Ανοίγει ξανά η αυλαία στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»

 

Τα φώτα ανάβουν και πάλι στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας». Ο εμβληματικός χώρος πολιτισμού στην «καρδιά» της πόλης «συστήνεται» ξανά στους Αθηναίους, ενάμιση χρόνο μετά τη διακοπή της λειτουργίας του εξαιτίας της πανδημίας και σηκώνει αυλαία το ερχόμενο Σάββατο 9 Οκτωβρίου, με ένα πλούσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικών παραστάσεων, για την περίοδο 2021-2022.

Με αφορμή την επαναλειτουργία του ιστορικού θεάτρου στην οδό Ακαδημίας, η κεντρική αίθουσα του Ολύμπια υποδέχθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης τους δημοσιογράφους, με τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη να παραχωρεί συνέντευξη Τύπου για τη σημασία της επανεκκίνησης του θεάτρου – συμβόλου για την πόλη. Στην εκδήλωση συμμετείχαν η αντιδήμαρχος κυρία Άννα Ροκοφύλλου που ηγήθηκε του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και της προσπάθειας για την επαναλειτουργία του θεάτρου, καθώς και ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου και υπεύθυνος του καλλιτεχνικού προγράμματος των Μουσικών Συνόλων, Ολιβιέ Ντεκότ, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το δυναμικό πρόγραμμα παραστάσεων που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες -μέχρι τον Ιανουάριο του 2022.

 

 

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, αναφέρθηκε συνολικότερα στο πρόγραμμα του Δήμου να κρατηθεί ζωντανός ο πολιτισμός στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας και στο «μεγάλο στοίχημα» το Δημοτικό θέατρο Ολύμπια να γίνει ξανά «το κέντρο του πολιτισμού στην πόλη».

Μέσα σε αυτή τη συνολική προσπάθεια, όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος Αθηναίων, «το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια ήταν, είναι και θα είναι το μεγάλο μας στοίχημα.  Γιατί το ΟΛΥΜΠΙΑ, κυρίες και κύριοι, δεν είναι ένα ακόμη θέατρο της Αθήνας. Είναι το κέντρο του πολιτισμού της Αθήνας. Σε αυτόν τον εμβληματικό χώρο, με το βαρύ ιστορικό παρελθόν, οφείλαμε να δώσουμε ένα αντίστοιχα λαμπρό μέλλον και έτσι σήμερα, με υπερηφάνεια μπορώ να σας ανακοινώσω ότι το ΟΛΥΜΠΙΑ κάνει μία νέα αρχή. Η επαναλειτουργία του σηματοδοτεί και τη νέα φιλοσοφία που διέπει το χαρακτήρα του Δημοτικού μας Θεάτρου».

 

 

Η αντιδήμαρχος Αννα Ροκοφύλλου, στην ομιλία της τόνισε «Το Ολύμπια Δημοτικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», αυτό το εμβληματικό πολιτιστικό τοπόσημο για την Αθήνα μας, κάνει μια καινούργια αρχή μετά την πανδημία. Είμαι πολύ υπερήφανη, που ως πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ ευτύχησα να το δω να αποκτά ξανά λάμψη και να αρχίζει να παίρνει εκ νέου τη θέση που του αναλογεί στα πολιτιστικά δρώμενα της πρωτεύουσας. Και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που ο Δήμος Αθηναίων δίνει και πάλι ζωή σ΄ αυτό το «στολίδι» της πόλης μας. Πριν αναστείλουμε την λειτουργία του Θεάτρου λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήσαμε από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι τον Μάρτιο του 2020, 59 εκδηλώσεις που συμμετείχαν πάνω από 80 συνεργαζόμενοι καλλιτέχνες (σολίστ, αρχιμουσικοί, τραγουδιστές, σκηνοθέτες, χορευτές κ.λπ.) και τα Μουσικά Σύνολα του ΟΠΑΝΔΑ. Τις παραστάσεις αυτές παρακολούθησαν περισσότεροι από 36.000 θεατές, στο αναγεννημένο Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια. Αυτό το χειμώνα, το Θέατρο Ολύμπια, υπό την καλλιτεχνική  διεύθυνση του καταξιωμένου Ολιβιέ Ντεκότ, επιστρέφει δυναμικά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης προγραμματίζοντας συναυλίες και παραστάσεις υψηλού επιπέδου». 

 

 

Ο Δήμος Αθηναίων αξιοποιεί το σταθερό καλλιτεχνικό δυναμικό του, τα Μουσικά Σύνολα, τα οποία πλαισιώνουν τις περισσότερες παραγωγές, ενώ στηρίζει και αναδεικνύει Έλληνες δημιουργούς, νέους Έλληνες καλλιτέχνες, μουσικούς, σολίστ και καλλιτεχνικές ομάδες, ως πάγιο και πρωταρχικό του μέλημα. Ταυτόχρονα, συμπράττει με μεγάλους πολιτιστικούς φορείς της χώρας θέτοντας τις βάσεις για νέες εγχώριες, αλλά και διεθνείς συνεργασίες στο άμεσο μέλλον, προκειμένου σύντομα το Ολύμπια να καθιερωθεί ως προορισμός παγκόσμιας εμβέλειας.

                                                                                    

 
Στον πυρήνα του νέου προγράμματος για την καλλιτεχνική περίοδο 2021 – 2022 είναι η μουσική. Ακούμε τις ιστορίες που έχει να μας διηγηθεί το θέατρο, αφουγκραζόμαστε την ιστορικότητά του, σεβόμαστε αλλά και επαναπροσδιορίζουμε την ταυτότητά του. Το ρεπερτόριο ξεκινά από το λυρικό τραγούδι και φτάνει μέχρι τη τζαζ και την έντεχνη καλλιτεχνική δημιουργία, ενώ η μουσική, το τραγούδι συνομιλούν δημιουργικά με άλλες μορφές τέχνης, το θέατρο, τον χορό, τα εικαστικά. Έργα διεθνούς ρεπερτορίου παρουσιάζονται πλάι σε σύγχρονες, πειραματικές παραστάσεις, ενώ αγαπημένα κλασικά έργα προσεγγίζονται με μια νέα ματιά.

Τελευταία νέα