Πολεμικές τέχνες των Samurai: Kendo, Iaido, Jodo

Το Furyu Dojo Athens συμμετείχε στην Παγκόσμια Ημέρα Ευεξίας 2018 με την ομάδα του που αποτελείται από τους: Σ.Γ. Δροσουλάκης, Α. Καραγιάννης, Θ. Μασλαρινός, Α. Λαμπρόπουλος, Ε. Κοντοπίδη, Χ. Παπαδοπούλου, Α. Κορομηλάς. Τα γυρίσματα του Body in Balance έγιναν στην Γλυπτοθήκη Διονύσου υπό την αιγίδα του Δήμου Διονύσου.

 

 

Καμμία Πολεμική Τέχνη, B udo, δεν συμβολίζει καλύτερα το πνεύμα των πολεμιστών Samurai από την Ατραπό του Ξίφους, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από το Kendo, το Iaido και το Jodo.

Στο Kendo, δύο ξιφομάχοι, φέροντες κατάλληλο εξοπλισμό και με την χρηση ενός ξίφους από μπαμπού, shinai, προσπαθούν να επιφέρουν ζωτικά κτυπήματα / ”κοψίματα” (yuk o datotsu) ο ένας επί του άλλου.

Στο Iaido, ο ασκούμενος, οπλισμένος με ένα ιαπωνικό ξίφος, katana, με μία γρήγορη και σωστά χρονισμένη ξιφούλκυση υπερισχύει του αντιπάλου, οπλισμένου επίσης με ξίφος, σε μία κίνηση.

Στο Jodo, o ασκούμενος χρησιμοποιεί το Jo ( κυλινδρική ξύλινη ράβδος μήκους 128εκ & πάχους 2,5 εκ) προκειμένου να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο, οπλισμένο με Ιαπωνικό ξίφος, tachi.

 

 

Μέσα από την εξάσκηση στις Τέχνες του Ξίφους, ο ασκούμενος σφυρηλατεί το πνεύμα του και καλλιεργεί εκείνες τις πλευρές του χαρακτήρα του, οι οποίες θα τον κάνουν ένα χρήσιμο μέλος στην κοινωνία. Και είναι αυτό που τις ξεχωρίζει από τα sport, δραστηριότητες οι οποίες ψυχαγωγούν και ξεκουράζουν το πνεύμα.

 

Μέσα και στις τρεις τέχνες υπάρχει η αγωνιστική διάσταση, που εκφράζεται μέσα από την συμμετοχή σε αντίστοιχες ναγωνιστικές δραστηριότητες, όμως αυτό δεν είναι ο σκοπός αλλά ένα μέσον, ένα στοιχείο της πορείας, στην Ατραπό, προς τον στόχο.

 

 

Σπύρος Γ. Δροσουλάκης
Furyu Dojo Athens
www.furyu-dojo.org

Σχετικά Άρθρα