Αμάντα Κουγιούφα

 

Αμάντα Κουγιούφα

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Ξεκίνησα 9 χρονών με κλασσικό μπαλέτο.
Σπούδασα παιδαγωγική  στο πανεπιστήμιο Leicester της Αγγλίας με μάθημα κυρίας επιλογής τον εκπαιδευτικό χορό. Εκεί πήρα τις πρώτες βάσεις για τη χοροθεραπεία κάνοντας ένα μεγάλο μέρος της πρακτικής μου εξάσκησης σε ειδικά σχολεία. 
Εξειδικεύτικα στον χορό ειδικής αγωγής στο Laban Centre του Λονδίνου και μετά στη Νέα Υόρκη, στο Nikolais /Louis Dance Lab παρακολούθησα εκπαίδευση και σεμινάρια σε διάφορες τεχνικές σύγχρονου χορού και αυτοσχεδιασμού.
Στην Ελλάδα το 1990 άρχισα συγχρόνως την επαγγελματική μου καριέρα και την εξειδίκευση μου στην χοροθεραπεία υπό την εκπαίδευση και εποπτεία της Dr.Marcia B.Leventhal. 
Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια Αυθεντικής Κίνησης, Γιόγκα, Buto, τεχνικής Hawkins, Alexander, Trager, Laban Movement Analysis,Idiokinisis ,συστημικής αναπαράστασης και άλλα καθώς συνεχίζω να εμπλουτίζομαι με ποικίλες ψυχοθεραπευτικές τεχνικές συνεχώς.   
Εδραίωσα τον θεσμό της χοροθεραπείας στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα, όπου το τμήμα λειτούργησε πρωτοποριακά στον χώρο της ειδικής αγωγής από το 1991. Εκεί δημιούργησα ομάδες χορού με άτομα με διάφορες ψυχοσωματικές δυσκολίες οι οποίες έχουν λάβει μέρος σε διαγωνισμούς, πολιτιστικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ και έχουν λάβει χορηγίες για παραστάσεις.  
Έχω εργαστεί σε μονάδες απεξάρτησης, σε λέσχες δημιουργικής απασχόλησης με πολλαπλούς πληθυσμούς και διδάσκω και παρέχω εποπτεία σε εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως και στο τριετές πρόγραμμα της Ένωσης Χοροθεραπείας Ελλάδας.
Συνεργάστηκα με τον διεθνή οργανισμό Special Olympics Hellas για τη χορογραφία της τελετής της αφής της φλόγας των αγώνων.
Κάνω παρουσιάσεις σε συνέδρια, ημερίδες και σε άλλες εκπαιδεύσεις με θέμα τη θεραπευτική και εκπαιδευτική σημασία  του χορού και υποστηρίζω την χοροθεραπεία με άρθρα και συνεντεύξεις, όπως και με πολυετή συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Χοροοθεραπείας Ελλάδας.

Όλοι οι συνεργάτες