Πώς το αδυνάτισμα βοηθάει να έχετε υγιή γόνατα!

Θέλετε να βρείτε έναν τρόπο να μειώσετε τον πόνο από τα γόνατά σας όταν πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ);

Μία λεπτότερη μέση είναι η απάντηση.

Εάν είστε υπέρβαροι, μπορείτε να μειώσετε τον πόνο όταν χάσετε λίγα κιλά. Ένας πιο "αδύνατος" εσείς μπορεί να ελαττώσει την πίεση στις αρθρώσεις σας, να μειώσει τη φλεγμονή και να σας βοηθήσει να νιώθετε καλύτερα.
Ακόμα κι αν δεν έχετε ΟΑ γόνατων, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ελέγχοντας το βάρος σας.

 

Γιατί το σωματικό βάρος έχει σημασία;

Όταν περπατάτε, οι αρθρώσεις σας δέχονται πίεση. Σε κάθε βήμα, στο γόνατό σας εξασκείται μια δύναμη ίση με 3-6 φορές το βάρος σας. Άρα 10 κιλά επιπλέον επιβάρυνουν το κάθε γόνατό σας 30-60 κιλά μόνο κατά τη βάδιση, πόσο μάλλον όταν κινείστε σε κεκλιμένα επίπεδα ή ανεβοκατεβαίνετε σκάλες, όταν σηκώνεστε ή όταν κάθεστε.

 

 

Αν κάνετε μόνο ένα βήμα την ημέρα, μπορεί να μην είναι μεγάλη υπόθεση, αλλά μάλλον κάνετε χιλιάδες, πράγμα που σημαίνει μεγάλη επιβάρυνση στα γόνατά σας. Όσο περισσότερο ζυγίζετε, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση με μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα τον ερεθισμό, τον πόνο και το οίδημα.

Όταν χάσετε λίγα κιλά, δεν θα αντιστρέψετε την ΟΑ σας ούτε θα δημιουργήσετε νέο χόνδρο, αλλά μπορεί ελαττώσετε τα συμπτώματά σας και να αποτρέψετε τη μεγαλύτερη φθορά στις αρθρώσεις σας.

 

Πόσα κιλά πρέπει να χάσω;

Ακόμη και μικρές αλλαγές στο βάρος σας μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Εάν ρίξετε μόνο 1 κιλό θα αποφορτίσετε τουλάχιστον κατά 4 κιλά τα γόνατά σας.
Όσο προσεγγίζετε το φυσιολογικό σας βάρος, χάνοντας κιλά, τόσο το καλύτερο.

Πρακτικά, εάν είστε υπέρβαροι, να επιδιώξετε να χάσετε το 10% του σημερινού σας βάρους. Οι μελέτες πιστοποιούν ότι οι άνθρωποι που έχασαν τουλάχιστον το 10% του βάρους τους είχαν βελτίωση στον πόνο και τη λειτουργικότητα.

Προσπαθήστε να ορίσετε έναν στόχο 10% για τον εαυτό σας. Για παράδειγμα, εάν ζυγίζετε 100 κιλά τώρα, προσπαθήστε να χάσετε 10 κιλά. Στόχος για απώλεια 1-2 κιλά την εβδομάδα.

Το φθινόπωρο είναι μια καλή ευκαιρία να πιούμε πιο πολύ νερό και φυσικούς χυμούς, να φάμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, πιο ελαφριά φαγητά, να κινηθούμε περισσότερο.
Μη χάσετε την ευκαιρία για να κάνετε μια νέα αρχή !

 

Πηγή: Κωνσταντίνα Α. Κούρου
Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Σχετικά Άρθρα