Πώς θα προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία, ενώ μένουμε σπίτι, λόγω της πανδημίας

Διανύουμε αισίως την πέμπτη εβδομάδα εγκλεισμού και παρόλο που η χώρα μας επαινείται διεθνώς για τη στάση που κράτησε στον περιορισμό της πανδημίας COVID-19, οι επιπτώσεις στη ζωή μας είναι πολλαπλές. Όλοι μιλούν για οικονομικές επιπτώσεις, αλλά οι επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία είναι εξίσου σημαντικές, ίσως και πιο σημαντικές για την ευημερία μας.

Η πανδημία, μας προξενεί άγχος και αβεβαιότητα. Ανησυχούμε για την υγεία μας, το μέλλον μας, τους συγγενείς και τους φίλους μας, το αν θα έχουμε την εργασία μας όταν ο Κορονοϊός φύγει ανεπιστρεπτί από την ζωή μας. Όμως, μεγάλη σημασία έχει να παραμείνουμε ήρεμοι και με θετική διάθεση, ώστε να ενισχύσουμε τους υποστηρικτικούς παράγοντες που μας βοηθούν να επιβιώσουμε.

 

 

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την ψυχική μας υγεία και να κάνουμε τις ημέρες της απομόνωσης λιγότερο δύσκολες και πιο εποικοδομητικές; 

Ακολουθούν ιδέες που θα χρωματίσουν τις μουντές ημέρες στο σπίτι.Ψυχικές διαταραχές και διαταραχές χρήσης ουσιών παγκοσμίως, 2017

 

 

  • Βρίσκουμε τρόπους να επικοινωνούμε μεταξύ μας

Βιντεοκλήσεις με τους φίλους και την οικογένεια μπορούν να βοηθήσουν να νικήσουμε τη μοναξιά. Σε μεγαλύτερες ηλικίες που δεν υπάρχει πρόσβαση σε Ίντερνετ, ένα απλό τηλεφώνημα είναι αρκετό, αλλά κρίνεται απαραίτητο για να παίρνουμε κουράγιο, ενώ μοιραζόμαστε τις καθημερινές εμπειρίες με τους οικείους μας.

 

 

  • Βοηθάμε και στηρίζουμε άλλους ανθρώπους

Σκεφτόμαστε πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους γύρω μας. Αυτό θα μπορούσε να κάνει μεγάλη διαφορά στη ζωή τους και να κάνει και εμάς να αισθανθούμε καλύτερα. Είναι γνωστό ότι η προσφορά μας βοηθάει να νιώσουμε αυτοπραγμάτωση, που είναι στην κορυφή της πυραμίδας των αναγκών του Maslow.

 

 

Πολλά χαρακτηριστικά που συνθέτουν την αυτοπ-ραγμάτωση, κατά τον Maslow, είναι προσανατολισμένα στους άλλους. Δύο έννοιες κομβικές για τη θεωρία του ήταν η «gemeinschaftsgefühl», που κατά τον Adler σημαίνει την ψυχική υγεία που προέρχεται μέσα από τη φροντίδα για τους άλλους και η «bodhisattva», κατά τον βουδισμό, που χαρακτηρίζει τον άνθρωπο που αγωνίζεται για την συμπόνια.

  • Μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας

Αυτή είναι μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για όλους και το να μοιραζόμαστε με την οικογένεια και τους φίλους τις ανησυχίες μας, καθώς και τις μεθόδους που ακολουθούμε για να αντεπεξέλθουμε, μπορεί να βοηθήσει κι εκείνους και να τους ενθαρρύνει να δοκιμάσουν νέα πράγματα.

  • Φροντίζουμε τη σωματική μας ευεξία

Προσπαθούμε να τρεφόμαστε υγιεινά. Να ακολουθούμε ισορροπημένα γεύματα, να ενυδατωνόμαστε επαρκώς, να ασκούμαστε στο σπίτι -όπου είναι εφικτό- και σε εξωτερικό χώρο  μια φορά την ημέρα, για μισή ώρα (διατηρώντας την απόσταση των 2 μέτρων από τους άλλους, όπως συστήνουν οι ειδικοί).

