
Η νηστεία έχει είναι εξαιρετικά ευεργετική για την υγεία μας όταν γίνεται με τον σωστό τρόπο. Η περιοδική φυτοφαγία της νηστείας, χωρίς ακρότητες, είναι μια καλή ευκαιρία αποτοξίνωσης του οργανισμού από την κρεατοφαγία και την υπερβολική κατανάλωση άλλων μορφών ζωικής προέλευσης προϊόντων.
Η αποχή από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης συμβάλει στην πρόληψη της αθηρωμάτωσης, των καρδιαγγειακών παθήσεων, των καρδιακών προσβολών, των εγκεφαλικών επεισοδίων και της ψηλής πίεσης. Για άτομα με υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, η νηστεία βοηθά στη μείωση τους.
Η νηστεία της Σαρακοστής ρίχνει την ολική και την κακή χοληστερίνη το ίδιο αποτελεσματικά με τα φάρμακα, ενώ μειώνει το σωματικό βάρος και καταπολεμά την κατάθλιψη.
Συγκεκριμένα, όσοι νηστεύουν παρουσιάζουν κατά 12,5% χαμηλότερη ολική χοληστερόλη σε σχέση με όσους δε νηστεύουν, κατά 15,9% χαμηλότερη LDL χοληστερόλη και κατά 1,5% χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος. Επίσης, η αφθονία των αντιοξειδωτικών ουσιών που υπάρχει στα χόρτα και στις άλλες φυτικές τροφές έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν την καρδιά μας από την αθηρωματική πλάκα που την αποφράσσει.
Γενικά, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει κάλλιστα και μία περίοδο κατά την οποία κάποιος μπορεί να χάσει βάρος, καθώς τα ζωικά τρόφιμα τα οποία αποκλείονται συνήθως είναι πλούσια σε λίπη και μάλιστα σε κορεσμένα λίπη. Τροφές λοιπόν όπως το τυρί, τα αλλαντικά, τροφές που περιέχουν βούτυρο, το κρέας, απουσιάζουν, με αποτέλεσμα να μειώνουν την ημερήσια θερμιδική πρόσληψη. Αν η αντικατάστασή τους γίνει μάλιστα από τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, όπως είναι τα όσπρια και τα δημητριακά, η ενεργειακή πρόσληψη μπορεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και να επιτευχθεί απώλεια βάρους.
Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να καταναλώνονται άφθονα κατά διάρκεια της νηστείας, προσφέροντας τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους, χωρίς να προσφέρουν πολλές θερμίδες. Επιπλέον προμηθεύουν τον οργανισμό με τις πολύτιμες φυτικές ίνες, οι οποίες μάλιστα δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού, χωρίς να αποδίδουν ενέργεια.
Οι διατροφικές παγίδες της νηστείας
Οι διατροφικές παγίδες της νηστείας είναι:
Η αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων, που μπορεί να οδηγήσει σε πρόσληψη βάρους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην τσιμπολογάμε όλη την ημέρα και να προσέχουμε τις μερίδες που καταναλώνουμε. Επίσης, να αποφεύγουμε τους απλούς υδατάνθρακες και να προτιμάμε τους σύνθετους.
Η κατανάλωση θερμιδογόνων σνακ. Στη νηστεία τα πιο συχνά σνακ είναι οι ξηροί καρποί, το παστέλι και ο χαλβάς. Και τα τρία είναι εξαιρετικά θρεπτικά, αλλά και γεμάτα πλούσιες θερμίδες. Κι εδώ το μέτρο είναι η απάντηση.
Η χρήση του ελαιόλαδου. Το λάδι νοστιμίζει τη νηστεία. Λαδερά της κατσαρόλας, σαλάτες, τηγανητά… Όμως, όσο πολύτιμα κι αν είναι τα οφέλη του για την υγεία μας, δεν παύει να ανήκει στα λίπη και η κατανάλωση του επιβάλλεται να γίνεται με μέτρο.









