Ανοίγοντας το τσάκρα της καρδιάς

Πολλές φορές νομίζουμε ότι αγαπάμε, οτι κατέχουμε το μυστικό της αγάπης, οτι εκπέμπουμε θετικότητα και φως αγάπης στους γύρω μας και απολαμβάνουμε αγάπη με όλους τους τρόπους στη ζωή μας, στην καθημερινότητά μας. Έρχονται φορές όμως που κατεβαίνουμε από το ροζ συννεφάκι και μας πλησιάζουν γκρίζες ιδέες. Είναι τότε που παλεύουμε με τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Σε αυτές τις καταστάσεις που νιώθουμε οτι κάτι έπρεπε να γίνει με διαφορετικό τρόπο ή να μην έχει γίνει καθόλου, πιάνουμε τα άκρα. Ο εσωτερικό

Πολλές φορές νομίζουμε ότι αγαπάμε, οτι κατέχουμε το μυστικό της αγάπης, οτι εκπέμπουμε θετικότητα και φως αγάπης στους γύρω μας και απολαμβάνουμε αγάπη με όλους τους τρόπους στη ζωή μας, στην καθημερινότητά μας.
Έρχονται φορές όμως που κατεβαίνουμε από το ροζ συννεφάκι και μας πλησιάζουν γκρίζες ιδέες. Είναι τότε που παλεύουμε με τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.
Σε αυτές τις καταστάσεις που νιώθουμε οτι κάτι έπρεπε να γίνει με διαφορετικό τρόπο ή να μην έχει γίνει καθόλου, πιάνουμε τα άκρα. Ο εσωτερικός διάλογος είναι εξουθενωτικός, μας συνθλίβει.
Όλα τα βλέπουμε ασπρόμαυρα χωρίς διαβαθμίσεις.
Μόλις περάσει απο το μυαλό μας οτι οι άλλοι δεν μας καταλαβαίνουν, δεν βλέπουν τα πράγματα από τη δική μας σκοπιά, αισθανόμαστε ότι δε μας αγαπούν και χάνουμε την σχέση μας με την καρδιά μας, με τα αισθήματα μας.

Περιορισμένη κατανόηση

Αντιστεκόμαστε να αποδεχθούμε μια πραγματικότητα ή μια κατάσταση τις περισσότερες φορές γιατί έχουμε περιορισμένη κατανόηση. Τότε είναι που πρέπει να ανοίξουμε τον εαυτό μας στην κατανόηση.

Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ψυχικής ανάγκης γιατί αισθανόμαστε ότι οι άλλοι δε μας καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να συντονιστούν μαζί μας, αγωνιζόμαστε με τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Αλλά η ζωή δεν είναι έτσι μονοδιάστατη.
Αν κατανοήσουμε οτι ο τρόπος που βλέπουμε αυτά που μας συμβαίνουν είναι που προκαλεί την αναταραχή μέσα μας και όχι τα ίδια τα πράγματα και οι καταστάσεις, όταν καταλάβουμε ότι η μάχη δίνεται με τον εαυτό μας, τότε μπορούμε να στρέψουμε την προσοχή μας στην πηγή για να λύσουμε το πρόβλημα. το βασικό είναι να είμαστε πρόθυμοι να κοιτάξουμε σε βάθος και πολλές φορές να αισθανθούμε συναισθήματα που μπορεί αρχικά να είναι δυσάρεστα.

Τότε μπορούμε να επιλέξουμε να διευρύνουμε το οπτικό μας πεδίο για να κατανοήσουμε όλες τις επιλογές που μπορούμε να φανταστούμε. Είναι πιθανό να ανακαλύψουμε ότι αντιστεκόμασταν χρόνια ολόκληρα σε κάτι που βασίζεται σε περιορισμένη κατανόηση και μας είναι χρήσιμο να ανοίξουμε την προθυμία μας και το τσάκρας της καρδιάς μας.

Πρόθεση θετική

Όταν είμαστε πρόθυμοι να δούμε όλες τις δυνατότητες, είμαστε επίσης πρόθυμοι να δεχτούμε ότι υπάρχει περιθώριο για περισσότερα από ό, τι μπορούμε να φανταστούμε. Μπορούμε να απελευθερώσουμε τον εαυτό μας από τα κρατήματά του και να αφήσουμε τα θετικά συναισθήματά μας να αναδυθούν και επιτέλους να σταματήσουμε να περιορίζουμε τον εαυτό μας. Μπορούμε να είμαστε απρόθυμοι να βιώσουμε απώλεια, σύγχυση, φόβο ή ακόμα και χαρά για κάποιο λόγο, αλλά όταν συνειδητοποιήσουμε ότι η κατανόησή μας ήταν περιορισμένη, επιτρέπουμε χώρο για το σύμπαν να κινηθεί στη ζωή μας.

