Η εξάσκηση είναι μια διαδικασία αύξησης της επίγνωσης

Η εξάσκηση στο Tai Chi είναι μια διαδικασία αύξησης της επίγνωσης. Η επίγνωση αυξάνεται όσο προχωρούμε στην άσκηση διότι μαθαίνουμε να μην εστιάζουμε σε ένα συγκεκριμένο πράγμα μόνο, αλλά στο όλον της ύπαρξης μας και ότι την περιβάλει. Το να εστιάζουμε δεν είναι επίγνωση. Είναι  τεμαχισμένη επίγνωση. Αντιθέτως η επίγνωση είναι ευρύτερη και χτίζεται σαν  πάζλ, όπου προσθέτουμε μικρά κομμάτια στα οποία έχουμε εστιάσει για να έχουμε τελικά όλη την εικόνα της εσωτερικής αλλά και της εξωτερικής πραγματικότητας.
Όσο αυξάνεται η επίγνωση σταδιακά τόσο γίνονται φανερές όλο και περισσότερες λεπτομέρειες κατά τη διάρκεια της άσκησης! Αυτές οι λεπτομέρειες ήταν πάντα εκεί σαν λεπτές αποχρώσεις στις κινήσεις του δασκάλου αλλά στην αρχή είναι μη αναγνωρίσιμες μέχρι να αφομοιωθούν τα βασικά. Με τον καιρό όσο ασκούμαστε νέες περιοχές φωτίζονται που αν και ήταν πάντα μπροστά μας έμοιαζαν αόρατες. Γενικά όσο πιο πολύ χρόνο αφιερώνει κάποιος στην άσκηση τόσο πιο εύκολος γίνεται ο διάλογος ανάμεσα στο νου και στο σώμα, στο εξωτερικό ερέθισμα και την εσωτερική επίδραση. Τελικά ο νους και το σώμα συνεργάζονται τόσο καλά που ο χρόνος ανάμεσα στο εξωτερικό ερέθισμα και τη σωματική αντίδραση εκμηδενίζεται. Αυτό σημαίνει η φράση σώμα και νους ενοποιημένα.
 Αν τώρα προβάλουμε όλα όσα ειπώθηκαν για την επίγνωση στο ζήτημα της αυτοάμυνας και των Πολεμικών τεχνών, εύκολα βλέπουμε ότι είναι ο ουσιαστικότερος παράγοντας για την λύση μιας συμπλοκής. Η επίγνωση του τι ακριβώς μας συμβαίνει και με τι αναμετρόμαστε θα μας κάνει να βγούμε απ΄την κρίσιμη κατάσταση σώοι. Συνήθως όταν συμβαίνει κάτι τόσο κρίσιμο όπως μια συμπλοκή οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται σαν να ζουν σε ονειρικό χρόνο και δεν τους αφορά πραγματικά το συμβάν. Αυτό όμως αποβαίνει μοιραίο. Οι Ιάπωνες χρησιμοποιούν τον όρο zanshin για να αποδώσουν τη στάση μας σωματική και ψυχική όταν έχουμε πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει ολόγυρά μας. Είναι αυτή η στάση που μας διαφοροποιεί και αποτρέπει τη θυματοποίηση μας.

 

Ώρες σεμιναρίου: Σάββατο: 16:00 - 18:00

 

Γιώργος Μαργαρίτης

Hotel Dolce Home
Για κρατήσεις τηλεφωνείτε: +30 22940 71000 και +30 210 6231508, 6946704777