Επιστροφή στη φύση για υγεία και ευεξία

Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας. Μακριά από το φυσικό περιβάλλον ο άνθρωπος δέχεται και προσφέρει γνώσεις από και προς κάθε μεριά του πλανήτη. Ζούμε στην εποχή της ταχύτητας, όπου ο χρόνος είναι χρήμα και πρέπει διαρκώς να τον αξιοποιούμε για να έχουμε παραγωγικά αποτελέσματα. Όλα αυτά έχουν επηρεάσει την σωματική και την ψυχική μας υγεία σε μεγάλο βαθμό γιατί έχουμε απομακρυνθεί από τη φύση και τους ρυθμούς της.

 


 

Ο χρόνος που αφιερώνουμε στη φύση έχει θετική επίδραση στην υγεία μας, ενώ το να ξοδεύουμε μεγάλο μέρος της ζωής μας στον υπολογιστή ή παρακολουθώντας τηλεόραση, μας απομονώνει από την φυσική δράση και τα θετικά της αποτελέσματα. Αυτή η εξάρτηση από τα ηλεκτρονικά μέσα και η μη χρήση του ελεύθερου χρόνου μας στην ύπαιθρο, δημιουργεί επιβλαβείς συνέπειες για την ψυχική, συναισθηματική και σωματική υγεία μας.

 


 

«Οι άνθρωποι επιθυμούμε μια σύνδεση με τη φύση και η επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει ότι η σύνδεση αυτή αυξάνει την ψυχική υγεία και την πνευματική και ψυχολογική ανάπτυξη. Έχει παρατηρηθεί ότι μειώνει το άγχος, δημιουργεί μια αίσθηση του ανήκειν και μια βελτιωμένη αυτοπεποίθηση και αυτοπειθαρχία. Οταν βρίσκεσαι έξω στη φύση απολαμβάνεις μεταξύ άλλων και τα οφέλη από το φυσικό ηλιακό φως, το οποίο παρέχει στο σώμα την απαραίτητη βιταμίνη D που επιδρά στην σταθεροποίηση των επιπέδων της μελατονίνης» αναφέρει η Andrea Nison.

 


 

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι υπάρχουν αόρατες χημικές ευεργετικές ουσίες μέσα στα δάση τα οποία είναι αιθέρια έλαια από ξύλο. Αυτά τα έλαια απελευθερώνονται από τα δέντρα και είναι γνωστό ότι μειώνουν τις ορμόνες του στρες, μειώνουν το άγχος και βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα απλά εισπνέοντας τον φρέσκο αέρα του δάσους. Η επίσκεψη σε δάσος είναι παρόμοια με τη φυσική αρωματοθεραπεία και αυτή η θεραπεία στο δάσος είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς η υγεία μας εξαρτάται από την σχέση μας με το φυσικό μας περιβάλλον.

Είναι σημαντικό να περνάμε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους σε ένα φυσικό περιβάλλον, αναπνέοντας καθαρό αέρα και απολαμβάνοντας τους φυσικούς ήχους και τις μυρωδιές από τα φυτά, τα λουλούδια και τα ζώα. Τώρα που ο καιρός έχει αλλάξει σε θερμότερες και μακρύτερες μέρες, θα είναι ευκολότερο να βγούμε έξω για να απολαύσουμε τη φύση και να αποκομίσουμε τα οφέλη για την υγεία μας. 

 


 

Ακόμα κι αν το πλησιέστερο δάσος μπορεί να απέχει χιλιόμετρα από το σημείο όπου εργάζεστε ή ζείτε, βρίσκοντας λίγα λεπτά όλη την ημέρα για να είστε έξω στον ήλιο και στον καθαρό αέρα, θα σας προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία τόσο την συναισθηματική όσο και την σωματική. Επιστροφή στη φύση για να χαρούμε οκά όσα έχει να μας προσφέρει ωστε να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας και να φορτώσουμε τις μπαταρίες μας και να πάρουμε μια ανάσα από τον απαιτητικό τρόπο ζωής που έχουμε στις μεγαλουπόλεις.

 

 
 

Μην ξεχνάμε ότι είμαστε αναπόσπαστο μέρος του φυσικού περιβάλλοντος αφού ζούμε και εξελισσόμαστε μέσα σε αυτό, οπότε είναι καλό να ανανεώνουμε την σχέση μας με αυτό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μόνο με αυτόν τον απλό τρόπο ενδυναμώνουμε την ενέργειά μας με φυσικά θετικά ερεθίσματα.

 

Ιφιγένεια Τσαντίλη
Δημοσιογράφος-Επικοινωνιολόγος M.Sc.
www.ifigenia-tsantili.gr
 

Σχετικά Άρθρα