστε να διατηρήσετε την συμμετρία στο μυαλό σας και τις δύο πλευρές της πρακτικής σας, για την αριστερή και τη δεξιά πλευρά του σώματος.

 

5. Χαλαρώστε ακίνητοι

Η τελευταία σας στάση για χαλάρωση, Savasana , είναι το καλύτερο μέρος της άσκησής σας, επομένως προσπαθήστε να μην παραλείψετε αυτό το σημαντικό βήμα όταν ασκείστε στο σπίτι.

Λογικά, δεν θα θέλετε να τελειώσετε τη yoga πριν το  Savasana, επομένως μην ξεγελάσετε τον εαυτό σας με τη δικαιολογία ότι κάνατε πριν όλη τη δουλειά. Μπορεί η άσκησή σας να διαρκέσει από 3 λεπτά έως 3 ώρες, δεν έχει σημασία,  αρκεί να δώσετε στον εαυτό σας το χρόνο να επανέλθει σε σταθερό ρυθμό η αναπνοή σας. Η χαλάρωση στο τέλος με μουσική και διαλογισμό είναι η καλύτερη ανταμοιβή για εσάς.
 

Οι συμβουλές της Danielle είναι πολύτιμες.

Την βοηθούν ώστε να διατηρεί την ισορροπία της σε ένα επάγγελμα με υψηλό δείκτη στρες. Στη yoga σημασία έχει να συντονίζουμε την αναπνοή με τον εσωτερικό μας κόσμο και το σώμα μας. Στόχος μας είναι να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να βιώσει την στιγμή της ισορροπίας σε κάθε κίνηση. Κάτι που βοηθάει και στην εξισορρόπηση του συστήματός μας και οδηγεί σε αρμονία εσωτερική και εξωτερική. Πάρτε ένα ματ και αρχίστε στο σπίτι να συνδέεστε με την ύπαρξή σας. Καλή αρχή!
 

Μovement is the song of the body

 

Ιφιγένεια Τσαντίλη
Δημοσιογράφος-Επικοινωνιολόγος M.Sc.
www.ifigenia-tsantili.gr

Πηγή: Burdie.com

Σχετικά Άρθρα