Tατουάζ, τέχνη ή απόδραση;

 

 

Το τατούαζ είναι μια τέχνη που γίνεται πάνω στο σώμα για να εκφράσει τις ποικίλες διαδραστικές εκφάνσεις της ψυχής. Στο tattoo, καμβάς είναι το δέρμα που πάνω του χαράζεις ονόματα, σύμβολα, υποσχέσεις και προσδοκίες. Είναι ένας χάρτης μαγικού ταξιδιού της ζωής μας, ένα μέσο για να αποδράσουμε από το σύστημα, από το κατεστημένο.

Όπως και αν το ορίσουμε, θέλει την συναίνεση του σώματος για να υλοποιηθεί, πρέπει το​​​​​σώμα να αντέξει τον πόνο και την ταλαιπωρία που υφίσταται για να περάσει ένα τατουάζ στην ιστορία της τέχνης ή να γίνει σύμβολο αντίδρασης στις κοινωνικές συμβάσεις.

Βελόνες, μελάνι, ηλεκτρικό εργαλείο και σήμερα το λέιζερ είναι τα μέσα γι αυτήν την πανάρχαια και ιερή τελετή.

 

Σε παλαιότερες εποχές οι τεχνήτες είχαν βελόνες από σκληρό αγκάθι ψαριού ή από
κόκαλο τις οποίες χτυπούσαν με σφυρί πάνω στο δέρμα. Κάποιες φυλές ακόμα και σήμερα στην Πολυνησία (Μαορί και Ταϊτή) , στην Ιαπωνία, αλλά και Ινδιάνοι της Αμερικής χρησιμοποιούν τον αρχαίο, παραδοσιακό τρόπο χτυπήματος των σχεδίων.

 

 

Το τατουάζ λέγεται ότι πρωτοεμφανίστηκε στην Ιαπωνία της Παλαιολιθικής εποχής, γύρω στην 8 η χιλιετία π.Χ. Πολλοί άλλοι πολιτισμοί το υιοθέτησαν αργότερα σε όλες τις ηπείρους, κυρίως όμως στην Ασία και την Ωκεανία. Επίσης παρουσιάζεται σε αιγυπτιακές
μούμιες αλλά και σε ευρωπαϊκές φυλές, όπως οι Κέλτες, οι Γαλάτες και οι Γερμανοί.

Στον ελλαδικό χώρο, ο μινωικός και ο κυκλαδικός πολιτισμός παρουσιάζουν σημαντικές ενδείξεις σωματικής διακόσμησης

 

 

Από τον καιρό των πειρατών, που αλώνιζαν τις θάλασσες και έκαναν τατούαζ για να δηλώνουν το εφήμερο της ζωής τους που ήταν επικίνδυνη και άστατη, μέχρι σήμερα που το τατουάζ δείχνει κοινωνική θέση ή στάση ζωής, η ανάγκη για να εκφραστούμε μέσα
από ένα τατουάζ είναι αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου.

Σε όλους τους λαούς παγκόσμια αυτή η τάση είναι εμφανής και αναμφισβήτητα είναι ο πιο άμεσος τρόπος να εκφράσει κάποιος αυτό που τον πιέζει ή τον ευχαριστεί και τα δυο στο έπακρο, αφού φτάνει στο σημείο να το εκδηλώσει χαράζοντας το πάνω στο σώμα του.

 

Tatto o land είναι ο τόπος συνάντησης αυτής της ανεξίτηλης στο χρόνο ιστορίας με τέρατα μυθικά και ήρωες της θάλασσας στην κλασική τεχνική, αλλά και με γεωμετρικά σχήματα που απεικονίζουν
γεωμετρικούς κώδικες και εκφράζουν την σχέση του ανθρώπου με το  σύμπαν, για παράδειγμα, στην εντυπωσιακή ινδική τεχνοτροπία Ιερής Γεωμετρίας. Στα m and ala που χαράσσουμε συμβολίζεται η ολότητα και η σύνδεση μας με την ενέργεια που μας περιβάλλει.

 

 

Ο άνθρωπος από την φύση του θέλει να αφήνει τα ίχνη του παντού στους άλλους ανθρώπους, στο περιβάλλον και στο σώμα του. Δηλώνει έτσι την παρουσία του και την δύναμή του, το πέρασμά
του από την ζωή, την σχέση με το υλικό του κομάτι. 

 

 

Τατουάζ στο σώμα και την ψυχή Τι αναζητά σήμερα ο άνθρωπος; Ποινή ή τιμωρία ; Ευχαρίστηση ή κραυγή διαμαρτυρίας; Να είσαι αυθεντικός επιβάλλουν οι καιροί και να μεγαλώνεις τα νιάτα σου με δικό σου στυλ. Κρατάς φιλίες και προχωράς.
Κάποτε ήταν ανδρικό προνόμιο τώρα και οι γυναίκες το δοκιμάζουν, ίσως οι πιο εκκεντρικές ή οι πιο ατρόμητες που δεν φοβούνται τον πόνο.​​​​​​

Περπατώντας με τακούνια οι γυναίκες αντέχουν για χάρη της θηλυκότητας να ταλαιπωρούν το σώμα τους, οπότε τι ψυχή έχει ένα τατούαζ, το αντέχουν.

 

Μεταφυσική σχέση ανάμεσα στα σύμβολα,τις λέξεις και τις εικόνες που χαράζει ο καλλιτέχνης στο δέρμα μας και ναι διακινδυνεύουμε σαν τυφλοί ακροβάτες, όλοι κινδυνεύουμε αλλά όχι από ένα tattoo.

 

 

Ακόμα θέλουμε να σημαδεύουμε το χώρο μας, και το σώμα μας, είναι μια δική μας επιλογή. Θυσία σε μια εμπειρία, σε μια ιδέα που θέλουμε να μείνει για πάντα εκεί χαραγμένη, να μας σημαδεύει στο πέρασμα του χρόνου.

Επικοινωνία μεταξύ μας που χάνεται όταν τελειώνει η φυσική μας παρουσία και το έργο καταστρέφεται. Μέχρι τότε το τατουάζ λέει την ιστορία του, μεγάλη ή μικρή δεν έχει σημασία. Η εμπειρία μετράει και πρέπει να είμαστε σίγουροι γι ´ αυτό που θέλουμε να χαράξουμε γιατί θα είναι εκεί να μας θυμίζει την επιλογή μας.

Τελικά είτε είναι τέχνη είτε απόδραση, το Tatto o είναι για πάντα.

 

 

Ιφιγένεια Τσαντίλη
Δημοσιογράφος- Επικοινωνιολόγος M .S c .
www.ifigenia-tsantili.gr

 

 

 

Σχετικά Άρθρα