Πώς να μείνετε νέοι στην 3η ηλικία

Καλοκαίρι στη πόλη το 2019. Πολιτικά σενάρια παντού, αλλά ο υδράργυρος δεν γνωρίζει από πολιτική και οικονομική κρίση, από εκλογές.

Η θερμοκρασία ανεβαίνει στα κόκκινα όπως και τα δάνεια που δεν δείχνουν να μειώνονται.

Ο ήλιος ψηλά και πάω για μια γρήγορη βουτιά πριν με καταπιεί η πόλη. Και μένω βουβή να κοιτάζω τις στρατιές από τους εφήβους της τρίτης ηλικίας να περπατούν δύο δύο και να στηρίζονται στο δικό τους άνθρωπο, τον φίλο, το σύντροφο, τον εγγονό τους.

´Ηρεμα, αργά αλλάζουν ρούχα, βγάζουν τα παπούτσια. Φιγούρες ιδιαίτερες σαν από ταινία του Φελίνι, οδεύουν προς το νερό. Σιγά σιγά, σε ένα ρυθμό που δείχνει να πηγαίνει κόντρα στον άνεμο που φυσάει και σηκώνει λίγο την άμμο.

 

 

Ο ήλιος που ασημίζει στο νερό. Τα άσπρα τους μαλλιά να ανεμίζουν και τα καπελάκια που φορούν οι κύριες σα βούλες πάνω στο μπλε καμβά της θάλασσας, μου θυμίζουν τους στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη από το Μεγάλο μας Τσίρκο:

 

«Και παν και πάνε
 

και σ’ αναζητάνε
 

ώρα τους καλή ...»

​​​​​​

 

Οι στρατιές των ηλικιωμένων στηρίζουν τη σύγχρονη οικογένεια, ειδικά στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης. Δεν είναι απόμαχοι της ζωής οπως τους λέγαμε αλλά η ανάγκη τους έκανε μάχιμους, αφού κρατούν ακόμα τα νοικοκυριά ζωντανά, συντηρούν τον κοινωνικό ιστό με τις συντάξεις και το χρόνο που διαθέτουν. 
 

Άλλωστε η βραδύτητα με την οποία κινούνται έχει μια δυναμική αξιοσημείωτη.

Είναι μια επικούρεια στάση απέναντι στη ζωή που επεσήμανε και ο Μίλαν Κούντερα στο βιβλίο του "Βραδύτητα". Ο συγγραφέας αποδεικνύει ότι βραδύτητα είναι ο ρυθμός της απόλαυσης και της μνήμης και ταχύτητα ο ρυθμός της μη ικανοποίησης και της λήθης.

Αυτοί οι "γερασμένοι" έφηβοι ακόμα απολαμβάνουν τη θάλασσα και τον ήλιο και παν και πάνε σε ένα αύριο που δεν γνωρίζουν, αλλά δεν τους νοιάζει, απλά γιατί ξέρουν να ζουν και να απολαμβάνουν την κάθε στιγμή. 

 

 

 

 

Άλλωστε η θαλασσινή αύρα, όλοι γνωρίζουμε ότι ανανεώνει τα κύτταρά μας. Το μαγνήσιο σε συνδυασμό με την βιταμίνη C, που περιέχει το θαλασσινό νερό, δημιουργούν μια ασπίδα για το ανοσοποιητικό και τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, που θα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη όταν έρθει και πάλι ο χειμώνας. Επίσης το κολύμπι έχει ιαματικές ιδιότητες για τις αρθρώσεις, γιατί το θαλασσινό νερό εκτός από ιώδιο περιέχει και ασβέστιο και είναι η καλύτερη άσκηση για να μένουμε πάντα νέοι σε κάθε ηλικία.

Αφιερωμένο σε όλους όσους ξέρουν να χαίρονται τα αγαθά της φύσης και επιμένουν να αγωνίζονται μέσα στη βραδύτητα της τρίτης νεότητας.

 

 

Γράφει η Ιφιγένεια Τσαντίλη

Δημοσιογράφος - Επικοινωνιολόγος M.Sc

ifigenia-tsantili.gr

 

 

Σχετικά Άρθρα