Στοv επόμενο τόνο θα αλλάξετε διάθεση

diathesi

Νιώθετε ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχετε πεσμένη διάθεση, κόπωση, μελαγχολία, κατάθλιψη και γενικότερα μια κατάπτωση του οργανισμού σας; Ίσως φταίει η αλλαγή της ώρας.
 
Αν τα παραπάνω συμπτώματα μπήκαν στη ζωή σας από τότε που άλλαξε η ώρα, τότε είναι πολύ πιθανό να είναι έχετε τη λεγόμενη εποχιακή συναισθηματική διαταραχή. Η αιτία συμφώνα με τους επιστήμονες φαίνεται να κρύβεται στους δείκτες του ρολογιού σας. Ναι, καλά διαβάσατε… Πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Aarhus της Δανίας διαπίστωσε ότι η αλλαγή ώρας (από θερινή σε χειμερινή) μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση μας σε σημαντικό βαθμό και γενικότερα στο πώς αντιμετωπίζουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες.
 
Οι ειδικοί συμπέραναν ότι η αλλαγή αυτή αυξάνει κατά 8%  το ποσοστό των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με κατάθλιψη, ενώ πιο ευάλωτοι σε αυτή την αλλαγή φαίνεται να είναι όσοι πάσχουν ήδη καθώς τα συμπτώματα εμφανίζουν έξαρση.
 
Ο Αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου,  Søren Dinesen Østergaard, επισήμανε  ότι η δραστική αλλαγή στην ψυχολογία των ανθρώπων δεν οφείλεται στην κακοκαιρία που συνοδεύει τους χειμερινούς μήνες, όπως θα πίστευαν πολλοί, αλλά στη μετάβαση από τη θερινή στη χειμερινή ώρα. «Δεν μας ωφελεί το γεγονός ότι με την αλλαγή ώρας ξημερώνει νωρίτερα αφού εκείνη την ώρα είτε κάνουμε ντους, είτε πηγαίνουμε στην εργασία μας. Όταν όμως σχολάσουμε και μπορούμε να διαθέσουμε χρόνο για τον εαυτό μας είναι αργά καθώς έχει ήδη αρχίσει να βραδιάζει» τονίζει ο καθηγητής. Οι μελετητές πιστεύουν ότι η μετάβαση σε μια πολύμηνη εποχή με κρύες μέρες και νύχτες αλλά και με περισσότερο σκοτάδι είναι ίσως και ο λόγος που οδηγεί στην αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο.

Ίσως φταίει…

Οι αλλαγές στην ψυχολογίας σας ίσως οφείλονται στα χαμηλά επίπεδα ηλιοφάνειας της εποχής καθώς τότε στερούμαστε τη βιταμίνη D, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό μας (ο ήλιος βοηθάει στην παραγωγή της). Η χαμηλή ηλιοφάνεια απορρυθμίζει το βιολογικό μας ρολόι με αποτέλεσμα να απορρυθμίζεται παράλληλα και το καθημερινό μας πρόγραμμα.
 
 
 
Ήρθε η ώρα να αλλάξεις διάθεση
 
 
Βγείτε στη φύση: οποιαδήποτε δραστηριότητα έξω από το σπίτι μπορεί να σας ανεβάσει την ψυχολογία και να σας κάνει να δείτε τα καθημερινά σας προβλήματα με θετική διάθεση. Η άσκηση για παράδειγμα εκτός σπιτιού με σύμμαχο το γλυκό αεράκι θα σας αναζωογονήσει και θα οξυγονώσει τον εγκέφαλο σας. Μην ξεχνάτε ότι το τρέξιμο, η γυμναστική και το περπάτημα αυξάνουν τις ενδορφίνες, τις ορμόνες δηλαδή της ευτυχίας.    
Πατήστε πόδι: ερευνητές, μάλιστα, μελέτησαν πρόσφατα εκατοντάδες φοιτητές για να διαπιστώσουν αν το περπάτημα μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση τους. Στους φοιτητές δόθηκε ένα τεστ, χωρίς ωστόσο περαιτέρω λεπτομέρειες και χωρίς να τους έχουν ενημερώσει ποιος είναι ο σκοπός της έρευνας.  Τα συμπεράσματα ήταν άκρως ενθαρρυντικά καθώς οι φοιτητές που αποφάσισαν να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο περπατώντας  εμφάνισαν, μετά από έναν  περίπατο λίγων λεπτών, αυξημένη ενεργητικότητα, διάθεση και αυτοπεποίθηση  σε αντίθεση με αυτούς που επέλεξαν να απάντησαν καθισμένοι σε μια αναπαυτική καρέκλα.

 
 

Σχετικά Άρθρα