6+1 συμβουλές για να ενεργοποιήσουμε τον οργανισμό μας, από το κανάλι Body in Balance Greece

Τα νέα έρχονται καταιγιστικά από όλες τις πλευρές του πλανήτη. Ο κορονοϊός εγκαταστάθηκε στη ζωή μας και μετατρέπει σε μονάδα εντατικής παρακολούθησης την καθημερινότητά μας. Νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κάθε λεπτό και ο αριθμός των νοσούντων αυξάνει, ενώ στο τέλος σχεδόν κάθε είδησης, μας αναφέρουν τον αριθμό των νεκρών. Καθημερινό προσκλητήριο και εμείς να δηλώνουμε ‘’παρών’’ και ‘’παρούσα’’ σε κάθε αναμέτρηση, όσοι ακόμα είμαστε σπίτι, σιωπηλοί θεατές της πανδημίας. 

Είναι στη φύση μας να επιβιώνουμε και πώς αλλιώς να το κάνουμε, αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας, πέρα από τους πολιτικούς που τα επιβάλλουν για την ασφάλειά μας. Εμείς οι ίδιοι αποφασίζουμε να μετατρέψουμε τον εφιάλτη σε ευκαιρία. Και ανακαλύπτουμε τρόπους.

 

 

 

  • Η φύση είναι η λύση

Το έλεγε και ο Ιπποκράτης στην αρχαιότητα. Στη φύση θεραπευόμαστε και προλαμβάνουμε κάθε ίωση. Οπότε, είναι σημαντικό για να ενισχύσουμε την βιταμίνη D στον οργανισμό μας να καθόμαστε στον ήλιο και να απολαμβάνουμε τη ζεστασιά και τη φροντίδα του, τώρα που δεν είναι τόσο δυνατές οι αχτίνες του. Πάντα με αντιηλιακή προστασία.

  • Τρέξιμο και περπάτημα

Όσο μπορούμε, έστω και για λίγα λεπτά καθημερινά, κάνουμε βόλτες σε βουνό ή θάλασσα, για να παίρνουμε οξυγόνο, να τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με ιόντα. Μια βόλτα στη φύση είναι ό,τι χρειαζόμαστε για να πάρουμε αντισώματα και δύναμη για κάθε δυσκολία.

Βέβαια, φροντίζουμε να είμαστε μακριά από αν-θρώπους που κάνουν το ίδιο με εμάς.

Δεν συνωστιζόμαστε και κρατάμε ασφαλείς αποστάσεις.

 

 

 

Αν δούμε ότι έχει κόσμο στο βουνό ή στην παραλία, φεύγουμε και επιστρέφουμε κάποια άλλη στιγμή, ακολουθώντας και τους κανόνες πρόληψης.

  • Προσέχουμε την διατροφή μας

Πίνουμε περισσότερο νερό και τρώμε περισσότερα φυλλώδη λαχανικά, καρότα, πορτοκάλια, λεμόνια και τζίντζερ για να παίρνουμε τις απαραίτητες βιταμίνες. Ξηροί καρποί, βότανα, χυμοί φρούτων, σαλάτες και όσπρια συνιστούν οι ειδικοί να είναι καθημερινά στη διατροφή μας, γιατί ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

 

 

  • Ύπνος αντί για φάρμακα

Κοιμόμαστε πάνω από 6 ώρες ημερησίως, λένε οι γιατροί, ώστε να προλάβει ο οργανισμός να ξεκουραστεί επαρκώς και να έχει καλύτερη άμυνα.

 

 

 

  • Ελαττώνουμε το αλκοόλ.  

Είναι γνωστό ότι η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ βλάπτει όλα σχεδόν τα βασικά όργανα του σώματος και όχι μόνο το ήπαρ. Τα νεφρά και το πάγκρεας ακολουθούν. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση. Επίσης, η παρατεταμένη βλάβη στους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, οδηγεί συχνά σε άγχος, κατάθλιψη, απώλεια μνήμης και σε απότομες αλλαγές συμπεριφοράς και διάθεσης. Αν το συνδυάσουμε και με τον εγκλεισμό, λόγω της παρούσας κατάστασης, το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό στη διάθεσή μας. Οπότε, συνιστούν οι ειδικοί να περιοριστούμε σε ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα.

