Homo Sapiens. ΝΕΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑΣ

Η ανακάλυψη του κρανίου «Απήδημα 1» στην Ελλάδα, το αρχαιότερο δείγμα Homo sapiens σε όλη την Ευρασία, ρίχνει φως στα δεδομένα για την προϊστορία του ανθρώπινου είδους σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η ανακοίνωση από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την διακεκριμένη Ελληνίδα παλαιοανθρωπολόγο Κατερίνα Χαρβάτη του Senckenberg Centre for Human Evolution and Palaeoenvironment at the University of Tuebingen (HEP), μεταδίδεται διεθνώς και δείχνει πώς ο άνθρωπος εξαπλώθηκε στην Ευρώπη. Μπορεί να αναδιαμορφώσει τις θεωρίες σχετικά με την ιστορία του είδους μας, γράφουν οι Νew York Times.

Με την ερευνητική μέθοδο της Τρισδιάστατης Μορφομετρίας που ανέπτυξε η διαπρεπής Ελληνίδα ερευνήτρια, έκανε, μεταξύ άλλων, εικονική ανακατασκευή των κατεστραμμένων τμημάτων του κρανίου, διεξήγαγε συγκρίσεις με άλλα ανθρώπινα απολιθώματα και χρησιμοποίησε μία υψηλής ακριβείας ραδιομετρική μέθοδο χρονολόγησης, προκειμένου να καθορίσει την ηλικία του.

 

© Κατερίνα Χαρβάτη, Πανεπιστήμιο του Tübingen

 

Μέχρι σήμερα τα παλαιότερα απολιθώματα ανατομικά σύγχρονων ανθρώπων είναι τα απολιθώματα Omo τα οποία έχουν ηλικία 195.000 χρόνων, αναφέρουν επιστήμονες.

Η ανακάλυψη του κρανίου 210.000 χρόνων στην Μάνη, το αρχαιότερο απολίθωμα Homo Sapiens που βρέθηκε στην Ευρώπη, αλλάζει τα δεδομένα και ρίχνει φως σε επιστημονικές παραδοχές ότι οι πρώιμοι Homo Sapiens μετανάστευσαν εκτός Αφρικής νωρίτερα απ΄ότι πιστεύαμε μέχρι τώρα. Ο όρος ανατομικά σύγχρονοι άνθρωποι (anatomically modern humans) στην παλαιοανθρωπολογία, αναφέρεται στα πρώιμα μέλη του Homo sapiens με εμφάνιση σύμφωνη με τον φαινότυπο των σύγχρονων ανθρώπων.

Οι ανατομικά σύγχρονοι άνθρωποι εξελίχτηκαν από τους αρχαϊκούς Homo sapiens κατά την Μέση Παλαιολιθική, περίπου 200.000 χρόνια πριν.

Το παλαιότερο δείγμα σύγχρονου ανθρώπου εκτός Αφρικής, είναι το κρανίο 210.000 ετών που ανακαλύφθηκε στο σπήλαιο Απήδημα της Μάνης, σύμφωνα με τις δηλώσεις της διεθνούς ομάδας επιστημόνων με επικεφαλής την καθηγήτρια Κατερίνα Χαρβάτη. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Μια προηγούμενη επιστημονική ανακοίνωση από Ομάδα επιστημόνων τον Ιούνιο 2017 στο Nature, αναφέρθηκε σε απολιθώματα που είναι παλαιότερα κατά τουλάχιστον 100.000 χρόνια από τα αρχαιότερα μέχρι σήμερα που είχαν αποδοθεί στον Homo sapiens, τα οποία προέρχονταν από την Ανατολική Αφρική (περιοχή Όμο Κιμπίς της Αιθιοπίας) και χρονολογούνταν προ περίπου 195.000 ετών.

Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η εξελικτική ανάπτυξη των προγόνων μας δεν είχε περιορισθεί στην υπο-σαχάρια Αφρική, αλλά πιθανότατα απλωνόταν σε όλη την «μαύρη» ήπειρο.
 

Οι επιστήμονες - μεταξύ των οποίων και η Ελληνίδα, Κατερίνα Χαρβάτη, ανακάλυψαν στην περιοχή Τζεμπέλ Ιρχούντ του Μαρόκου τα απολιθώματα τουλάχιστον πέντε προγόνων μας, τα οποία έχουν ηλικία περίπου 300.000 ετών. Θεωρούνται τα αρχαιότερα ευρήματα από Homo sapiens (τον «έμφρονα» άνθρωπο) που έχουν βρεθεί ποτέ.

Η πρόσφατη επιστημονική ανακοίνωση για το κρανίο στο σπήλαιο Απήδημα της Μάνης φέρνει στο φως σημαντικές ανακαλύψεις για τις μετακινήσεις των Homo Sapiens από την Αφρική στη Νοτιοανατολική Ευρώπη γενικότερα και ειδικότερα η περιοχή της σημερινής Ελλάδας, η οποία αποτέλεσε σημαντικό διάδρομο για την εξάπλωση των πρώτων αυτών «μεταναστών» από την Αφρική.

 

 

«Έχουμε τον αρχαιότερο σύγχρονο άνθρωπο εκτός Αφρικής, που μεταφέρει την άφιξη του Homo sapiens στην Ευρώπη περισσότερο από 150 χιλιάδες χρόνια νωρίτερα απ' ό,τι νομίζαμε μέχρι τώρα. Η δουλειά αυτή είναι αποτέλεσμα 25 χρόνων έρευνάς μου στην Αφρική, στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Ως Ελληνίδα, εύχομαι η έρευνα στην Ελλάδα να συνεχιστεί, καθώς πιστεύω ότι η χώρα μας έχει ακόμα πολλά να δώσει στο χώρο της παλαιοανθρωπολογίας», δήλωσε χθες στην Athens Voice η κα Χαρβάτη, η οποία συμμετείχε και στην προπέρσινη ανακοίνωση για τα ευρήματα στην Αφρική. Η ερευνήτρια συνεχίζει τις συνεργασίες που έχει εδώ και χρόνια με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως και με την ελληνική Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας.

Αυτή η νέα ανακοίνωση υπογραμμίζει τη σημασία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην εξέλιξη του ανθρώπου. Συνεπώς η αναζήτηση για την κοιτίδα της ανθρωπότητας συνεχίζεται και η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο των επιστημονικών ανακαλύψεων.

 

Ιφιγένεια Τσαντίλη

Δημοσιογράφος- Επικοινωνιολόγος M.Sc.

www.ifigenia-tsantili.gr/

 

ΠηγέςΑΘΗΝΑΪΚΟ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Senckenberg center for human evolution and palaeoenvironment

Wikipedia

nature.com

 

Σχετικά Άρθρα