Satya - Φιλαλήθεια

Ο δρόμος της Ράντζα Γιόγκα είναι προσεκτικά φτιαγμένος .. Βήμα – βήμα , σκαλί – σκαλί μας οδηγεί στον πραγματικό σκοπό της Γιόγκα που είναι το πετυχημένο αποτράβηγμα των αισθήσεων..
Στην προσπάθεια αυτή το πρώτο και ίσως το σημαντικότερο εμπόδιο είναι οι σκέψεις που θα μας έρχονται κατά την διάρκεια του διαλογισμού και θα προέρχονται από την ταύτιση της ύπαρξης μας με τον χώρο του αισθητού όπου σαφέστατα αυτή η ύπαρξη είναι και ευάλωτη και πεπερασμένη ..
Για να μειώσουμε στο ελάχιστο αυτές τις σκέψεις η Ράντζα Γιόγκα μας προτρέπει να υιοθετήσουμε ένα συγκεκριμένο κώδικα συμπεριφοράς που περιγράφεται στα Γιάμα και τα Νι Γιάμα.. Την λεγόμενη «ηθική» της Γιόγκα ..
Δεν πρόκειται για κανόνες που θα διαχωρίσουν τους ασκούμενους σε «καλά» και «κακά» παιδιά η «καλούς» και «κακούς» Γιόγκις και φυσικά δεν εμπεριέχουν το στοιχείο του εμπορίου με το θείο περιβάλλον όπου η ανταμοιβή και η τιμωρία καραδοκούν..
Έτσι δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσον … Απλές συμβουλές για το πως μπορούμε να ήμαστε πιο ευτυχισμένοι και να βαδίζουμε - μαχόμαστε – αναζητούμε στο χωματένιο αλώνι πιο ήρεμοι και πιο αποταυτισμένοι ..Να και μια σημαντικότατη διαφορά από τα δόγματα και τις θρησκείες ..
Μια από αυτές τις συμβουλές είναι και η προτροπή στο να ήμαστε φιλαλήθεις...
Satya – φιλαλήθεια λοιπόν…
Ίσως φαίνεται απλό το τι θα πει αλήθεια.
Όμως «Αλήθεια» δεν είναι μόνο αυτό που λέμε αλλά και η επίγνωση του ποια είναι η αλήθεια που βιώνουμε γύρο μας με την μορφή που εξωτερικεύεται.
Να μπορούμε να παρατηρούμε τις καταστάσεις γύρω μας χωρίς να επηρεαζόμαστε από εξωτερικούς παράγοντες ή σκέψεις.
Στην ουσία Φιλαλήθεια είναι να μπορούμε να βλέπουμε όλες τις απόψεις που επηρεάζουν μια κατάσταση και να αναγνωρίζουμε την αληθινή τους φύση.
Για να κατακτήσουμε την SATYA πρέπει πρώτα να πούμε την αλήθεια στον εαυτό μας, για το ποιοι ήμαστε πραγματικά.
Όμως αυτό είναι δύσκολο επειδή κρυβόμαστε πίσω από ρόλους ή μάσκες (δύναμης ή αδυναμίας, μεγαλείου ή ταπεινότητας).
Αρνούμαστε έτσι να αναγνωρίσουμε την πραγματική κατάσταση.
Αρνιούμαστε γιατί θα λιώσουν οι μάσκες μας και θα ταραχτεί η «καθεστηκυία τάξη».
Ωθούμε έτσι τις καταστάσεις σε συγκρούσεις, πάθη και μαρασμό.
Και φυσικά οι προσκολλήσεις και οι αποστροφές πληθαίνουν και μαζί τους τα αρνητικά συναισθήματα και οι αρνητικές σκέψεις.. Και όχι μόνο την ώρα του διαλογισμού αλλά και στην καθημερινότητα μας πίσω από κάθε προσπάθεια απόφασης ..
Satya – φιλαλήθεια σημαίνει επίσης να κρατάμε τον λόγο μας.. Και αυτό προϋποθέτει αυτοσυγκράτηση και αυτοέλεγχο πριν πούμε το ΝΑΙ η το ΟΧΙ σε οποιαδήποτε κατάσταση της ζωής μας ..
Σημαίνει επίσης συνέπεια με κάθε τίμημα ..
Ο άνθρωπος που κατακτά την Satya αποκτά μεγαλύτερες δυνατότητες ελεύθερης βούλησης και συνδημιουργίας της πραγματικότητας του .. Ενώ έχει ισχυρή επίδραση στην διαμόρφωση του κοινού σκεπτομορφικού πεδίου της ανθρωπότητας ..
Από μαριονέτα μετατρέπεται σε σκηνοθέτη και η αυτοσυνειδησία και ενσυναίσθηση του μεγαλώνουν ..
Οι περισσότερες φοβίες εξαφανίζονται και γινόμαστε κύριοι και όχι δούλοι των περιστάσεων ..
Από όποια πλευρά και αν το δεις η φιλαλήθεια κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν… Μας προστατεύει ..
Και δεν είναι τυχαίο που θεωρείται από τις σπουδαιότερες συμβουλές – προτροπές στον δρόμο της Ράντζα Γιόγκα ..
 
Ανδρέας Προβελέγγιος
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Αγωγής Υγείας
Raja Yoga, Hatha Yoga & Meditation Teacher – Master Level of Y.A.I.(INDIAN) and E-RYT Y.A. (U.S.A)
Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Εκπαιδευτών Χάθα Γιόγκα.