  • Φροντίζουμε τον ύπνο μας

 

Ο ύπνος είναι βασικός για την ανάπλαση των κυττάρων και την θεραπεία του νευρικού μας συστήματος. Προσπαθούμε να διατηρούμε τακτικές ώρες και υιοθετούμε καλή υγιεινή ύπνου, όπως να αποφεύγουμε τις οθόνες αρκετές ώρες πριν ξαπλώσουμε, να μειώσουμε την ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνουμε και να δημιουργήσουμε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον.

  • Προσπαθούμε να ελέγξουμε τα δύσκολα συναισθήματα

Εστιάζουμε σε αυτά που μπορούμε να ελέγξουμε, όπως  την πηγή ενημέρωσης που χρησιμοποιούμε και τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε πιο καλά προετοιμασμένοι, απέναντι στον αόρατο κίνδυνο που προκαλεί αυτή η πανδημία. Υπάρχουν εκπομπές στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο που μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε το άγχος, καθώς και πληθώρα βιβλίων και άρθρων πάνω σε αυτό το θέμα.

 

 

 

  • Ελέγχουμε την ποσότητα των πληροφοριών που λαμβάνουμε από τα ΜΜΕ 

Υπάρχει υπερπληροφόρηση από διάφορες πηγές καθημερινά και από τα social media, εκτός από την τηλεόραση. Η παρακολούθηση των ειδήσεων για πολλές ώρες μπορεί να μας ανησυχήσει περισσότερο. Μπορεί να βοηθηθούμε περιορίζοντας τις εισροή πληροφοριών σε συγκεκριμένες ώρες 2 φορές την ημέρα.

  • Ανακαλύπτουμε τα νέα δεδομένα

Επιλέγοντας υψηλής ποιότητας πληροφορίες, αποκτούμε γνώση για να εντοπίσουμε τους κινδύνους νόσησης από κορονοϊό. Αυτό μας ηρεμεί, γιατί δεν ασχολούμαστε με αόριστες κινδυνολογίες, αλλά μέσα από επιστημονικά κείμενα και ειδήσεις έχουμε πολύτιμη ενημέρωση, ώστε να πάρουμε τις βασικές προφυλάξεις. Είναι ένας τρόπος να ανακουφίσουμε την ανησυχία μας.

  • Επικεντρωνόμαστε στη διαφορετική καθημερινή ρουτίνα που έχουμε τώρα

Πώς θα μπορέσουμε να προσαρμοστούμε και να δημιουργήσουμε μια θετική νέα καθημερινότητα; Επιλέγοντας χρήσιμες δραστηριότητες, όπως καθάρισμα, μαγειρική, άσκηση ή πιο πνευματικές, όπως διάβασμα, σύνδεση με τέχνη, με τα παιδιά ή με τα κατοικίδιά μας. Μπορεί να βρούμε βοηθητικό το να κάνουμε ένα πλάνο για την ημέρα ή την εβδομάδα μας.

  • Κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν

Αφού δεν μπορούμε να κάνουμε αυτά που συνήθως μας ευχαριστούν, με το να είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι, προσπαθούμε να σκεφτούμε πώς θα μπορούσαμε να τα προσαρμόσουμε στη νέα πραγματικότητα ή δοκιμάζουμε νέες εμπειρίες. Μπορούμε να κάνουμε μαθήματα μέσω διαδικτύου ή να συμμετέχουμε σε διάφορες ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης.

  • Θέτουμε στόχους

Το να βάζουμε μικρούς στόχους και να τους πετυχαίνουμε καθημερινά, μας δίνει αίσθημα ελέγχου και σκοπού. Σκεφτόμαστε πράγματα που θέλουμε ή που πρέπει να κάνουμε- και μπορούμε να τα κάνουμε από το σπίτι.

  • Κρατάμε ενεργό το μυαλό μας

Διαβάζουμε, γράφουμε, παίζουμε παιχνίδια, λύνουμε σταυρόλεξα και sudoku, σχεδιάζουμε ή ζωγραφίζουμε. Κάνουμε κάτι που μας ταιριάζει και ενεργοποιεί την φαντασία και την δημιουργικότητά μας.

