5 δικαιολογίες που πρέπει να αποβάλλουμε για να είμαστε πιο χαρούμενοι

Εάν η ζωή ήταν ένα παιχνίδι Monopoly, οι δικαιολογίες θα ήταν το σήμα κατατεθέν για κάρτες τύπου «βγες από τη φυλακή». Αναβάλλουμε τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε για τον έναν ή τον άλλο λόγο και προτού το καταλάβουμε, βρισκόμαστε σε μια διαρκή κατάσταση «ξαναπήγαινε στη φυλακή». Και ενώ πιστεύουμε ότι αυτές οι δικαιολογίες, μας βοηθούν, η αλήθεια είναι ότι τελικά περιορίζουμε την ευτυχία μας. Και ποιος πραγματικά το θέλει αυτό;

 

 

Δείτε ποιες πέντε δικαιολογίες αποτελούν τροχοπέδη και δεν πρέπει να τις χρησιμοποιούμε, για να αρχίσουμε να ζούμε πραγματικά!

 

«Είμαι πολύ απασχολημένος»

Είναι η φυσική μας τάση να ζούμε τη ζωή σε καθεστώς «έλλειψης χρόνου», πηγαίνοντας πάντοτε από το ένα πράγμα στο άλλο χωρίς στιγμές παύσης. Όπως το έθεσε η Agapi Stassinopoulos σε ένα πρόσφατο δημοσίευμα της HuffPost, η πραγματική λίστα εργασιών μας δεν είναι το πρόβλημα.

«Δεν είναι ότι δεν είμαστε απασχολημένοι και δεν έχουμε πολλά να κάνουμε, αλλά είναι σαν όλο το «είναι» μας - το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα - να είναι τυλιγμένο στην καθημερινή λίστα μας και έτσι χάνουμε εντελώς την προοπτική του να έχουμε ολόκληρη την εικόνα της ζωής μας», έγραψε. Το να αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να χαλαρώσουμε, μπορεί να αποβεί ωφέλιμο για την υγεία και την ευτυχία μας, οπότε ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να απολογούμαστε για την ανάγκη μας να κάνουμε διακοπές.

 

 

«Είναι πολύ ακριβό»

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξοδεύουμε πέρα από τα όριά μας, αλλά όταν μια ευκαιρία ζωής μπαίνει στο προσκήνιο, γιατί να μην

την αδράξουμε;

Μελέτες έχουν δείξει ότι είμαστε πιο ευτυχισμένοι όταν ξοδεύουμε χρήματα σε εμπειρίες και όχι σε υλικά αγαθά. Ας επενδύσουμε σε ένα ταξίδι ή σε ένα κονσέρτο, για παράδειγμα.

 

«Δεν μπορώ να πάρω άδεια»

Εάν είμαστε συνεχώς συνδεδεμένοι με την εργασία μας, αργά ή γρήγορα η εξάντληση θα κάνει την εμφάνισή της. Βρίσκοντας λίγο χρόνο για διακοπές - είτε πρόκειται για μια εβδομάδα είτε για ένα Σαββατοκύριακο - όχι μόνο αυξάνονται τα επίπεδα ευτυχίας μας, αλλά μπορεί αυτή να είναι η τέλεια ευκαιρία για επαναφόρτιση της ενέργειας στον οργανισμό μας.

 

 

Κλείστε τα τηλέφωνά σας, ξεχάστε τα email σας και απλά να είστε με τον εαυτό σας. Θα είστε πολύ πιο παραγωγικοί όταν επιστρέψετε.

 

«Δεν ξέρω πώς»

Η δοκιμή νέων εμπειριών μπορεί να σας τρομάξει, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να νιώσετε απίστευτη απελευθέρωση. Όπως επεσήμανε η συγγραφέας Jan Cloninger σε ένα άρθρο της HuffPost του 2013, ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που οι άνθρωποι δεν διαλογίζονται, είναι επειδή δηλώνουν ότι δεν ξέρουν πώς γίνεται αυτό και απλά παραιτούνται από την προσπάθεια.

«Η γνωστή φράση "η πρακτική τελειοποιεί" δεν είναι τυχαία, χρησιμοποιείται επειδή είναι όντως έτσι. Και μόλις δοκιμάσετε κάτι καινούργιο, θα βελτιώσετε τον εαυτό σας και την ικανότητά σας να αισθάνεστε χαρά.

 

«Μπορώ να το κάνω αργότερα»

Πόσες φορές έχουμε αναβάλει τα όνειρά μας; Βαραίνουμε από τις λίστες των υποχρεώσεών μας που ξεχνάμε τις λίστες με τους στόχους μας, οπότε πριν να το καταλάβουμε, έχει περάσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας.

 

 

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ύπαρξη συγκεκριμένων στόχων και η επίτευξή τους μπορεί να ενισχύσει την ευτυχία μας. Είτε πρόκειται για ένα ταξίδι που σχεδιάζεις, είτε απλά σκέφτεσαι να κάνεις κάποιον να χαμογελάσει, μην το αναβάλλεις για αργότερα. Άλλωστε, η αναβλητικότητα, τελικά, δεν μας κάνει καλό.

 

Επιμέλεια: Ιφιγένεια Τσαντίλη

Δημοσιογράφος- Επικοινωνιολόγος M.Sc.

https://ifigenia-tsantili.gr

πηγή: HuffPost

Σχετικά Άρθρα