Τι είναι το Tai Chi Chuan;

Το Ται τσι τσουάν (πολλές φορές προφέρεται και Ται τζι τσουάν) είναι μια Κινέζικη εσωτερική πολεμική τέχνη, που στηρίζεται πάνω στις αρχές της χαλάρωσης και της απαλότητας τόσο στην εξάσκηση της όσο και στην καθημερινή ζωή.

Το Ται τσι τσουάν (πολλές φορές προφέρεται και Ται τζι τσουάν) είναι μια Κινέζικη εσωτερική πολεμική τέχνη, που στηρίζεται πάνω στις αρχές της χαλάρωσης και της απαλότητας τόσο στην εξάσκηση της όσο και στην καθημερινή ζωή. Η εκπαίδευση στο Ται τσι τσουάν αναπτύσσει εσωτερική δύναμη και αρμονία μέσω του συντονισμού και της χαλάρωσης του Νου και του Σώματος. Εξωτερικά το Ται τσι είναι μια τέχνη για την υγεία και αυτοάμυνα. Εσωτερικά είναι μια επιστήμη του Νου και της εσωτερικής ενέργειας. Λέγεται ότι το Ται τσι τσουάν δημιουργήθηκε πριν από 700 χρόνια περίπου από τον Ταοϊστη μοναχό Τσανγκ Σαν Φένγκ. Οι αρχές του σχηματίστηκαν εδώ και 2500 χρόνια από τον Λάο Τσέ, το ιδρυτή του Ταοϊσμού, στο βιβλίο του Ταο Τε Τσίνγκ και είχαν εκφραστεί χιλιάδες χρόνια πριν από αυτό, στο βιβλίο του Ι τσίνγκ. Υπάρχουν λίγα απομείνοντα γραπτά γνωστά ως Κλασσικά κείμενα του Ται τσι. Ο Ταοϊσμός παρέχει μια φιλοσοφία ενώ το Ται τσι τσουάν παρέχει μια πρακτική μέθοδο όπου θέτει τις Ταοϊστικές αρχές σε εφαρμογή.

Το Ται τσι τσουάν εξελίχθηκε σε μια σειρά απαλών και ήρεμων κινήσεων.

Όλες οι κινήσεις είναι κυκλικές και συνεχείς. Αυτό επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας την πρόθεση και όχι τη μυϊκή δύναμη. Η συνείδηση παράγει την πρόθεση, η οποία κινεί το τσι (ζωτική ενέργεια). Όταν το τσι κινείται, οι κλειδώσεις εκτείνονται όπως όταν φυσάς μέσα σε ένα λαστιχένιο σωλήνα. Έτσι το τσι κινεί το σώμα. Στα εσωτερικά όργανα γίνεται ένα ήπιο μασάζ και η ροή του αίματος, οι σύνδεσμοι, οι τένοντες και τα οστά δυναμώνουν. Το τσι συγκεντρώνεται και κυκλοφορεί ελεύθερα μέσα στο σώμα.

Κείμενο από τους δασκάλους Λυδία Τυλιανάκη και Γιάννη Δημητρίου

Πηγή: Νάσος Μυστριώτης -  πρακτικός του Τάι Τσί στο στύλ Γιάνγκ.

www.naturalzest.co.uk

Σχετικά Άρθρα