Yoga και ψυχική αυτοάμυνα

Ποιος είναι ο σκοπός της Raja Yoga, της Γιόγκα του Παταντζαλι, αλλά και της Yoga γενικότερα;
Να μία πρώτη ερώτηση που πρέπει να απαντήσουμε όσοι ασχολούμαστε με την Γιόγκα. Με μία φράση η απάντηση θα ήταν « Η ακινητοποίηση του νου». Είναι και ο σκοπός της Raja Yoga σύμφωνα και με τον ιδρυτή της.

Yoga schitta Vritti Nirodhah - Να ανακόπτεις τους σχηματισμούς της συνειδητότητας είναι η Γιόγκα / ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑ (Σαμάντι Πάντα) – 2ο Sutras (γραπτές οδηγίες για την Ραντζα Γιόγκα από τον ιδρυτή της)

Η δεύτερη ερώτηση που φυσικά γεννιέται είναι: Μα γιατί όμως;

Η απάντηση από τον ιδρυτή της Γιόγκα δίνεται αμέσως μετά: Tada drastuh Svarupeavasthanam - Τότε ο παρατηρητής εδραιώνεται (κατοικεί) στην ίδια την ουσιώδη φύση του / ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑ (Σαμάντι Πάντα) – 3ο Sutras

Και συνεχίζει στο 4ο Sutras : Vritti sarupyamitaratra - Διαφορετικά ο παρατηρητής ταυτίζεται με την άλλη κατάσταση , με τους σχηματισμούς της συνειδητότητας.. (η άλλη κατάσταση είναι η ενσαρκωμένη ζωή – ο τρόπος που βιώνει η ψυχή τον εαυτό της στον χώρο του αισθητού).

Έτσι η απάντηση στην ερώτηση: γιατί να θέλουμε να ακινητοποιήσουμε τον νου, με «σύγχρονη» ορολογία θα μπορούσε να είναι: για να νικήσουμε το Matrix.

Και τι ακριβώς είναι το Matrix;

Είναι η επόμενη ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί.

 

 

To matrix είναι οι αλυσίδες των αλυσοδεμένων στην σπηλιά του Πλάτωνα, είναι η MAYA στην Βεδαντική Φιλοσοφία, είναι το πέπλο της Ίσιδος. Είναι το σύστημα των πεποιθήσεων που κουβαλάμε στο υποσυνείδητο μας και μας ταυτίζει με τους ρόλους που παίζουμε μέσα στο σύστημα.

 

Είναι οι αισθήσεις μας που μας παραπλανούν δείχνοντας έναν κόσμο του αισθητού μη πραγματικό όμως. Ο εχθρός είναι κάθε τι που γιγαντώνει αυτή την τάση της προσκόλλησης στους ρόλους μας. Οι φύλακες των περασμάτων είναι όλοι αυτοί που έχουν προνόμια σε κάθε μορφή κοσμικής εξουσίας. Μάθε να τους αναγνωρίζεις. Και για να γίνει αυτό αναγνώρισε πρώτα τις μορφές κοσμικής εξουσίας και τα άβουλα όντα που τις υπηρετούν.

Αυτό λέγεται Ψυχική Αυτοάμυνα.

 

Γνώρισε τα όπλα σου. Είναι αυτά που θα σε βοηθήσουν να ακινητοποιήσεις τον νου και να κατέβεις ανεπηρέαστος στο βάθος της συνειδήσεως σου.

Τι χρειαζόμαστε για να νικήσουμε το Matrix;

Όπλα. Πολλά όπλα και ένα από αυτά είναι ο Διαλογισμός.

Άδειασε την κούπα σου. Γέμισε την με πραγματική Γνώση. Σκαρφάλωσε στην κορυφή της πυραμίδας του Μάσλοου. Και γέμισε την καρδιά σου με θάρρος.

 

Γιατί θέλει θάρρος για να αντέξεις αυτό το Μεγάλο και συγχρόνως αποτρόπαιο μυστικό.

Αυτός είναι ο σκοπός της Γιόγκα.

«Ζωή μπορούμε να ονομάσουμε τη δυνατότητα της υλικής μας υπόστασης να μεταβάλλει την ενεργειακή της πυκνότητα. Αυτό σημαίνει αυτόματα μια δυνατότητα αυξομείωσης της διάστασης χρόνος, που εγκλείουμε αοράτως μέσα μας. Η έννοια της ζωής χαρακτηρίζεται από τις έννοιες της γέννησης, της ανάπτυξης, της φθοράς και του θανάτου. Η έννοια της Γέννησης, της εμφάνισης δηλαδή μιας υλικής πραγματικότητας από το αισθητό τίποτα, δεν είναι παρά μια καμπύλωση του χώρου πέραν κάποιου ορίου. Η καμπύλωση αυτή μπορεί να γίνει αισθητή και λογικά αντιληπτή σαν μια περιοχή κάποιας αυξημένης πυκνότητας ενέργειας, που γύρω της σχηματίζεται κάποιο πεδίο βαρύτητας.

Θάνατος δεν είναι παρά το πέρασμα από το μη υπάρχον αλλά αισθητό στο μη αισθητό αλλά υπάρχον.

Είναι μια απλή αλλαγή κατάστασης και όχι η κατάργηση της ίδιας της κατάστασης» Δρ Μάνος Δανέζης (Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής - Τμήμα Φυσικής - Πανεπιστήμιο Αθηνών).

 

Σημειώσεις από την εκπαίδευση των δασκάλων, 300 ωρών Ραντζα Γιόγκα (2ος χρόνος – master 500 ωρών) / Θεματική ενότητα "Η φιλοσοφία της Γιόγκα μέσα από τα Σούτρας του Παταντζαλι".

 

 

Ανδρέας Προβελέγγιος
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής 
& Δάσκαλος Hatha Yoga

YOGA & BUDO CENTER

http://www.yogabudo.com

Σχετικά Άρθρα