Μενού 3 εβδομάδων για το καλοκαίρι, από τον Δρ. Λίντμπεργκ (3η εβδομάδα)

Μια ισορροπημένη διατροφή δεν είναι δυνατόν να αποκλείει τα φρούτα. Βέβαια, όπως πάντοτε, παν μέτρον άριστον. Τα περισσότερα φρούτα έχουν χαμηλή γλυκαιμική επίδραση, εν μέρει λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, αλλά και της φυσικής γλυκύτητας των φρούτων, η οποία προέρχεται κυρίως από τη φρουκτόζη.

Η φρουκτόζη, το πιο σύνηθες φυσικό σάκχαρο των φρούτων-τα φρούτα περιέχουν επίσης και γλυκόζη και σακχαρόζη, την κανονική ζάχαρη που ξέρουμε, αλλά σε μικρότερα ποσοστά- έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, μόλις 19, που είναι πολύ χαμηλότερο από την σακχαρόζη, (τη λευκή ζάχαρη), που έχει 68. Τα κεράσια και τα γκρέιπφρουτ έχουν ιδιαίτερα χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο.Τα δαμάσκηνα, τα ροδάκινα, τα αχλάδια, τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα σταφύλια, οι φράουλες και άλλα μούρα έχουν επίσης χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο.

 

 

Οι ώριμες μπανάνες και κάποια τροπικά φρούτα έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό φορτίο, οπότε μην τις τρώτε τακτικά και σε μεγάλες ποσότητες. Σημειώστε επίσης, ότι θα πρέπει να τρώτε καθημερινά περισσότερα λαχανικά παρά φρούτα, το λιγότερο 400 γρ. λαχανικά και γύρω στα 200 γρ. φρούτα.

Εκτός από φυτικές ίνες, τα φρούτα είναι μια εξαιρετική πηγή απαραίτητων βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών, που προστατεύουν τα κύτταρά μας από πρώιμη γήρανση και ασθένεια. Τα πορτοκάλια π.χ. περιέχουν πολύ κάλιο, φολικό οξύ και βιταμίνη C.

 

Οι φράουλες, τα βατόμουρα και τα ακτινίδια είναι ακόμη καλύτερες πηγές βιταμίνης C, ενώ τα σύκα είναι σημαντική πηγή ασβεστίου. Πολλά συστατικά στα φρούτα προστατεύουν από τον καρκίνο. Τα φρέσκα φρούτα έχουν ευχάριστη γεύση και μπορούν να ικανοποιήσουν την επιθυμία μας για γλυκό χωρίς να μας επιβαρύνουν. Ο συνδυασμός γιαουρτιού, φρούτων και ξηρών καρπών είναι π.χ. ένα εξαιρετικά υγιεινό ενδιάμεσο γεύμα.

 

Να τρώτε τα φρούτα, μην τα πίνετε

Ο φρέσκος φρουτοχυμός, σας εφοδιάζει με βιταμίνες, μέταλλα και κάποιες λιγοστές ίνες, αφού οι ίνες βρίσκονται στη σάρκα του φρούτου, που δεν περιέχεται στον χυμό. Ένα ποτήρι χυμός την ημέρα δεν δημιουργεί πρόβλημα υγείας στους περισσότερους ανθρώπους, εκτός και αν έχουν αυξημένη ινσουλινοαντίσταση, ή είναι διαβητικοί ή παχύσαρκοι. Παρ’ όλα αυτά, το να πίνετε χυμούς αντί για νερό δεν είναι καλή ιδέα, αφού έχουν σημαντική ποσότητα σακχάρων και θερμίδων, σχεδόν ίδια με τα σακχαρούχα αναψυκτικά. Παίρνετε κατά προσέγγιση την ίδια ποσότητα θερμίδων από 350 ml πορτοκαλάδα (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) όσο και από δύο αβγά ή από  150 γρ. φυσικό γιαούρτι αυξημένη ινσουλινοαντίσταση ή είναι διαβητικοί ή παχύσαρκοι

 - και οι δύο αυτές επιλογές είναι όμως πολύ πιο χορταστικές και ισορροπημένες. Θυμηθείτε ότι είναι πολύ πιο υγιεινό να φάτε μία ή δύο μερίδες φρούτων την ημέρα, παρά να πιείτε το χυμό τους. Χορταίνετε πολύ περισσότερο από ένα ολόκληρο πορτοκάλι, από ό,τι αν πίνατε ένα ποτήρι χυμό, που χρειάζεται 3 πορτοκάλια και συνεπώς περιέχει 3 φορές περισσότερα σάκχαρα. Θα πρέπει να τρώτε τις θερμίδες σας και όχι να τις πίνετε. Γνωρίζετε ότι οι φρουτοχυμοί είναι εξίσου, ή ακόμα και πιο βλαβεροί για τα δόντια (τερηδόνα) από τα σακχαρούχα αναψυκτικά τύπου κόλα; Ο λόγος είναι ότι και τα δύο περιέχουν ίδιες ποσότητες σακχάρων, αλλά οι χυμοί είναι πιο όξινοι. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση χυμών και αναψυκτικών δεν προκαλεί τα ίδια σήματα κορεσμού (αίσθημα πληρότητας) με τη στερεή τροφή. Αυτό σημαίνει, πως πολλοί άνθρωποι δεν τρώνε λιγότερο, συνυπολογίζοντας τις παραπάνω θερμίδες στο χυμό που πίνουν, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο να πάρουν βάρος. Ο χυμός του γκρέιπφρουτ, συχνά θεωρείται ιδιαίτερα κατάλληλος για ανθρώπους που κάνουν δίαιτα. Θα πρέπει να επισημάνω, πως αν και είναι αρκετά καλός σε μέτριες ποσότητες, ο χυμός του γκρέιπφρουτ έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για πέτρες στους νεφρούς. Κάτι ακόμα που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας, είναι πως, για άγνωστους λόγους, ο χυμός του γκρέιπφρουτ δημιουργεί προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο κάποιοι άνθρωποι απορροφούν και μεταβολίζουν συγκεκριμένα φάρμακα που αναφέρονται παρακάτω.

 

 

 

Μια από τις κατηγορίες τροφών που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι τα φρούτα. Αυτό που δίνει το χρώμα στα διάφορα φρούτα, είναι τα αντιοξειδωτικά. Απολαύστε λοιπόν δυο μερίδες φρούτων κάθε μέρα και ταυτόχρονα μια καλύτερη υγεία. Και γιατί να μην δοκιμάσετε και φρούτα σε σαλάτες ή και κύρια πιάτα; Παρακάτω, σας δίνω μερικές λαχταριστές συνταγές με φρούτα, για να έχετε καλύτερη υγεία και να απολαμβάνετε τη διατροφή σας.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!

 

 

 

Δρ. Φαίδων Λίντμπεργκ

Παθολόγος - Διαβητολόγος

Διευθυντής της Dr. Lindberg’s Clinic, Οσλο, Νορβηγία

www.fedon.no

 

Επιμέλεια: Ιφιγένεια Τσαντίλη

Δημοσιογράφος - Επικοινωνιολόγος M.Sc.

Σχετικά Άρθρα