Ανατολή Παταρίδου

 

Ανατολή Παταρίδου

Γεννήθηκα στη Δράμα. Είμαι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι επιρροές που δέχθηκα από το περιβάλλον και οι αρετές που καλλιέργησα ως άνθρωπος και ως γιατρός χάραξαν το μέλλον μου, έδωσαν ταυτότητα στη ζωή και στη προσωπικότητά μου.

To πρόσωπο το οποίο η γενικότερη φιλοσοφία και στάση ζωής υπήρξε καθοριστική για εμένα είναι η γιαγιά από την πλευρά της μητέρας μου, η οποία ήρθε στην Ελλάδα στην ηλικία των 8 ετών από τη Μ. Ασία με το διωγμό των Ποντίων. Με ενέπνευσε βαθιά και καθόρισε σε τεράστιο βαθμό τις ιδέες και τα πιστεύω μου. Η γυναίκα αυτή μου μετέδωσε τη φιλοσοφία του “ευ ζην” όχι αναλόγως με το τι έχει κάποιος – όπως θεωρείται σήμερα – αλλά αναλόγως με το πώς φροντίζει το σώμα αλλά και το πνεύμα του.

Άλλωστε ο ιατρός δεν καλείται απλώς να θεραπεύσει ένα πάσχον σώμα. Πολλές φορές το σώμα πάσχει διότι επηρεάζεται από μια πάσχουσα ψυχή κι αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο με απασχολεί ιδιαίτερα στην ιατρική μου πορεία. Η σημασία του “νους υγιής εν σώματι υγιή” που πρέσβευε η γιαγιά μου εμφανίζεται διαρκώς μπροστά μου όλα τα χρόνια που εξασκώ το επάγγελμα αυτό, καθώς επίσης και η σημασία της καθημερινής προσπάθειας και αγώνα όχι μόνο να κατακτηθεί, αλλά και να διατηρηθεί.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, υπηρέτησα ως Αγροτικός ιατρός στο Κέντρο Υγείας Περάματος Ν. Ρεθύμνου (Κρήτη). Υπήρξα Συνεργάτης του Νοσοκομείου Παίδων Π. & Α. Κυριακού στο Β΄ Παιδοχειρουργικό Τμήμα και Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος στο Γ.Π.Ν. “Ευαγγελισμός”. Διετέλεσα υπεύθυνη στο ΩΡΛ Τμήμα της Θεραπευτικής Κλινικής Αθηνών, υπεύθυνη στο Κέντρο Αποκατάστασης “ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ” στο Τμήμα ΩΡΛ – δυσφαγίας – κατάποσης και επιστημονικός συνεργάτης στο Δ.Θ.Κ.Α. “Υγεία” σε αντίστοιχο τμήμα. Παρουσιάζω στο ενεργητικό μου σημαντική εκπαιδευτική δραστηριότητα με τη συνεχή εκπαίδευση μεταπτυχιακών σπουδαστών, ιατρών, νοσηλευτών, λογοπεδικών, σε ειδικά workshop με θέματα τη δυσφαγία, τη τραχειοστομία, τις νεότερες εξελίξεις στην Ωτορινολαρυγγολογία, τη μετεγχειρητική φροντίδα του ΩΡΛ ασθενούς και τα επείγοντα ΩΡΛ προβλήματα. Συνεργάζομαι με νοσοκομεία και διάφορους φορείς, όπως Μαιευτήριο “ΜΗΤΕΡΑ” στη πραγματοποίηση παιδο – ωρλ χειρουργικών επεμβάσεων, με Διαγνωστικό & Θεραπευτικό Κέντρο “ΥΓΕΙΑ”, με το MedProfessionals, με το Greek medical travels και με την ιστοσελίδα “Da Vinci Surgical community” .

Συνέβαλα με πλήρη επιτυχία στην 1η στην Ελλάδα διαστοματική επέμβαση αφαίρεσης όγκου από τον λάρυγγα με το Σύστημα Ρομποτικής Χειρουργικής “Da Vinci” στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ. Το κλινικό και ερευνητικό μου ενδιαφέρον εστιάζεται στη διαστοματική Ρομποτική Χειρουργική, στην αντιμετώπιση καλοήθων παθήσεων όπως η αποφρακτική άπνοια στον ύπνο και κακοήθων παθήσεων της περιοχής του στόματος – φάρυγγα – λάρυγγα, στην εφαρμογή ενδοσκοπικής χειρουργικής με Laser CO2 στην αντιμετώπιση καλοήθων και κακοήθων παθήσεων του στόματος φάρυγγα – λάρυγγα, στην ενδοσκοπική χειρουργική παραρρινίων κόλπων, στη διερεύνηση δυσφαγίας και διαταραχών κατάποσης με ενδοσκοπική αξιολόγηση και βιντεοσκόπηση.

Είμαι Μέλος στην Ελληνική Εταιρεία ΩΡΛ Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου, στην Ελληνική Εταιρεία ΩΡΛ Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου Βορείου Ελλάδος, στην ΩΡΛ Εταιρεία Αλλεργίας και Ανοσολογίας, στην Eπιστημονική Ομάδα Δυσφαγίας υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοθεραπευτών, στην Ευρωπαϊκή Επιστημονική Ομάδα Δυσφαγίας (EGDG), στην Ευρωπαϊκή Ρινολογική Εταιρεία, στην Γαλλική Εταιρεία Ω.Ρ.Λ Κεφαλής & Τραχήλου, στο Σωματείο Ρομποτικής Χειρουργικής Νοτιοανατολικής Ευρώπης & Μέσης Ανατολής (SEERS) και στη Διεθνή Κοινότητα Ρομποτικής Χειρουργικής “DaVinci”.

Χόμπι μου είναι το Θαλάσσιο σκι, Windsurfing, TRΧ, CROSSFIT, Χορός, Μουσική, Ταξίδια, Κινηματογράφος, Θέατρο, Ζωγραφική.

Όλοι οι συνεργάτες