Γιώργος Μαργαρήτης
Sensei
Από τα χρόνια των σπουδών μου στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, παράλληλα με την αναζήτησή μου στα ζητήματα της δημιουργίας και της τέχνης, ενεπλάκην με τις λεγόμενες «εσωτερικές πολεμικές τέχνες» της Ανατολής. Αφορμή υπήρξε η επαφή μου με έργα της Σινοϊαπωνικής παράδοσης, (καλλιγραφίες και μελάνια Ταοϊστών και Ζεν Καλλιτεχνών), και με τα έργα των Hokusai και Hiroshige που είχαν επηρεάσει την Μοντέρνα Τέχνη του 20ου αιώνα.
Η εκκίνηση δόθηκε από μια Ζεν Ιστορία για την ομοιότητα στην κίνηση του πινέλου και του σπαθιού! Μαθήτευσα στον κύκλο του δασκάλου Tew Bunnag, διδάχτηκα Yang Tai chi, Chi Gong, εφαρμογές sparing και pushing hands. Μαθήτευσα επίσης με το δάσκαλο Δ. Πιτιανούδη στο Tai chi προερχόμενο απ’ τη γραμμή του Bruce Frantzi.
To 1995 ξεκίνησα Aikido αρχικά στην γραμμή του Kazuo Chiba Sensei και κατόπιν με την Janet Clift Sensei (6o Dan) και τον Eamonn Devlin Sensei (5o Dan). Παρακολούθησα ακούραστα όλα τα μαθήματα στο Dojo του Aikido Αθηνών, Σεμινάρια στην Ελλάδα και μεγάλα διεθνή σεμινάρια στην Ευρώπη. Επισκέφθηκα τη Μητρόπολη του Aikido στο Τόκυο (Hombu Dojo) και το 12οInternational Aikido Congress στο Takasaki της Ιαπωνίας. Δίδαξα για πολλά χρόνια το μάθημα της Τετάρτης στο Aikido Αθηνών και το 2009 ξαναΐδρυσα και δίδαξα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το τμήμα Aikido για τους φοιτητές και το προσωπικό. Το 2013 ίδρυσα το σύλλογο Aikido Νοτίων Προαστίων που δραστηριοποιείται καθημερινά μέχρι σήμερα στο ΣΕΦ.
Δίδαξα σε πλήθος σεμιναρίων στη Θεσσαλονίκη, στη Σύρο, στην Καλαμάτα στο Ναύπλιο και στη Βαλένθια της Ισπανίας.
Από την αρχή το ερώτημα που με απασχόλησε ήταν το σημείο συνάντησης των δύο εσωτερικών τεχνών Tai Chi και Aikido, και η ανάπτυξη του Chi ή Ki από ένα υγιές και δυνατό σώμα, είτε μέσα στις πολεμικές εφαρμογές του Aikido, είτε μέσα στις διαλογιστικές φόρμες του Tai Chi .
Kατέχω το 4ο Dan Aikikai και τον τίτλο του Shidoin στο Aikikai Ελλάδος ενώ ασκούμαι καθημερινά στο Zazen με την καθοδήγηση του Mario Nan Mon Fatibene, μαθητή του Zen δασκάλου Engaku Taino.