Οι 4 Ιπποκρατικοί τύποι προσωπικότητας. Ποιός είστε;

ippokratikoi-tipoi-prosopikotitas

Ο Ιπποκράτης, ο θεμελιωτής της ορθολογικής ιατρικής, χώρισε τις προσωπικότητες των ανθρώπων σε 4 κατηγορίες. Γνωρίστε ποιες είναι αλλά και σε ποια από αυτές ανήκετε.
 
Α. Ο μελαγχολικός: είναι ένας άνθρωπος πολύ συναισθηματικός αλλά γεμάτος άγχος. Έχει συχνά θλίψη και μπορεί να θεωρηθεί το αντίθετο από τη χαρά της ζωής. Είναι ανήσυχος, σχεδόν για τα πάντα, του αρέσει η τελειότητα, ενώ δύσκολα ευχαριστιέται με τις καθημερινές απολαύσεις. Ανησυχεί συνεχώς για το μέλλον και του αρέσει να εκφράζεται περισσότερο με τα γραπτά παρά με τα λόγια.
 
Έχει λίγους φίλους, αλλά πραγματικούς… Στη φιλία του είναι πιστός, ενώ προτιμά ανθρώπους με ενδιαφέροντα που μπορούν να του προσφέρουν μια συζήτηση σοβαρή μακριά από ανάλαφρες κουβέντες.
 
 
Β. Ο φλεγματικός: είναι ένας άνθρωπος ήρεμος, ήπιος, σταθερός που αποφεύγει τις εντάσεις και τους καυγάδες.  Δεν ενθουσιάζεται με ευκολία, ενώ είναι ο τύπος του ανθρώπου που είναι δεμένος με το σπίτι του. Συχνά αποφεύγει να φτιάξει κάτι νέο -λόγω της αρνητικότητας του- αν και ξεχωρίζει για τη θέληση αλλά και το νου του. Για τα σχέδια του έχει πάντα μια ξεκάθαρη σκέψη, η οποία δεν επηρεάζεται συναισθηματικά ούτε νιώθει ότι πρέπει να κινηθεί αμέσως.  
 
Χαρακτηρίζεται από ευαισθησία όταν είναι παρών σε δύσκολα γεγονότα των φίλων του αλλά δεν ξέρει με ποιον τρόπο μπορεί να βοηθήσει. Είναι άνθρωπος των αποφάσεων αλλά θέλει το χρόνο του. Είναι ψύχραιμος, γλυκός και λογικός αλλά και αδιάφορος, όταν νιώσει ότι τον προσβάλλουν. Ο αυτό-έλεγχος, η διπλωματία και η ειρηνικότητα του είναι ορισμένα από τα μεγαλύτερα ατού του. Ορισμένες φορές, ωστόσο, μπορεί να φτάσει και στο άλλο άκρο και να γίνει δειλός και τεμπέλης.
 
Γ. Ο αιματώδης: είναι ο αντίθετος από τον μελαγχολικό. Μπορεί να προσφέρει παρηγοριά και συμπόνια στο συνάνθρωπο του και είναι ιδιαίτερα εξωστρεφείς. Επηρεάζεται από την απώλεια των διπλανών του και χαρακτηρίζεται από ενθουσιασμό, χαρά, ευαισθησία. Προσπαθεί να απορροφήσει όλα τα ευχάριστα της ζωής χωρίς να δείχνει να βαριέται. Είναι γεμάτος ενέργεια, αισιοδοξία και με έντονη αισθηματική ζωή.
 
Είναι άνθρωπος που παίρνει αποφάσεις αλλά μπορεί να αποσπαστεί από το στόχο του επειδή έχει δώσει όλη τη βαρύτητα του στο σήμερα. Του αρέσει να είναι αυθόρμητος, περιπετειώδης, να εξερευνά, να μιλά πολύ, ενώ ακόμη πλαισιώνεται από πολλούς φίλους στους οποίους «ανοίγεται» με ευκολία αλλά δεν του αρέσει η αγένεια.
 
Δ. Ο χολερικός: είναι ένας άνθρωπος φιλόδοξος και ελάχιστα συναισθηματικός. Του αρέσει να αλλάζει τα πράγματα στη ζωή του, ενώ είναι και ιδιαίτερα ανυπόμονος. Έχει δυνατή θέληση, δημιουργικότητα και ταλέντο στο να παίρνει αποφάσεις, αλλά χαρακτηρίζεται από επιθετικότητα και θυμό. Είναι  ευερέθιστος και ορισμένες φορές αν ξεφύγει μπορεί να χρησιμοποιήσει και βία. Του αρέσει να αποφασίζει αυτός για τον εαυτό του και όχι οι άλλοι. Προτιμά οι άλλοι να είναι αυτοί που θα τον συμβουλευτούν.
 
Ξεχωρίζει για την κρυστάλλινη σκέψη του αλλά και για την δραστήρια ζωή του. Δεν μιλάει πολύ σε ένα φίλο του που αντιμετωπίζει πρόβλημα ούτε αισθάνεται τη θλίψη του βαθιά μέσα του. Προτιμά να συμπαρασταθεί με πράξεις παρά με λόγια. Ό, τι στόχο βάζει είναι ξεκάθαρος χρησιμοποιώντας πολλές φορές το ένστικτο του. Αν νιώσει ότι τον προσβάλλουν τότε είναι πιθανό να ανταποδώσει. Είναι ο τύπος της προσωπικότητας που μπορεί να φτάσει στο άλλο άκρο και να γίνει εγωκεντρικός αλλά και αναίσθητος.
 

Τα παραπάνω, βέβαια, μπορούν να συνδυαστούν. Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει στοιχεία και από δυο τύπους, αφού δεν μπορεί κάποιος να είναι μόνο φλεγματικός ή αιματώδης.
 

 

Σχετικά Άρθρα