 

Ανοίγοντας τον εαυτό μας στην προθυμία μπορεί να αισθανόμαστε ότι παραδίδουμε ή εγκαταλείπουμε όλα αυτά που πιστεύαμε. Αλλά ταυτόχρονα είναι μια πράξη θάρρους, επειδή είναι μια συνειδητή επιλογή που κάνουμε για το πώς να εφαρμόσουμε την προσωπική μας βούληση. Είναι σημαντικό επίσης να κατανοήσουμε να επιλέγουμε να κατευθύνουμε την ενέργεια μας με εστιασμένο τρόπο. Όταν κάνουμε ένα βήμα προς την προθυμία, ανοίγουμε τον εαυτό μας στην αλήθεια, τη δυνατότητα και την κίνηση της συμπαντικής ενέργειας μέσα απο τη ζωή μας.

​​​​​​

 

Επιλογή της αγάπης

"Η εμπειρία της ζωής σου σχετίζεται άμεσα με το που επιλέγεις να εστιάσεις την προσοχή σου", αναφέρει ο Ρίτσαρντ Κάρλσον στο βιβλίο του για την αυτοβελτίωση: Μην το σκέφτεσαι.. Ζήσε!Θα σου γίνει συνήθεια να σκέφτεσαι μόνο τα πράγματα που είναι πραγματικά ενδιαφέροντα και θα μάθεις να αγνοείς τα υπόλοιπα.Αυτό το είδος επιλεκτικής σκέψης δε σημαίνει άρνηση ούτε απάθεια.

'Οταν το κάνεις, ο συναισθηματικός πόνος σου εξαφανίζεται και ένα καινούριο αίσθημα υγείας και αγάπης εμφανίζεται στο προσκήνιο. Όταν επιλέγεις την αγάπη αντί για το φόβο, σταματάς να πολεμάς την ίδια σου τη σκέψη και αρχίζεις να νιώθεις πάλι καλά.​

 

​​​Η επιλογή της αγάπης δεν είναι άρνηση. Τι άλλο αρνείσαι εκτός από την πηγή του πόνου σου; Τίποτα. Αποφασίζεις συνειδητά να μη τροφοδοτείς τον πόνο σου με τη μοναδική καύσιμη ύλη του: την αρνητική σκέψη σου. Όταν το κάνεις, ο συναισθηματικός πόνος σου εξαφανίζεται και ένα καινούριο αίσθημα υγείας και αγάπης εμφανίζεται στο προσκήνιο. Όταν επιλέγεις την αγάπη αντί για το φόβο, σταματάς να πολεμάς την ίδια σου τη σκέψη και αρχίζεις να νιώθεις πάλι καλά.​​

​Το θετικό είναι ότι αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται να κάνεις! Από τη στιγμή που παίρνεις αυτή την απόφαση και της δίνεις προτεραιότητα στη ζωή σου, όλα τα υπόλοιπα τακτοποιούνται. Αυτό είναι ένα από τα ωραία υποπροϊόντα της συνειδητής επιλογής της αγάπης αντί του φόβου: τα προβλήματα που σε απασχολούσαν αρχίζουν να λύνονται από μόνα τους. Κάθε φορά που έχεις την ευκαιρία να επιλέγεις την αγάπη αντί για το φόβο και το κάνεις, τροφοδοτείς ένα νέο είδος ενέργειας στη ζωή σου, γεμάτο θετικότητα και αγάπη.

 

 

Ο Κάρλσον στο βιβλίο του μας προτρέπει να κάνουμε μια άσκηση για να καταλάβουμε τα πρακτικά οφέλη αυτής της νέας σχέσης με τον εγκέφαλό μας: Άφησε τις σκέψεις σου να ρέουν. Αν οτιδήποτε αρνητικό μπει στο μυαλό σου, αδιαφόρησε γι’ αυτό, άφησε το να περάσει και να φύγει. Επικέντρωσε την προσοχή σον στην υγιή λειτουργία σου. Πώς νιώθεις τώρα;

 

 

Η απάντηση εξαρτάται απόλυτα από το τι σκέφτεσαι. Αν οι σκέψεις σου είναι γεμάτες ελπίδα και θετικότητα, έτσι θα είναι και τα συναισθήματά σου.

Ανοίγοντας το τσάκρα της καρδιάς που βρίσκεται στο καρδιακό πλέγμα και σχετίζεται με τον αέρα και την έννοια του ανθρωπισμού, της ισορροπίας, της δοτικότητας, νιώθουμε την βαθιά αγάπη δίχως όρους. Στα σανσκριτικά το τέταρτο τσάκρα είναι το Αναχάτα που σημαίνει Ήχος που δεν ακούγεται. 

Ακούμε τον ήχο της καρδιάς μας στο βίντεο με το μάνταλα και συντονιζόμαστεμε το σμαραγδί χρώμα και το σύμπαν του οποίου είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι!

 

Ιφιγένεια Τσαντίλη

Δημοσιογράφος-Επικοινωνιολόγος M.Sc.

Σχετικά Άρθρα