«Η συμμετοχή της Ελλάδας στη Μπιενάλε του Περού παρουσιάζεται στο Μουσείο της Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες»

 

Το 1821 ήταν μια χρονιά ορόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες το 2021 γιορτάζουν τα 200 Χρόνια από την δική τους Ανεξαρτησία. Στο πλαίσιο αυτό στην αρχαία πρωτεύουσα του Περού, το Κούσκο, διοργανώνεται η επίσημη Μπιενάλε Ανεξαρτησίας με τίτλο «IndependenciaBienalde Arte de Cusco» στην οποία συμμετέχουν καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Οι δύο καλλιτεχνικοί επιμελητές, ο Ιάννης Πανταζίδης (Ελλάδα) και η Αngela Delgado (Περού) είδαν ως πρόκληση τους εορτασμούς της Ανεξαρτησίας  των δύο χωρών για να προσεγγίσουν μέσω των εικαστικών τεχνών δύο εμβληματικές γυναικείες μορφές των επαναστάσεων, την Λασκαρίνα Μπουμπολίνα και τη Micaela Bastidas(Μικαέλα Μπαστίδας), που σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αξίζουν να επανεξεταστούν. 

 

Ένας από τους βασικούς πυλώνες της όλης πρωτοβουλίας αποτελεί η ανάδειξη της σπουδαιότητας του ρόλου της γυναίκας Ελληνίδας που έχει διαπρέψει κατά την περίοδο των 200 χρόνων.

 

Η συμμετοχή της Ελλάδας θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Μουσείο της Μπουμπουλίνας από 24 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου 2021, στο πλαίσιο της  περιοδεύουσας εικαστικής έκθεσης «200 Χρόνια Πνεύμα Γαλάζιο και λευκό». Με την ολοκλήρωσή της έκθεσης, στις 4 Σεπτεμβρίου, θα οργανωθεί ημερίδα με τίτλο «Η Μπουμπουλίνα και η Μπαστίδας του χτες και οι ηρωίδες του σήμερα». Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η παρουσίαση τους στη Μπιενάλε του Περού. 

 

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες στην έκθεση «200 χρόνια πνεύμα γαλάζιο και λευκό»: 

Ασλανίδου Μαρία, Βουγάς Παναγιώτης, Γκιζάρης Γιώργος, Δημητρακοπούλου Σταυριέλενα, Θεοχάρη Αστέρη, Κάζαγλη Άντα, Καρποντίνης Γιώργος, Μαριολής Κυριάκος, Μανταλένα Μελισσουργάκη-Βόζνιακ, Μπαλού Εύη, Μπλιάτσου Γεωργία, Μπούνταλη Ελένη, Μαριέττα Παπαχειμώνα, Πορτούλας Άρης, Προβελεγγιάδης Αθανάσιος Παναγιώτης, Σταμπολίτη Κατερίνα, Τρίτου Γκαμπριέλα, Τσιτσιμπάκος Βασίλειος, Ψωμοδότης Δημήτρης, Nezi Zofea

 

Διεθνείς Συμμετοχές

Jorge Luis Chavarria Aleman (Guatemala), Hernán Benedetti (Argentina), Ioanna Lin(China), Mariana Motoko (Mexico), Juana Page(Argentina), Alvaro Sánchez (Guatemala)

 

 

«Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και Μικαέλα Μπαστίδας: Αναδρομές σε μία συνάντηση που δεν έγινε ποτέ» είναι ο τίτλος του καλλιτεχνικού πρότζεκτ, όπου Έλληνες και Περουβιανοί καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που εμπνέονται από τις δύο αυτές ηρωίδες. 

 

Δείτε εδώ το βίντεο που μιλάει για τη διαδρομή από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι το τελικό αποτέλεσμα του εμβληματικού έργου που δημιούργησαν οι Αριστείδης Πορτούλας και Χρήστος Γεωργίου που απεικονίζει την Μπουμπουλίνα και την Μπαστίδας. 

 

Στο πρότζεκτ συμμετέχουν επίσης από την Ελλάδα η Ανδριανή Παπαλέκα, η Μαριλένα Μέλη και η Νινέτα Βρετού και από Περού η Nereida Apaza και ο Raúl Chuquimia.

 

Η Ελληνική συμμετοχή στην Μπιενάλε τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Περού στην Ελλάδα.

 

Ακολουθείστε της σελίδα της έκθεση στο fb: @spiritwhiteandblue για να μαθένετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα.

 

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή 20:30-22:30

Πληροφορίες: Τηλ.: 22980-72077, 6980 275555, 6942 075756

Email: kedrotexnis@gmail.com, fb: @spiritwhiteandblue, insta: kentro_texnis 

 

 

Τελευταία νέα