 

 

Ξεχνάμε τον μελλοντικό αόριστο κίνδυνο που μας αγχώνει και ασχολούμαστε με το παρόν που μας ενδυναμώνει.

  • Βρίσκουμε χρόνο για χαλάρωση

 

Τεχνικές χαλάρωσης υπάρχουν άφθονες τόσο στο διαδίκτυο, όσο και σε συγκεκριμένες ζώνες στην τηλεόραση και στο κανάλι Body in Balance Greece, που εκπέμπει στο 456 της Cosmote TV, οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τα αισθήματα άγχους που μας διακατέχουν.

 Δημιουργούμε ένα χώρο στο σπίτι που μπορούμε να καταφεύγουμε κάποιες στιγμές για να προσευχόμαστε ή να κάνουμε αναπνοές και κάποιες πρακτικές που γνωρίζουμε και μας δημιουργούν ηρεμία.

  • Αν μπορούμε, βγαίνουμε έξω μια φορά την ημέρα ή φέρνουμε τη φύση εντός

Το να περνάμε χρόνο σε μέρη με πράσινο, λένε οι ειδικοί, μπορεί να ωφελήσει την ψυχική και σωματική μας υγεία.  Η άσκηση στη φύση είναι πολύ ευεργετική, αν μπορούμε να βγούμε για περπάτημα ή για τρέξιμο.

 

 

Αν δεν μπορούμε να βγούμε εκτός σπιτιού, μπορούμε να προσπαθήσουμε να νιώσουμε αυτή τη θετική επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος, έχοντας ανοιχτά παράθυρα ώστε να έρχεται καθαρός αέρας στα δωμάτια ή φτιάχνοντας το χώρο ώστε να καθόμαστε και να βλέπουμε τη θέα. Είναι σημαντικό το να ερχόμαστε σε επαφή με το φυσικό φως, όσο πιο συχνά μπορούμε μέσα στην ημέρα. Να αφήνουμε τις αχτίδες του ηλίου να περνούν μέσα στο σπίτι και να συνδεόμαστε με αυτήν την θεραπευτική ενέργεια.

 

 

Ένας στους δέκα ανθρώπους παγκόσμια υποφέρει από κάποια ψυχική ασθένεια. Η εποχή αυτή είναι ιδιαίτερα στρεσογόνα και προκαλεί αβεβαιότητα στον κάθε άνθρωπο. Πόσο μάλλον σε άτομα που ζουν με διαταραχές της ψυχικής τους υγείας, η οποία επιβαρύνεται από τον εγκλεισμό. Αν γνωρίζουμε τέτοιους ανθρώπους στον περίγυρό μας, τους βοηθάμε ενθαρρύνοντάς τους ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε και διαβεβαιόνοντάς τους ότι δεν είναι μόνοι τους.

Υπάρχει τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης στη χώρα μας, το 10306, για συνανθρώπους μας, που μπορεί να αισθανθούν φόβο, ανασφάλεια, θλίψη ή και θυμό λόγω της κατάστασης που επικρατεί με τον κορωνοϊό. Αν δεν έχουν Ίντερνετ και δεν το γνωρίζουν, τους ενημερώνουμε.

Παίρνουμε προφυλάξεις και ακολουθούμε τις συμβουλές των γιατρών, επικοινωνούμε τακτικά μέσα στην ημέρα μέσω τηλεφώνου ή μέσω Ίντερνετ με αγαπημένα πρόσωπα, για να μοιραστούμε μαζί τους τις εμπειρίες μας από την νέα αυτή πραγματικότητα. Είμαστε ενημερωμένοι και αλληλέγγυοι.

Είναι σημαντικό να ανακαλύπτουμε καθημερινά νέα πράγματα που μας ευχαριστούν, για να ενδυναμώσουμε τον ευάλωτο ψυχικό μας κόσμο και να τα καταφέρουμε και σε αυτή την δοκιμασία. Άλλωστε και αυτό είναι ένα ακόμα στάδιο στην εξελικτική μας πορεία.

 

Ιφιγένεια Τσαντίλη

Δημοσιογράφος- Επικοινωνιολόγος M.Sc.

www.ifigenia-tsantili.gr

 

Πηγές: World Economic Forum

            Psychologynow.gr

 

Σχετικά Άρθρα