  • Μειώνουμε τα επίπεδα του στρες

Ακούμε μουσική, αποφεύγουμε να ανταλλάσσουμε αρνητικές ειδήσεις μεταξύ μας. Όσο και αν δεν γνωρίζουμε προσωπικά τους ανθρώπους που χάνουν τη μάχη με τον κορονοϊό, η είδηση κάθε θανάτου, μας γεμίζει με αγωνία και θλίψη. Βομβαρδιζόμαστε με τραγικές ειδήσεις όλη την ημέρα και ενώ θεωρητικά δεν είμαστε σε πόλεμο, ο οργανισμός μας το βιώνει ως καθημερινή επίθεση, με τα ίδια αποτελέσματα στην ψυχολογία μας, που προκαλεί ένας πόλεμος. Βλάπτεται το ηθικό μας και πέφτει η άμυνα του οργανισμού. Αντί για θλιβερές ειδήσεις, καλό είναι να διαβάζουμε βιβλία, που ανοίγουν νέους ορίζοντες.

Είναι επίσης ευκαιρία να ασχοληθούμε με κάποια τέχνη. Η θεραπεία μέσω τέχνης έχει θεαματικά αποτελέσματα στον ψυχισμό μας. Πειραματιζόμαστε με τεχνικές που αγαπάμε και μας δίνουν αισιοδοξία, ενώ κυλά ευχάριστα ο χρόνος μέσα στο σπίτι όπου αναγκαστικά περνάμε τις ημέρες μας. Τέλος, μπορούμε να κάνουμε yoga για να έχει το σώμα μας ευλυγισία και διαλογισμό για να ηρεμεί το πνεύμα μας. Κάποιοι επιλέγουν την προσευχή, γιατί έχει καταγραφεί επιστημονικά ότι ισορροπεί τα ημισφαίρια του εγκεφάλου και φέρνει ψυχική ευφορία και αγαλλίαση.

 

 

Τώρα, που και η χώρα μας είναι σε καραντίνα, ανακαλύπτουμε πάλι τις αξίες μας. Στρεφόμαστε στον εσωτερικό μας κόσμο και παρατηρούμε. Συνδεόμαστε με το περιβάλλον μας. Ανακαλύπτουμε τις κρυφές δυνάμεις μας. Καταγράφουμε τα συναισθήματά μας: τον φόβο, το θυμό, τη σύγχυση και την ανησυχία, που εναλλάσσονται με την ανεκτικότητα, την τρυφερότητα, την συμπόνια, την αλληλεγγύη. Επιβιώνουμε και εξελισσόμαστε, γιατί είναι καταγεγραμμένη στο DNA μας, η εξελικτική μας πορεία.

 Ψύχραιμα, θα τα καταφέρουμε, αν προσέχουμε τις οδηγίες των ειδικών. Μένουμε σπίτι και γυμναζόμαστε καθημερινά με το κανάλι Body in Balance Greece. Εκπέμπει στο 456 της Cosmote TV και φέρνει στην ασφάλεια του σπιτιού μας τους μεγαλύτερους fitness coaches, yoga instructors, δασκάλους χορού του κόσμου, για να βοηθήσουν να διατηρήσουμε τη σωματική μας δύναμη.

 Το τηλεοπτικό κανάλι που φροντίζει για τη σωματική και ψυχική μας υγεία και ευεξία, φιλοξενεί γιατρούς, διατροφολόγους, φιλοσόφους, ψυχολόγους και ειδικούς επιστήμονες καθημερινά σε 24ωρη βάση και προσφέρει εκπομπές για να αναζωογονήσουμε τον οργανισμό μας και να ενδυναμωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τη νέα πραγματικότητα.

 Δεν φοβόμαστε, προστατευόμαστε, αλλά δεν υποτιμούμε και την κατάσταση. Ενεργούμε με σύνεση και προσέχουμε, για να μειώσουμε στο ελάχιστο την εξάπλωση του κορονοϊού, ώστε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας. Δραστηριοποιούμαστε για να έχουμε ένα υγιές και ασφαλές αύριο!

 

 

Ιφιγένεια Τσαντίλη

Δημοσιογράφος-Επικοινωνιολόγος M.Sc.

www.ifigenia-tsantili.gr

Σχετικά Άρθρα